Page content

NLP

NLP is een vorm van hypnose die zeer verdekt is. Er wordt ook niet over gesproken bij NLP. Wanneer je een opleiding volgt in NLP hebben ze het wel over trance, maar het woord hypnose wordt vaak zorgvuldig vermeden. Vandaar dat ook veel NLP-ers vaak niet de resultaten halen die ze zouden kunnen halen wanneer ze hypnose zouden gebruiken bij de NLP technieken.

NLP

NLP is gecreeƫrd in de jaren 70 door Richard Bandler en John Grinder. Bandler was student aan de universiteit van Santa Cruz en Grinder was daar assistent Hoogleraar. Bandler was zo iemand die alles wel een beetje leuk vond, maar niet echt een favoriet vak had. Zijn interesses lagen bij wiskunde, informatica en psychologie.

Een keer in een les psychologie werd Bandler zo kwaad op een van de professors vanwege het feit dat hij Freud een oplichter vond. Dat vind hij trouwens nog steeds šŸ˜‰ De professor zei hem dat hij dan wel een leuke opdracht had voor hem. Ze hadden nog wat videomateriaal van Fritz Perls dat hij mocht bestuderen om zo te kijken naar welke alternatieven er waren naast de psychologie.

Hij ging lesgeven aan studenten in de gestaltherapie. Hij haalde wonderlijke resultaten en John Grinder ging hem modelleren. Op een gegeven moment haalde hij ook dezelfde resultaten en het eerste modelleerexperiment was een feit.

De volgende therapeut die ze gingen modelleren was Virginia Satir. Bandler woonde bij haar in de buurt en ging met haar mee op tournee als geluidsman. Zij was namelijk gezinstherapeute en trok door het hele land om mensen te helpen in seminars en workshops.

Bandler viel het op dat zij vaak dezelfde vragen stelde en daar hele goede resultaten mee haalden. Het leek alsof zij intuĆÆtief wist wat er mistte wanneer de cliĆ«nt sprak over zijn probleem. Door gerichte vragen te stellen kon zij de weglatingen, vervormingen en de generalisaties naar boven halen en de cliĆ«nt kwam dan vaak tot inzichten. Dit resulteerde in het metamodel, het eerste model in NLP en in het boek Changing with Families.

Ook kwam Bandler tot de ontdekking dat zij zintuiglijke taal gebruikte om verbinding te creƫren. Zij sprak soms visueel, soms auditief en soms kinestetisch (gevoel). Het voelde dus goed, het zag er goed uit of het klonk goed. Dat vond hij zeer interessant en nog steeds is dit een belangrijk onderdeel in NLP. Een van de vooronderstellingen is dan ook dat mensen via hun 5 zintuigen onderscheid maken in hun omgeving en gedrag.

De derde therapeut die ze gingen modelleren was Milton Erickson. Hij heeft ervoor gezorgd dat hypnose een prominente plaats kreeg in het model NLP en ook een aantal vooronderstellingen zijn bij Erickson vandaan gekomen. Een van die vooronderstellingen is dat de mens alle hulpbronnen in zich heeft om een verandering te kunnen maken.

NLP is daarna steeds verder ontwikkelt en vandaag de dag zijn er honderden NLP trainers in Nederland alleen al. Zij geven allemaal op hun eigen manier NLP. Het belangrijkste is de attitude die je van NLP krijgt en dat is er een van flexibiliteit en nieuwsgierigheid naar andere mogelijkheden.

Daarom geef ik altijd in mijn opleidingen NLP mee omdat vooral de houding die je krijgt ten opzichte van verandering essentieel is voor het succes dat je krijgt wanneer je met mensen gaat werken.

NLP is een supertool om voor jezelf te gebruiken en om anderen te leren. Het is vrij eenvoudig en een kind kan het doen. Wanneer je hypnose erbij gaat gebruiken wordt het zelfs een superinstrument voor verandering.

    Comment Section

    0 reacties op “NLP

    Plaats een reactie


    *