Afgelopen maanden heb ik verloskundigenpraktijk Poppie in Krommenie getraind in hypnose. En dan niet de hypnose die ze gebruiken bij de hypno-birthing, maar een andere stijl van hypnose. Een stijl die zich kenmerkt door snelheid en effectiviteit. Wat het verschil is leg ik je uit in dit artikel.
Snelle hypnose en langzame hypnose
Je hebt twee verschillende vormen van hypnose, de snelle en de langzame. De langzame vorm van hypnose gaat ervan uit dat je eerst de persoon compleet moet ontspannen. Dus je gaat eerst je voeten ontspannen, dan de je benen, dan je rug, enzovoorts. En tussentijds ook uiteraard je enkel, heup, etcetera.
Je kan je voorstellen dat dat wel even duurt en dan is iemand ontspannen, maar ontspanning is geen hypnose. Dus hoe weet je nu of iemand in hypnose is dan? Ze gebruiken daarvoor visualisaties en op een gegeven moment doen ze een test, vaak een pijnprikkel (als ze die al doen…).
De vrouwen die doen aan hypnobirthing wordt geleerd om te ontspannen en ze krijgen visualisaties aangeleerd en zelfhypnose. Zo kunnen ze met minder pijn bevallen. Dat is natuurlijk super maar het kan sneller.
Snelle hypnose werkt anders
Met de snelle variant heb je al binnen de minuut lichte hypnose en binnen 5 minuten diepe hypnose, ook wel somnambulisme genoemd. Daarna kan je al gaan verdoven. 10 minuten daarna heb je vaak zo’n sterke verdoving die het equivalent is van een chemische verdoving oftewel de ruggenprik.
Vaak heb je niet eens 10 minuten nodig, maar je kan dus in 15 minuten iedereen verdoven met hypnose. Dat is heel anders dan bij de andere manier, de langzame hypnose. Daar word je geleerd met de pijn om te gaan, maar bij de snelle hypnose word je ook daadwerkelijk verdoofd.
Het is de hypnose die je ziet in shows maar dan nu toegepast in de verloskundigenpraktijk op zo’n aangepaste manier dat je wel het snelle effect hebt, maar niet de gekke dingen gaat doen.
Hoe werkt de snelle hypnose
De snelle hypnose werkt in 3 fases:
- De lichte hypnose waarbij je als test de eye-lock hebt oftewel de ogen gaan niet meer open
- Het testen van de fysieke ontspanning door de arm slap te laten vallen op het lichaam
- Het vergeten van getallen zodat je de staat van somnambulisme bereikt oftewel diepe hypnose
Wanneer je de laatste staat bereikt dan kan je ook meteen de verdoving inzetten. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Ik strijk zo drie keer over je hand. Bij de eerste keer voel je hem tintelen, bij de tweede keer wordt het sterker en bij de derde keer is je hand verdoofd…’
En dan strijk je 3 keer over de hand en dan is hij verdoofd. Dan kan je die verdoving sterker maken en verplaatsen naar het bekkengedeelte waardoor je geen pijn meer zal voelen van de bevalling.
Uiteraard ben je helemaal bij en maak je alles mee, alleen de pijn is er niet en dat is voor veel vrouwen een enorme uitkomst. Ook kan de verloskundige de angsten wegnemen door speciale hypnose technieken zodat de bevalling nog soepeler zal verlopen.
Zelf denk ik dat dit de toekomst is en dat iedere verloskundige deze techniek zou moeten kunnen. Als jij dat ook vindt druk dan op de social media buttons om dit artikel te delen in je netwerk. Dat zou ik zeer op prijs stellen omdat veel vrouwen hier mee geholpen zouden zijn.
[socialbuttons]
Conrad
op 28 Jan 2014Edwin Selij
op 29 Jan 2014Conrad
op 29 Jan 2014Edwin Selij
op 29 Jan 2014Conrad
op 30 Jan 2014Silvia Ramakers
op 03 Feb 2014Edwin Selij
op 03 Feb 2014