Game verslaving, kan je er echt vanaf raken? 6 tips
08 april 2014 
2 min. leestijd

Game verslaving, kan je er echt vanaf raken? 6 tips

Een game verslaving kan serieuzer zijn dan je misschien denkt. Bijna iedereen, vooral jonge mensen, houden weleens van een spelletje, maar het verschil met een echte game verslaving is groot. Er is pas sprake van een verslaving wanneer het gamen je belet andere dingen te doen, wanneer je je baan of schoolwerk verwaarloost en nauwelijks nog buiten komt omdat je wilt gamen. In dit artikel geven we zes korte tips voor iedereen die een game verslaving wil overwinnen.

Gameverslaving wat te doen

Een eerste belangrijke tip is dat je je verslaving in kaart brengt. Dat wil zeggen dat je nagaat hoe erg het gesteld is met jouw game-gewoonten. Hoeveel uur per dag speel je? Welke games speel je? Is gamen voor jou belangrijker dan school of je baan?

Het spreekt voor zich dat je deze vragen zo eerlijk mogelijk moet beantwoorden, anders kom je helemaal nergens. Vraag jezelf dan af of deze antwoorden problematisch zijn.

Er zijn tal van negatieve gevolgen verbonden aan een game verslaving. Het helpt om jezelf regelmatig aan deze zaken te herinneren zodat je gemotiveerd bent om minder te gamen.

Enkele negatieve gevolgen van een game verslaving zijn overgewicht, pijnlijke vingers, een slechte zithouding en in sommige gevallen ook ernstige psychologische gevolgen zoals depressie en paniekaanvallen. Heb je last van één van deze ernstige psychische gevolgen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.

Leg jezelf regels op…

Het is belangrijk dat je jezelf strikte regels oplegt wanneer je van je game verslaving af wilt. Eén van de meest elementaire regels die je jezelf kan opleggen, is dat je simpelweg niet meer dan een vast aantal uren per dag mag spelen.

Game je normaal van ‘s ochtends tot ‘s avonds, dan is het wellicht aangeraden om langzaamaan af te bouwen, zodat je elke dag minder en minder speelt. Op deze manier houdt je zelf de volledige controle en overwin je de verslaving stap voor stap.

Wil je minder gaan gamen, dan moet je de tijd die je normaal spendeert aan videogames wel vullen met iets anders. Wil je van je game verslaving af raken, dan helpt het om een druk sociaal leven te plannen, zodat je simpelweg geen tijd hebt om te gamen.

Spreek af met vrienden die je al een tijd niet gezien hebt. Ga leuke dingen doen die niets met games te maken hebben en je zal merken dat de tijd voorbij vliegt.

Een drastische maatregel voor wie een game verslaving wil overwinnen, is gewoon al je favoriete games te verwijderen van je computer of console. Wanneer je dan wil spelen, zal je wel twee keer nadenken, want je moet eerst alles weer opnieuw installeren. Krijg je het over je hart om je favoriete games te verwijderen, dan is dit een uitstekend begin.

Gun jezelf enkel gametijd wanneer je iets nuttig hebt gedaan. Heb je huiswerk dat dringend gemaakt moet worden? Is het tijd om even te gaan sporten? Bijna alle alternatieven zijn geldig. Nadat je iets nuttig hebt gedaan, kan je jezelf belonen met een korte gamesessie die je waarschijnlijk veel meer plezier oplevert dan wanneer je heel de dag zou gamen.

De basis van gameverslaving

Iedere verslaving kent als basis onrust en die onrust kan je heel goed aanpakken door met hypnose te gaan werken. Dan sporen we de onrust op, transformeren die en zo kan je snel van jouw gameverslaving af als je wilt. We hebben hier veel ervaring al mee. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen