Hypnose is dat makkelijk te leren?
Hypnose is dat makkelijk te leren?
03 december 2013 
3 min. leestijd

Hypnose is dat makkelijk te leren?

Ik krijg vaak de vraag of hypnose makkelijk te leren is en altijd geef ik hetzelfde antwoord. De meeste mensen weten niet eens precies wat hypnose is dus is het vaak veel belangrijker om dat eerst helder te krijgen. Want hoe kan je iets gaan leren wanneer je niet eens weet wat je precies moet gaan leren.

Hypnose leren is vrij makkelijk

Allereerst beginnen we bij het begin. Hypnose komt van het woord ‘hypnos’ wat slaap betekent en daar sluipt meteen het eerste foute idee over hypnose binnen. Hypnose is namelijk geen slaap, maar veel mensen denken dat wel.

Want ze denken:

  • Dat ze helemaal weg zijn
  • Dat ze geen controle hebben
  • Dat ze er niet zomaar uit kunnen komen

De bovenstaande ideeën komen voort uit een verkeerd idee wat ingeprent is geworden als een hypnose zou je kunnen zeggen. Het woord heeft je misleidt. Het is geen slaap, je bent niet ‘weg’, je verliest geen controle en je kan er altijd uit als je zou willen omdat je controle hebt.

Dat is voor veel mensen moeilijk te geloven. Die zien de hypnotiseur met ogen die dwingen, die in zijn vingers knipt en van de persoon op het podium een lappen pop maakt waarmee hij kan doen wat hij wil. Zo lijkt het, maar niets is minder waar.

Is die persoon werkelijk in de macht van de hypnotiseur? Doet hij echt al die dingen tegen zijn wil in? Heeft de hypnotiseur speciale krachten of gaven?

Tja… mensen willen dat graag geloven en de hypnotiseur gaat mee in die verwachting…

Geschiedenis van hypnose

Hypnose bestaat sinds James Braid de term lanceerde om zich los te maken van het mesmerisme. Franz Anton Mesmer was namelijk ontmaskerd als een charlatan en Braid wilde liever niet met hem geassocieerd worden.

Nu blijkt dat Mesmer wel degelijk interessante ideeën had die goed werkten en vandaar dat wij ook de mesmerisme opleiding aanbieden nu.

Vanuit het mesmerisme ontstonden twee stromingen, hypnose en spiritisme. De eerste stroming is voor mij interessant, maar zoals je ziet staat er ook spiritisme. Veel mensen hebben ook vaak het idee dat hypnose dat is, een vorm van spiritisme.

Met hypnose spreek je niet met Engelen of gidsen, je bent niet paranormaal bezig en met spiritualiteit heeft het ook niet veel te maken. Het gaat eerder richting wetenschap dan naar spiritualiteit. Ook daar denken veel mensen nog steeds anders over.

Dat komt doordat het spiritisme en de hypnose allebei voortkwamen uit het mesmerisme en er dus een gemeenschappelijke deler is. Mesmerisme zou je kunnen zeggen is het voertuig en hypnose en spiritisme zijn verschillende voertuigen. De een is een fiets en de ander de auto en je weet dat verschilt nogal.

Hypnose van de afgelopen eeuw

Van 1900 tot 2000 zijn er veel mythes ingeslopen zoals:

  • De hypnotiseur heeft de macht en kan mij laten doen wat ik wil
  • Ik ga tegen mijn wil in rare dingen doen

Dit soort ideeën zijn ontstaan dankzij de showhypnose. Jammer natuurlijk en daarom kan je bij ons ook geen showhypnose opleiding volgen. Wij willen niet dat mensen het verkeerde idee krijgen over hypnose en geven daarom alleen opleidingen die professioneel zijn opgezet en wat langer duren zodat cursisten goed weten wat ze aan het doen zijn en wat het is.

Wanneer je echter naast showhypnotiseur ook hypnotherapeut bent, dan kan je mensen tijdens een show wel goed voorlichten zoals sommigen hypnotiseurs ook doen en dat juich ik zeker toe. Zelf doe ik dat ook maar dan is een show het voertuig om mensen goed voor te lichten over wat hypnose nu is. En niet puur voor entertainment, omdat dat een verkeerd beeld geeft.

In de vorige eeuw zijn een aantal namen zeer belangrijk geweest voor de hypnose en hypnotherapie. Dat waren Milton Erickson en Dave Elman. Vandaar dat hun technieken ook allebei bij ons in de hypnose opleidingen te vinden zijn. Dat hoort namelijk thuis in een gedegen opleiding.

Erickson en Elman

Erickson en Elman waren het op zijn zachtst gezegd niet met elkaar eens en dat maakt het nu zo interessant. Erickson was van mening dat je de cliënt moet laten bepalen hoe, wanneer en hoe diep hij in hypnose gaat. Elman zei juist dat de cliënt precies de instructies op moest volgen van hem en dat de cliënt dan prima binnen 5 minuten in een diepe hypnose gaat.

Allebei hebben ze gelijk. Wat je tegenkomt in de praktijk is dat sommige mensen het zelf moeten bepalen en sommige mensen moet je duidelijke en directe instructies geven, omdat ze dat prettig vinden. Er zijn twee soorten mensen namelijk.

Wanneer je maar 1 methode beheerst dan wordt het heel lastig om met die andere groep mensen te werken die iets anders nodig hebben.

Is hypnose dan makkelijk?

Als je het heel simpel maakt dan kan je in 1 stap hypnose creëren. Alleen dan is het goed om te weten wat hypnose dan wel is. Je weet nu wat het niet is, maar wat is het dan wel.

Wanneer je in een andere staat van bewustzijn terecht komt dan is dat al een vorm van hypnose. Dat heb je dus heel vaak. Wanneer jouw voorstellingsvermogen geactiveerd wordt ga je in hypnose.

Als je dus jezelf de vraag zou stellen: ‘Hoe zou het zijn als mijn hand nu lichter zou worden?’ En je vraagt je dat echt heel goed af dan word je hand lichter en ga je in hypnose…

Doe het maar eens en wanneer dat gaat werken, wat kan je jezelf dan nog meer wijsmaken ;-)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen