Het geheim van het cabaret en cabaretiers zijn 2 dingen
Het geheim van cabaret en cabaretiers zijn 2 dingen
19 februari 2013 
2 min. leestijd

Het geheim van cabaret en cabaretiers zijn 2 dingen

Wat mij altijd heeft gefascineerd, is cabaret. En dan voornamelijk 2 dingen. Hoe zorgen ze ervoor dat ze de aandacht vasthouden en hoe zorgen ze ervoor dat je gaat lachen. Nu is humor uiteraard persoonlijk en houdt de een van andere grappen dan de ander, maar het proces fascineert mij en ik heb voor mezelf wat ontdekt.

Het geheim van de grap

Wat maakt nu dat een grap, grappig is? Dat is vrij subjectief dus met andere woorden, dat is voor iedereen anders. Wat de een heel grappig vindt, vindt de ander echt verschrikkelijk.

En dan heb je ook nog verschillende vormen van grappen. Leedvermaak is er een van, satire, imitaties, karikaturen of moppen zijn allemaal vormen van humor en het maken van een grap of grappen.

Humor is zeer persoonlijk uiteraard en de ene vindt zwarte humor geweldig en de ander helemaal niet. De een vindt mr. Bean helemaal te gek en de ander superflauw.

Toch kan je humor ontleden en gebruiken voor heel veel verschillende dingen. Het geheim van de grap is het onverwachte. Je denkt dat het de ene kant opgaat maar opeens verandert er iets.

‘Ik ging naar de dokter en de dokter vertelde mij dat ik kanker had… Ik stelde hem gerust omdat het best heftig is om dat aan iemand te vertellen’, aldus Herman Finkers in een van zijn voorstellingen.

Omdat je het ene verwacht en denkt dat het de kant opgaat die je verwacht is de twist die je doet lachen of in ieder geval even laat denken. Die onverwachtheid gecombineerd met timing, mimiek en tonaliteit van de stem maakt dat het grappig is.

Humor is een geweldige manier om de aandacht erbij te houden. Mijn trainingen zitten vol met humor omdat ik weet dat daardoor de aandacht erbij blijft en leren makkelijker is. De cursisten zeggen dan ook altijd dat de tijd voorbij vliegt..

Het geheim van verhalen

Een andere manier om de aandacht erbij te houden is het vertellen van verhalen. Cabaretiers zijn daar heel goed in om te doen en vertellen vaak een verhaal als rode draad door de voorstelling.

Verder vertellen ze ook vaak nested loops. Ik ben een enorme fan van Ronald Goedemondt en hij is ook een meester in het vertellen van Nested Loops.

Nested loops zijn verhalen in verhalen in verhalen. Het ene verhaal begint en wordt niet afgemaakt en een ander verhaal wordt begonnen. Dan wordt dat verhaal ook niet afgemaakt en weer een nieuw verhaal wordt begonnen en zo creëer je het volgende.

Nested Loops

Je ziet dat na verhaal 3 bijvoorbeeld een strategie kan worden geïnstalleerd of een goede suggestie kan worden gegeven. Omdat je dan de verhalen weer afmaakt creëer je amnesie voor de suggestie.

In het geval van de cabaretiers houden ze hiermee de aandacht vast en houden ze de mind open want ergens wil je dat het verhaal afgemaakt wordt en blijf je nieuwsgierig naar meer.

Humor en Verhalen

Het vertellen van verhalen is een kunst die je bijvoorbeeld ontdekt in de masterpractitioner bij ons. Humor is daarnaast iets dat je ook kan leren al is dat natuurlijk heel persoonlijk.

Als je beide beheerst dan worden jouw presentaties natuurlijk beter en blijven mensen er langer bij. Als je deze twee geheimen gaat leren beheersen dan kan dat een enorm voordeel opleveren in jouw communicatie met mensen.

Ik hoor graag van je wat jij doet om bij mensen de aandacht vast houden.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Annelies
Door

Annelies

op 19 Feb 2013

Wat ik doe, om de aandacht van de mensen vast te houden ...hm .... moeilijk, moeilijk ... voor de mensen, die naar mij luisteren, bedoel ik. Hun lichaamstaal spreekt na enkele minuten al boekdelen, ook al knikken ze quasi geinteresseerd, maar met duidelijk ongeloof in de ogen, het hoofd, wanneer ik de zin en onzin van bv anti-biotica en/of entingen etc. probeer uit te leggen ... Regelmatig vol ongeduld op hun horloge kijkend.... weet ik, dat het tijd is om te stoppen. Als dierenbeschermster, die zo´n dikke 20 jaar tussen soms meer dan 330 honden woont en werkt, en in die tijd al meer dan 10.000, zieke, oude, jonge of gehandicapte honden de revue hebt zien passeren, dus toch een behoorlijke praktijkervaring heb opgedaan.... word ik een beetje als een hersenloos object gezien .... wel bijzonder, dus een bijzonder hersenloos object. Daar heeft een pas afgestudeerde dierenarts, die nog zo groen als gras is, heel wat minder moeite mee ... bedoel met aandacht vast houden. Die krijgt al direct een horde "goed"gelovigen en ja-knikkers in zijn fanclub, vooral als ie daarbij nog een witte jas draagt en dure termen gebruikt ... niemand wil voor dom worden aangezien, toch? Misschien helpt een mooi certificaat aan de muur ... met allerlei dure veterinaire titels er op. Midden in prijkt dan mijn naam al zijnde met lof geslaagd en daarom volkomen betrouwbaar om de mensen te "beleren". Of een copie van een russische vervalsing ... lijken net echt ...of .... ik verzin wel iets Onderaan, in kleine, onleesbare lettertjes, 1 april 1975 .... Moeten de mensen niet direct denken, dat mijn aangehaald, regelmatig voorkomend, incident verzonnen is .... helaas .... voor de mensen wel te verstaan, want hun portemonnee zou er wel bij varen. Ben trouwens liefhebber van cabaret. Annelies

domien
Door

domien

op 26 Feb 2013

Annelies, ik herken je verhaal. Ik ben 26jaar en ik merk duidelijk dat de generatie van mijn ouders (+/- 50 jarige) vaak nog met het idee zitten dat je enkel goed bent als je de juiste diploma's hebt. Tegenwoordig lijkt het diploma gebeuren totaal geen goede referentie om te weten of iemand bekwaam is in zijn vak. Ik heb vroeger ook een huisarts gekend die (blijkbaar) het diploma van dokter behaald heeft, maar in zijn praktijk de patiënten niet goed onderzocht. Zo kwam ik ooit bij hem met een verstuikte enkel en zijn onderzoek was gewoon even letterlijk op mijn voet wrijven. En zijn advies was gewoon rusten. Na een half jaar te rusten begon ik terug te sporten en direct terug pijn... naar een andere dokter gegaan en direct foto's en echografie laten doen en toen zeiden ze zelfs dat het al een chronische ontstekking geworden was. Mijn visie is dat als mensen hun job met passie doen, dan leveren ze kwaliteitswerk. Een job uitvoeren met als hoofdintentie geld te verdienen en niet veel zorg dragen bij je werktaken is kwalitatief minder. Het is belangrijk te weten te komen in welke job we onze passie tot uiting kunnen brengen en dan zijn mensen tevreden zelfs zonder dat er 1 diploma op de muur hangt. Oké voor de wetgeving moet je iets diploma hebben, maar je hoeft niet alles via cursussen leren... Edwin, ik heb je artiekel nog eens gelezen. Zeer fijne info. Ik kende Ronald Goedemondt nog niet. Juist even op youtube bekeken. Ik vind hem ook wel leuk om bezig te zien. Ik vind najib amhali persoonlijk ook goed (hij gebruikt ook vaak nested loop verhalen). Taxi is zijn beste clip voor mij. Bart cannaerts vind ik ook ook super. Hij verteld vaak heel herkenbare verhalen en ik zie hem duidelijk zijn innerlijk kind stukken tonen. Zo zonder beschaamdheid op een speelse manier verhalen vertellen. Een mooi voorbeeld voor me om het leven minder serieus te nemen en meer plezier toe te laten ;-)

Reactie plaatsen