Hypnose bestaat niet... Is dat zo?
Hypnose bestaat niet... Is dat zo?
25 april 2013 
2 min. leestijd

Hypnose bestaat niet... Is dat zo?

Hypnose bestaat niet, dat hoor ik wel eens mensen zeggen, maar is dat zo? Hebben die mensen gelijk of juist helemaal niet. Misschien een beetje een vreemd artikel op de site van een Hypnose Instituut, maar deze mensen hebben wel gelijk.

Hypnose bestaat niet

Mensen die beweren dat hypnose niet bestaat, die hebben gelijk. Tenminste als je het hebt over iets dat heel apart is. Hypnose als apart verschijnsel dat alleen opgewekt kan worden door hypnotiseurs, dat bestaat inderdaad niet.

Hypnose is namelijk een alledaags verschijnsel dat misschien wel 1000 keer per dag voorkomt. Het is namelijk een verlaging van breinactiviteit. In hypnose gaat je breinactiviteit namelijk omlaag en dat is een heel natuurlijk verschijnsel. Dat gebeurt wel vaker.

Breinactiviteit

Wanneer je breinactiviteit hoog is dan zit je in de Bèta staat. Deze staat bestaat uit hoge activiteit en je zou kunnen zeggen hyperactiviteit. De Bèta staat is goed om snel te reageren en is vooral gericht op overleven. Je kan je voorstellen dat wanneer je veel in Bèta verkeert dat de stress toeneemt.

Daarom is het goed om dan te ontspannen. In ontspanning daal je af naar Alfa en verder naar beneden in Thèta. Jouw breinactiviteit daalt dan en dat geeft de hersenen wat meer rust.

Het interessante is dat in die lage breinactiviteit je veel creatiever bent, meer ingevingen krijgt en je zelfs dingen kan herinneren uit je vroegste jeugd. Dat gebeurt voornamelijk wanneer je nog minder breinactiviteit hebt zoals in Delta.

Hypnose en breinactiviteit

Hypnose bestaat uit focus en concentratie. Hoe lager de breinactiviteit hoe makkelijker je je kan focussen en hoe meer je dus in hypnose gaat. Je staat dan ook veel meer open voor suggesties.

Je zou dus kunnen zeggen dat hypnose niet bestaat omdat het simpelweg een manier is om te focussen en je te concentreren. Het woord zelf klopt dus niet. Hypnose is geen slaap, maar juist gefocuste concentratie en dat doe je vaker op een dag.

Dus iedere keer wanneer je merkt dat je je meer begint te focussen, ga je meer in hypnose op dat moment. Je bent op dat moment ook meer vatbaar voor suggesties en instructies.

Andere woorden voor hypnose zijn bijvoorbeeld:

  • Trance
  • Flow
  • In de zone
  • In vorm zijn
  • Laserfocus

Als je de bovenstaande woorden ziet dan is het eigenlijk niet heel vreemd. Sterker nog, het is heel normaal. Wat je ziet op tv is een klein aspect van hypnose, maar de andere aspecten worden veel meer gebruikt.

Het zou mooi zijn als we deze staat meer zouden gebruiken voor onszelf omdat we veel sneller op een bepaald niveau kunnen komen. Een niveau waarop we nog gelukkiger zijn met onszelf, meer vertrouwen hebben in de toekomst en nog veel meer.

We kunnen dit allemaal zelf. Jij hebt zelf de mogelijkheid om jouw ‘mind’ zo te programmeren dat jij krijgt wat je wilt. Met behulp van zelfhypnose kan je dat al zelf doen of wanneer je een hypnose opleiding hebt gedaan.

Dan kan je zelf aan de slag gaan met je eigen ontwikkeling (die nooit stopt) en zo van jouw wereld een betere wereld maken.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen