Hypnose Instituut in de Media
Hypnose Instituut in de Media
04 maart 2013 
4 min. leestijd

Hypnose Instituut in de Media

Afgelopen week stond het Hypnose Instituut Nederland in de landelijke belangstelling vanwege het feit dat wij als eerste in Nederland een tandartspraktijk getraind hadden in hypnose. En dan niet de ‘normale’ manier van hypnose doen zoals nog een aantal tandartsen doen, maar de snelle hypnose. Deze tandarts kan nu patiënten binnen de minuut in hypnose brengen.

Tandarts en hypnose

En dat is natuurlijk super, want hoe lekker is het niet als je gewoon heerlijk ontspannen de behandeling kan ondergaan. Deze hypnose methodes zijn al heel oud en zeer effectief alleen de meeste hypnose en hypnotherapie opleidingen leren je de hypnotherapie van Milton Erickson.

Dat duurt veel te lang en ze zijn vergeten dat Erickson deze vorm gebruikte omdat hij hypnose stiekem moest doen. In die tijd was het in zijn staat verboden om aan hypnose te doen namelijk.

Tegenwoordig hoeft dat niet meer en kan je als (tand)arts prima hypnose toepassen op de manier zoals ook hypnotiseurs doen op tv. Deze hypnotiseurs kunnen je met een vingerknip in hypnose brengen en dat is voor een tandarts ook handig als hij dat zou kunnen.

Uiteraard niet om een show op te voeren, maar om mensen snel te laten ontspannen. Helaas is door de tv het kind een beetje met het badwater weggegooid. Er wordt gesuggereerd dat je mensen niet snel in hypnose kan brengen maar dat het lang duurt. Onzin, het kan binnen de minuut en is daardoor juist heel goed te gebruiken voor artsen, verloskundigen en tandartsen.

Media

Vandaar dat ook de Telegraaf daar in sprong en hieronder kan je dat artikel lezen:

Er zijn weinig streken in Nederland waar de bewoners nuchterder zijn dan in Koog aan de Zaan.  Rechte wegen, omgeploegde velden,  Hollands-houten huizen en doe maar erg gewoon want anders ben je gek.  Géén hocus-pocus! Toch heeft juist hier tandarts Jeroen Koning  sinds vorige maand groot succes met …. hypnotiseren.

“Kijk naar mijn hand!” zegt tandarts Koning. “Blijf kijken, blijf kijken en sluit je ogen maar…. En bij elke keer dat je uitademt, raak je meer ontspannen en meer ontspannen… En ontspan je oogspieren maar…. Tot ze niet meer werken, tot je zeker weet dat ze niet meer werken… En nu tel ik tot drie en doe je ze open en als je ze weer dicht doet zijn ze tien keer meer ontspannen dan eerst…”

Patiënte Angela ligt er verzaligd kijkend bij. Als Koning haar hand een stukje optilt en laat vallen, ploft het lichaamsdeel volstrekt ontspannen neer. Het lijkt een beetje tovenarij maar aan de modern lichte, kraakheldere praktijkruimte is verder niets magisch te ontdekken. En tandarts Koning wil ook vooral niet worden geassocieerd met  iemand show-hypnotiseur Rasta Rostelli , die zijn toeschouwers bij voorkeur kwakend als kikkers door de zaal liet springen. “Dit is geen showhypnose, dit is een vergaande manier van ontspannen. En wie wil niet relaxen bij de tandarts, waar de doorsnee bezoeker toch zo stijf als een plank in de stoel ligt?”

Koning kwam aan de ongebruikelijke methode via hypnose trainer Edwin Selij, die het tijdens Relaxen bij de Tandartseen tandartsbezoek met groot succes toepaste op zijn doodsbange zoontje. “Opeens zat daar een heel rustig kind in de stoel,” zegt Koning. “Hij zei na de behandeling zelfs: dat ging goed hè papa, ik heb helemaal geen prikje nodig gehad. Terwijl hij dat prikje wel had gekregen! Maar hij was dermate  ontspannen geweest, in andere sferen eigenlijk, dat hij er niets van had meegekregen.”

Koning was er zo van onder de indruk dat hij samen met het complete team van drie tandartsen, mondhygiënistes en assistenten een cursus ging doen bij  hypnose trainer Selij.

Selij legt uit: “Deze snelle vorm van ontspanning bereiken draait om drie zaken: de volledige aandacht krijgen van de patiënt, het omzeilen van kritische gedachten en het onderbewuste stimuleren door middel van suggestie. Mensen ontspannen hun oogspieren tot ze het gevoel hebben dat ze niet meer werken; en ze krijgen vervolgens het idee mee dat ze weinig tot niets meer voelen. De pijngrens wordt hoger. En dat is toch mooi meegenomen bij de tandarts.”

Patiënte Angela mag ondertussen met een ‘lift naar een lagere verdieping’. Met toonloze stem telt ze af.  Tandarts Koning benadrukt dat hij de methode niet op al zijn patiënten toepast. “Bij de meesten is het niet nodig. Ik roep ook niet:  “Ik ga je nu hypnotiseren!”  want dan zijn ze gelijk doodsbang. Ik vraag gewoon of ze behoefte hebben aan een ontspanningsmethode. Want dat is het op de keper beschouwd ook.   Bijna iedereen vindt het enorm prettig. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die er geen zin in hebben en roepen: trek die kies er nou maar gewoon uit. Ook prima, wat de patiënt wil.”

Koning gaat binnenkort in zijn werkgroep van regiotandartsen een lezing geven over het in zijn ogen succesvolle fenomeen. Volgens Dyonne Broers, directeur zorg bij de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, wordt hypnose al door meer tandartsen toegepast maar niet veel en vaak: “Het kan bij mensen met milde tot matige angst zeer nuttig zijn“, zegt Broers, die zelf ook twee hypnose cursussen heeft gevolgd. “Bij ernstige angst zijn er echter krachtiger technieken voorhanden. Hypnose wordt dan meer gezien als een goede aanvulling.”

Misvatting

Helaas heeft mevrouw Dyonne Broers een misvatting over hypnose. Er zouden krachtiger technieken zijn om een angst op te lossen stelt zij. Als zij een manier heeft om een angst binnen het uur op te lossen zoals een panische angst voor de tandarts, dan mag zij mij bellen want in die methodes ben ik zeer geïnteresseerd.

Gelukkig komt er een interview in het Noord Hollands Dagblad met een zeer angstige patiënt die ik geholpen heb in een sessie van 15 minuten. De angst was verdwenen. Misschien dat hypnose dan wel wordt gezien als de meest krachtige techniek die er is om een angst op te lossen.

En uiteraard is het niet de hypnose die het doet, maar de techniek die je toepast in de hypnose. Daar zitten veel verschillen in blijkbaar want anders denk je niet na 2 hypnose cursussen dat er betere technieken zijn. Ik vraag mij dan altijd af welke twee dat zijn… In ieder geval niet de cursussen die ik geef ;-)

Q Music

En na het artikel belde ook Jeroen van Inkel mij op. Het werd een leuk interview en dat kan je hieronder horen.

Klik hier om het interview te beluisteren

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Ben
Door

Ben

op 05 Mar 2013

Simpele vraag: was mevrouw Dyonne Broers aanwezig bij de sessie bij tandarts koning? Indien niet...hoe kan ze dan oordelen op basis van haar ervaringen alleen? Nu deze techniek nog (aan)leren via zelfhypnose voor het geval je bij een tandarts komt die deze techniek nog niet kent... idee voor een nieuwe training edwin? ;-)

Reactie plaatsen