Hypnose als oplossing voor een eetverslaving + tips
Hypnose als oplossing voor een eetverslaving + tips
15 april 2017 
6 min. leestijd

Hypnose als oplossing voor een eetverslaving + tips

Eten is iets wat de meeste mensen graag doen. Het houdt je in leven en het kan zorgen voor plezier. Heerlijke geuren en smaken waarvan je al gaat genieten als je er alleen maar aan denkt. Daarbij speelt voeding ook een grote rol bij sociale gelegenheden waardoor voeding geassocieerd wordt met gezelligheid. Allemaal ingrediënten die bij mensen die vatbaar zijn voor verslavingen voor een verslavend effect kunnen zorgen. Een eetverslaving kan zomaar ontstaan.

Lees in dit blog meer over wat een eetverslaving is en wat je kunt doen om van een eetverslaving af te komen.

Wat is een eetverslaving?

Om te kunnen vaststellen of je last hebt van een verslaving is het goed om te weten wanneer wetenschappers vinden dat iemand last heeft van een verslaving. Een verslaving wordt door wetenschappers gekenmerkt als gedrag dat wordt veroorzaakt door een neurologisch defect.

Bij een verslaving hebben mensen bijvoorbeeld moeite met het opwekken van dopamine op een normale manier en daardoor hebben ze steeds meer van het verslavende goedje nodig om dat geluksgevoel te ervaren.

Inmiddels zijn er wetenschappers die denken dat een eetverslaving bestaat.

Over het algemeen wordt mensen met overgewicht verweten dat ze een slechte keuze hebben gemaakt in de voeding die ze eten en in hun levensstijl. Ook problemen met de stofwisseling worden vaak als schuldige aangewezen om overgewicht bij iemand te verklaren.

Inmiddels is ook duidelijk dat een eetverslaving ervoor kan zorgen dat je last hebt van obesitas en dat een verslaving ook heel goed mentaal kan zijn en niet alleen door neurologische en fysieke kenmerken, zoals bij alcoholisme en een drugsverslaving, veroorzaakt hoeft te worden.

Als je last hebt van een eetverslaving heb je vaak zin in eten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tijdens het werk al denkt aan wat je gaat eten of dat je je niet kunt focussen als je juist trek hebt in iets lekkers.

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in de V.S. blijkt ook dat mensen die een hoge score hebben bij een vragenlijst over een eetverslaving vaker denken en zin hebben in eten dan mensen met een lagere score wat betreft het hebben van een eetverslaving.

Het enige verschil met bijvoorbeeld een drugsverslaving is dat mensen niet van te voren anticiperen dat ze zich door het eten gelukkiger gaan voelen. Dit kan komen doordat mensen zich er vaak wel bewust van zijn dat te veel en te ongezond eten niet goed voor je is. Na een eetbui krijgt met dan juist last van schuldgevoelens over het gedrag.

Als je denkt dat je alleen last kunt hebben van een eetverslaving als je ook aan binge eten doet heb je het mis. Ook mensen die niet binge eten kunnen volgens onderzoek last hebben van een eetverslaving.

Eetverslaving test

Juist omdat een eetverslaving niet altijd goed te herkennen is wordt er ook veel getest op een eetverslaving. Ik heb een paar stellingen uit de Yale Food Addiction Scale gehaald waarmee je voor jezelf kunt nagaan of eten bij jou al een verslaving kan zijn. Houd bij het beantwoorden van de stellingen de laatste week in gedachten en of de stelling voor jou waar is of niet.

  1. Ik merk dat als ik bepaalde voeding begin te eten, ik uiteindelijk meer eet dan ik van plan was.
  2. Sommige voeding blijf ik eten ook al heb ik geen honger.
  3. Ik eet tot ik me misselijk voel.
  4. Ik maak me zorgen over het eten van bepaalde voeding en het niet eten van andere voeding.
  5. Ik ben vaak moe en futloos doordat ik te veel eet.
  6. Als bepaalde voeding niet in de winkel is ga ik ver om die voeding alsnog te krijgen.
  7. Soms eet ik in plaats van dat ik werk of tijd besteed met vrienden en/of familie.
  8. Soms eet ik zoveel dat ik me daarna schuldig voel en last heb van andere negatieve emoties.
  9. Ik vermijd soms professionele en sociale situaties omdat ik bang ben dat ik te veel eet.
  10. Ik voel me soms angstig of heb andere afkicksymptomen als ik stop met het eten van bepaalde voeding.
  11. Ik eet soms bepaalde voeding om emoties als angst en agitatie te voorkomen.
  12. Ik heb juist meer zin in het eten van bepaalde voeding als ik probeer te stoppen met het eten van die voeding.
  13. Ik heb moeite met dagelijkse dingen, zoals werken en het onderhouden van sociale relaties, door hoe ik om ga met eten.
  14. Houd bij de volgende stellingen het laatste jaar in gedachten om te controleren of de stelling op jou van toepassing is of niet.
  15. De hoeveelheid voeding die ik eet zorgt voor negatieve gevoelens zoals depressie, zelfmedelijden, angst of schuldgevoel.
  16. De hoeveelheid voeding die ik eet zorgt voor fysieke problemen of heeft die problemen erger gemaakt.
  17. Ik blijf hetzelfde eten en evenveel eten of ik nu wel of geen emotionele problemen heb.
  18. Ik moest telkens meer eten om hetzelfde goede gevoel van eten te krijgen als toen ik eten begon te gebruiken voor geluk.
  19. Ik wil bepaalde voeding minder eten of niet meer eten.
  20. Ik heb geprobeerd om bepaalde voeding minder of niet meer te eten.
  21. Ik heb succes gehad met het verminderen van het eten van bepaalde voeding of er zelfs helemaal mee te stoppen.

Zoals je ziet zijn er veel onderdelen in je leven die beïnvloed kunnen worden door een eetverslaving. In de eerste plaats zijn het je eigen gevoelens en je eigen lichaam. Ook het dagelijks functioneren kan door een eetverslaving onderbroken worden. Vooral als je door voeding ongezond, ongelukkig en minder sociaal bent dan je was is het belangrijk om er iets aan te doen.

Eetverslaving behandelen

Wetenschappers bevelen nu steeds vaker aan dat iemand met een eetverslaving behandeld moet worden als iemand met een drugs- of alcoholverslaving. Mentale technieken kunnen dergelijke behandelingen ondersteunen.

Hypnose als oplossing voor een eetverslaving

Een belangrijke techniek die bij verslavingen gebruikt wordt is cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij deze therapie worden ervaringen en overtuigingen over voeding onderzocht en kun je nagaan of je overtuiging logisch is of niet.

Uit onderzoek blijkt dat hypnose het effect van CGT versterkt. Dit betekent dat je door hypnose sneller van een verslaving af bent dan als je alleen gebruikmaakt van cognitieve gedragstherapie.

Een manier om de overtuigingen over voeding te achterhalen en te ontkrachten is bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek, dit is een CGT techniek.

Daarnaast kan een hypnotherapeut je ook helpen met regressietherapie om erachter te komen of een bepaalde gebeurtenis de oorzaak voor de eetverslaving is.

Hypnotische suggesties over voeding en omgaan met honger zijn ook een manier waarop een hypnotherapeut je kan helpen met het overwinnen van een eetverslaving. Deze kun je ook gebruiken tijdens zelf-hypnose. Een hypnotherapeut kan deze voor jou samenstellen op basis van je eigen problemen en gedachten met voeding.

Hypnotische maagband

Een andere manier waarop we mensen bij het Hypnose Instituut Nederland helpen die last hebben van te veel eten en moeite hebben om af te vallen is door het plaatsen van een hypnotische maagband.

De hypnotische maagband gaat in op het onderliggende probleem van waarom je te veel eet of last hebt van een eetverslaving. Door dat probleem weg te nemen wordt het veel eenvoudiger om af te vallen. Je mag zelfs blijven eten waar je zin in hebt, alleen je zin kan na de procedure veranderd zijn.

Mindfulness als oplossing voor een eetverslaving

Een andere manier om minder vaak aan eten te denken is door mindful te zijn. Mindfulness helpt je om met je gedachten in het hier en nu te zijn. Juist tijdens een verslaving is het aantrekkelijk om tijdens het werk of tijdens een uitje met vrienden en familie alleen maar aan het moment van eten te denken.

Door mindfulness kun je die gedachtegang sneller herkennen en weer met je aandacht in het hier en nu zijn. Je benoemt dan bijvoorbeeld de gedachte en de emotie die je hebt om je vervolgens weer op je ademhaling en het moment waarin je je bevindt te focussen.

Tips tegen een eetverslaving

Er zijn een paar tips die je alvast kunt toepassen om minder last te hebben van je eetverslaving.

Tip 1: Intermittend fasting

Vasten helpt je lichaam om het hongergevoel te stillen en om je een beetje te resetten wat betreft het gevoel dat je moet eten. Door een paar uur bewust niet te eten kun je je ook sneller bewust worden van de positieve dingen van niet de hele dag eten. Je hebt dan bijvoorbeeld vaak meer energie.

Daarbij merk je daarna vaak sneller dat je vol zit. Je kunt het beste beginnen met een paar uur niet eten en dit opbouwen tot 5 uur. Door dit in het weekend te doen kun je voorkomen dat je chagrijnig op je werk zit doordat je even moet afkicken van suikers en het gevoel van eten.

Tip 2: Hypnotische suggesties herhalen

Tijdens zelfhypnose kun je alvast hypnotische suggesties herhalen om eenvoudiger over het gevoel van trek heen te stappen en om alleen te eten als je echt honger begint te krijgen of al een aantal uur niet gegeten hebt.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende suggesties herhalen:

Ik moet mijn hele leven met dit lichaam doen, daarom moet ik er goed voor zorgen.

Voeding maakt mij niet gelukkig.

Als ik vol zit hoef ik mijn bord niet leeg te eten.

Als ik trek krijg kan ik eerst een glas water drinken.

Tip 3: Haal gezonde voeding is huis

Een eetverslaving kan lastig te overwinnen zijn. Om jezelf te helpen kun je slechte voeding, zoals pizza en chips, uit het huis verbannen en alleen nog maar gezonde voeding, zoals fruit, groente (en groente die je rauw kunt eten) noten en vis in huis te halen. Dan krijg je in ieder geval meer gezonde voedingsmiddelen binnen.

Bovendien kan groente ervoor zorgen dat je minder trek krijgt doordat groente het hongergevoel stilt, terwijl suiker het hongergevoel juist opwekt.

Wil je meer weten over mentale technieken om verslavingen te overwinnen? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een workshop.

Bronnen:

http://link.springer.com/article/10.1007/s12152-010-9069-1

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471015312000116

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10640266.2014.857515

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02791072.2010.10400686

http://www.midss.org/sites/default/files/yale_food_addiction_scale.pdf

http://www.midss.org/content/yale-food-addiction-scale-yfas

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen