Hoe kan je leren om goed hypnotiseerbaar te zijn
29 oktober 2013 
3 min. leestijd

Hoe kan je leren om goed hypnotiseerbaar te zijn

Wanneer je wilt leren om goed in hypnose te gaan, dan kan je een aantal dingen doen. Sommige mensen zijn al goed hypnotiseerbaar, ze zeggen dat 1 op de 5 zelfs zeer goed hypnotiseerbaar zijn, maar waarom is dat? Waarom zijn die mensen makkelijk in hypnose te brengen en waar komt dat vandaan? In dit artikel ontdek je welke hersengebieden daarvoor verantwoordelijk zijn en hoe je die kan trainen.

Hypnotiseerbaar is Maakbaar

Iedereen kan leren om in hypnose te gaan, maar niet iedereen kan meteen goed in hypnose. Dat heeft een reden. In 2012 is er een studie geweest waarbij een fMRI scan is gebruikt om de hersenen te bestuderen van mensen die goed in hypnose gaan. Ook uiteraard van de mensen die niet goed in hypnose gingen.

Het brein was inderdaad anders bij de mensen die wel goed in hypnose gingen. De gebieden in het brein van de hoog hypnotiseerbare mensen waren voornamelijk in deze gebieden anders. In de Insula, de basale ganglia, de cortex cingularis anterior en de dorsolaterale prefrontale cortex was er meer verbinding.

Aangenomen wordt bij de insula dat het gebied zintuiglijke prikkels samenbundelt binnen een emotionele context. De basale ganglia reguleert samen met de kleine hersenen de motorische activiteit. De cortex cingularis anterior is betrokken bij de verwerking van pijn en de dorsolaterale prefrontale cortex is er om ons gedrag te controleren en in de gaten te houden. Je zou kunnen zeggen het controlecentrum in ons brein. breinactiviteit bij hypnose

Bij de hoog hypnotiseerbare mensen (rechts) waren meer verbindingen tussen deze gebieden en lichtten deze gebieden ook op tijdens de hypnose. Bij de laag hypnotiseerbare (links op de foto) lichtte deze minder op. zoals hiernaast te zien is.

Vooral het controlecentrum is een interessant centrum. Wanneer dat niet ‘meewerkt’ gaan mensen niet in hypnose. Wij noemen dat gebied de kritische mind (oftewel de dorsolaterale prefrontale cortex) en je wilt dat gebied ‘omzeilen’ zodat de suggesties die je geeft ook aankomen bij de persoon.

Als hypnotiseur is je grootste zorg dat de ‘kritische mind’, het controlecentrum, omzeilt wordt. Oftewel zoals hier op de foto te zien is, wil je juist dat het meer oplicht en dus meewerkt in plaats van tegenwerkt.

Wat nog interessanter is, is dat de mensen die juist goed hypnotiseerbaar zijn, vaak in hun jeugd bepaalde dingen meegemaakt hebben. Misschien herken je je hier wel in.

Welke mensen zijn meer hypnotiseerbaar?

Mensen kan je selecteren door bepaalde testen te doen. Dat noem je suggestibiliteitstesten. Je test dat door bijvoorbeeld 2 armen naar voren te doen en dan stel je je voor dat in de ene hand een zware steen ligt en aan de ander zit een ballon. Bij de mensen die goed hypnotiseerbaar zijn, reageren de armen direct. De ene arm gaat dan naar beneden en de andere arm gaat omhoog.

Voor ons als hypnotherapeut zijn dat soort testen niet zo heel interessant, voor de hypnotiseur wel. Als hypnotherapeut gebruik je andere testen zoals een levitatie (arm gaat onbewust automatisch omhoog), hand laten plakken of de naam van de persoon laten vergeten. Dit soort testen zijn belangrijk omdat je dan weet of iemand goed in hypnose is.

Maar wat interessant is, is dat de mensen die goed hypnotiseerbaar zijn, die zijn vroeger vaak voorgelezen. Ook hebben die mensen veel verhalen gehoord waarbij ze dus beelden gingen maken. Zo is hun brein al getraind om makkelijk in hypnose te gaan.

Ook mensen die opgegroeid zijn in gewelddadige gezinnen, zijn goed hypnotiseerbaar over het algemeen. Ze hebben van kinds af aan zichzelf aangeleerd om te vluchten in trance namelijk en daarom kunnen ze dat nu nog.

Jezelf trainen om in hypnose te gaan

Je kan jezelf trainen om in hypnose te gaan door veel te luisteren naar verhalen en daar beelden bij te maken. Daarnaast is het aanleren van visualiseren ook heel goed om te doen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in hypnose kan gaan.

Wanneer je kinderen hebt, vertel ze veel verhalen. Voor jou is dat een goede oefening, maar voor de kinderen zelf ook heel goed. Ze moeten dan hun fantasie aanspreken en er beelden bij gaan maken. Niet alleen kunnen ze dan later een stuk makkelijker in hypnose, wat goed is omdat je zo eventuele problemen makkelijk kan oplossen, maar ze worden ook creatiever. Dat betekent dat ze zelf veel sneller hun problemen op kunnen lossen later.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt. Laat een reactie achter hieronder en deel het met je netwerk als je wilt. Dat stel ik zeer op prijs 🙂

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Bram
Door

Bram

op 29 Oct 2013

Ik ben een man van 70. Ik leef/woon al 15 jaar alleen. Ik kan niet visualiseren en ben niet hypnotiseerbaar. Dat vind ik heel erg jammer!! Ik zie hoe mooi dat werkt in mijn dagelijkse praktijk als Spiritueel Therapeut. Dit oefenen met verhalen vertellen aan (klein-)kinderen is geen optie voor mij. Zijn er ook andere effectieve manieren om dit te leren? Zijn daar ook opleidingen, trainingen of therapieën voor? Hartegroet, Bram.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 29 Oct 2013

Hallo Bram,Visualiseren kan je leren en hypnotiseerbaar zijn ook. Je kan beginnen met te kijken naar je hand en dan je ogen dicht te doen en je voor te stellen hoe de hand eruit ziet en dat steeds vaker te doen tot het makkelijker gaat. Dat is een manier om het te leren. Vaak in een hypnose opleiding gaat dat op een gegeven moment vanzelf omdat je het vaak doet.

Reactie plaatsen