Page content

Hoe werkt hypnose

Om te weten hoe hypnose precies werkt is het goed om eerst een definitie vast te stellen over wat hypnose is.

Wat is hypnose?

Ook daar zijn verschillende definities voor. De definitie van Elman wordt het meest gebruikt en dat is: ‘Het omzeilen van het kritisch denken om terecht te komen in het selectief denken.’ Wat zoveel betekent als het omzeilen van jouw kritische stemmetje om zo contact te kunnen maken met je onbewuste. Dat deel wat alles regelt voor je.

Voor ons in het hypnose instituut is hypnose het openstaan voor suggesties. Je staat open voor suggesties en dan is de vraag natuurlijk: ‘Wanneer sta je open voor suggesties?’ Het antwoord is eigenlijk meteen weer een vraag: ‘Wanneer niet?’

Wanneer je heel jong bent, onder de vijf jaar oud, dan sta je enorm open voor suggesties. Dr. Bruce Lipton zegt dat kinderen dan dezelfde breinactiviteit vertonen dan volwassenen in diepe hypnose. Dat betekent dat ze dus in wezen alles geloven wat er gesuggereerd wordt. En dat klopt ook wel.

Het is namelijk de ultieme leerstaat. Je leert enorm snel in die hypnose staat. Kinderen van die leeftijd leren ook enorm veel en enorm snel. Ze denken daar ook niet over na nog, want die kritische stem is nog niet optimaal ontwikkeld. Pas vanaf een jaar of acht begint dat echt vorm te krijgen. Op die leeftijd is er als het ware een poortwachter gecreëerd die niet meer alles zomaar aanneemt.

Iedereen die kinderen heeft of kent, die herkent dit. Waar je eerst die kinderen nog van alles wijs kon maken, wordt dat een stuk lastiger vanaf een jaar of acht. Ze worden steeds kritischer met als hoogtepunt de pubertijd waar het haast het tegenovergestelde is. Alles wat je dan zegt, is niet waar. Al is het wel waar, omdat jij het zegt is het sowieso niet waar.

Hypnose zou je kunnen definiëren in alles wat je nu gelooft en belangrijk vindt. Jij ziet de wereld daardoor heel anders dan iemand anders. Zelfs als diegene uit hetzelfde gezin komt. Jij bent als het ware anders gehypnotiseerd door je ouders, je omgeving, de situaties die je hebt meegemaakt dan je broer of zus.

De opvoeding heeft een groot aandeel in hoe jij de wereld ervaart nu. Daarnaast de omgeving. Als je hier geboren bent in Nederland krijg je dat ook mee. Dat niet alleen, als je in Amsterdam opgroeit zie je de wereld ook heel anders dan iemand die in Weert opgroeit. Niet beter of slechter, gewoon anders. En dan heb je ook nog de dingen die je allemaal meemaakt en interpreteert. Een grote hypnose, want het is niet per se de waarheid, maar jouw waarheid.

Dus wat is hypnose?

Jouw perceptie op de waarheid is jouw hypnose. De belofte? Dat je ten alle tijden die perceptie zo kan veranderen dat jij je weer goed kan voelen. Dat is de belofte van jouw hypnose. De feiten kunnen we niet veranderen, maar onze kijk op die feiten wel. We kunnen onszelf zo hypnotiseren dat we ondanks de puin het kunnen ervaren als onze stapstenen naar een betere toekomst.

Of je nu het leven ervaart als de hel of als de hemel. Het is allebei een hypnose. Wij kunnen je helpen om te gaan kiezen voor de hypnotische hemel.

Hoe werkt hypnose?

In hypnose ga je dus nog meer openstaan voor suggesties en ideeën. Je kan letterlijk de wereld anders gaan bekijken en gaan ervaren. Dus waar je eerst problemen mee had, kan je veranderen naar iets waar je je ok of zelfs goed bij voelt.

Hypnose is een mengeling van focus en ontspanning. In je brein lichten een paar gebieden op wanneer je in hypnose gaat. De precuneus bijvoorbeeld. Dat is het gebied vlakbij de visuele cortex, die de plaatjes maakt achterin je hoofd. De precuneus is het gebied van de fantasie en de herinneringen. Je zou kunnen zeggen dat je in staat wordt gesteld om nieuwe herinneringen te gaan fantaseren.

Daarnaast licht er in hypnose een gebied op in het brein wat we de prefrontale cortex noemen. Ze denken dat het te maken heeft met het besluit dat je maakt om als het ware je over te geven aan de hypnose. Je maakt dus letterlijk zelf de beslissing om erin mee te gaan. Niet bewust, maar onbewust en iedereen kan in hypnose.

Iedereen kan in hypnose

Alleen sommige mensen moeten het wat vaker doen. Het is net als piano spelen. De een kan het meteen heel goed en gaat het heel makkelijk af, maar dat zijn echt de talenten. De paar procent die het heel makkelijk afgaat. De rest moet gewoon oefenen. Ben ej muzikaal pak je het snel op. Ben je wat minder muzikaal moet je veel oefenen en lukt het je ook op een gegeven moment.

Zo is het ook met in hypnose gaan. De meeste mensen lukt het meteen, maar sommige mensen moeten wat meer wennen en oefenen. Veel heeft ook te maken met de band die je hebt met jouw hypnotherapeut. Dat kan ervoor zorgen dat het ook een stuk makkelijker gaat om in hypnose te gaan.

Is hypnose echt?

Hypnose is echt. Daar kunnen we heel kort over zijn. De wetenschap heeft dit al aangetoond met honderden artikelen. Zoals ik al eerder beschreef is het vooral te zien in het brein dat er bepaalde dingen gebeuren die normaal niet tegelijkertijd gebeuren. Alleen in hypnose gebeurt dat, dus ja hypnose is echt.

Is NLP hypnose?

NLP is ontwikkeld in de jaren ’70 onder andere vanuit de vraag: ‘Hoe kunnen stiekem aan hypnose doen?’ In die tijd was het in veel staten van Amerika verboden om aan hypnose te doen dus Richard Bandler en John Grinder gingen experimenteren met hypnotische technieken maar dan met open ogen. Dat model hebben ze NLP genoemd, neuro linguistisch programmeren.

Dus is NLP hypnose? Ja het is een vorm van hypnose. Nu zie je ook dat John Grinder en Richard Bandler, de bedenkers van NLP, zelfs steeds meer hypnose toepassen. Het is namelijk niet meer verboden. De combinatie NLP en hypnose is echt een gouden combinatie. Wanneer je NLP toepast in hypnose werkt het vele malen beter en ook de communicatiemodellen uit NLP zijn een must voor iedere hypnotherapeut.

Is EMDR hypnose?

EMDR is ontwikkeld door Francine Shapiro en het verhaal gaat dat zij stage liep bij John Grinder en Steve Andreas, een NLP trainer, een demonstratie zag doen met iemand die een fobie had. Steve draaide een achtje met zijn vingers terwijl de persoon aan de fobie bleef denken. De persoon in kwestie moest dan met zijn ogen de vingers volgen van Steve. De fobie loste op.

Steve Andreas stopte ermee omdat hij het geen uitdaging meer vond maar Shapiro heeft het verder ontwikkeld en er EMDR van gemaakt. Het werkt wanneer iemand het beeld en het gevoel van de (traumatische) herinnering die hij wil veranderen kan vasthouden terwijl hij de vinger volgt. Tegenwoordig kan het ook een geluid zijn dat je hoort of iemand die tikt op je knie.

Het gaat erom dat het werkgeheugen overbelast raakt waardoor je onbewust de verandering kan maken die je wilt. In die zin lijkt het op hypnose. Het omzeilen van het kritisch denken, door je vinger te laten volgen, om zo te komen in het selectief denken. Ook het focussen en kunnen vasthouden is een vorm van concentratie die je ook terug ziet komen bij hypnose.

Het verschil tussen EMDR en hypnose is echter best groot, omdat je bij EMDR echt wel moeite moet doen om de herinnering vast te houden en bij hypnose gaat dat moeiteloos. Het kritisch denken is namelijk al omzeild.

Desalniettemin is EMDR echt geweldig en die zit dan ook bij ons in de opleiding als verdieping.

    Comment Section

    0 reacties op “Hoe werkt hypnose

    Plaats een reactie


    *