Page content

Milton Erickson

Milton EricksonMilton Erickson is verreweg de meest bekende hypnotherapeut die er heeft bestaan. Hij heeft hypnose weer op de kaart weten te zetten nadat Freud het eigenlijk van de kaart af had gehaald. Hij werd geboren op 5 december 1901 in Phoenix (Arizona – VS). Omdat hij dyslexie had werd hij heel lang beschouwd als achterlijk.

Op zijn 19e werd hij getroffen door polio en hem werd verteld dat hij het niet zou overleven. Hij overleefde het wel en in die periode ontdekte hij veel over mensen doordat hij de tijd had om ze te observeren. Hij ontdekte dat zijn zus op 17 verschillende manieren ‘nee’ kon zeggen, waarbij 1 van die ‘nee’s’ meer neigde naar een ja.

De bewusteloosheid tijdens die ziekte wekte zijn interesse naar trancetoestanden en hij werd al tijdens zijn leven een meester in de hypnose. Hij werd zelfs zo bekend dat hij op het titelblad van de Times kwam. Ook werd hij tijdens het einde van zijn leven gemodelleerd door Bandler en Grinder en had daarmee een belangrijk aandeel in het NLP van nu. Dankzij Bandler en Grinder maakten we kennis met het Milton Model.

Milton Erickson en het Milton Model

Het Milton Model werd gemodelleerd van Milton Erickson en staat beschreven in het boek ‘Hypnotherapie’ van Bandler en Grinder. Het zijn een aantal taalpatronen die Milton uiteraard onbewust bekwaam was, maar die vakkundig zijn beschreven door Bandler en Grinder.

Gelukkig kunnen wij dat model nu ook bestuderen en kan dat van jou ook een goede hypnotiseur maken. Erickson heeft heel veel gedocumenteerd en er zijn aardig wat boeken verschenen. Hij heeft het meeste nagelaten wat betreft hypnose en het is een must voor iedere hypnotherapeut om kennis te nemen van zijn werk en het te bestuderen.

Zijn vertrouwen in het onderbewustzijn was enorm en een van de belangrijkste vooronderstellingen was wel dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft om de verandering die hij wilt te kunnen maken. ‘Mensen zijn alleen het contact verloren met hun onderbewuste en ik help hen weer in contact te komen met die hulpbronnen’, aldus Erickson

Deze onderstaande boeken zijn in het Nederlands te verkrijgen:

  • Erickson, Milton H, Onbewust leren, Paperback, Uitgeverij Karnak, 1992, ISBN 9063500548
  • Erickson, Milton H, Mijn stem gaat met je mee, Paperback, Uitgeverij Karnak, 1987, ISBN 9063500416
  • Erickson, Milton H, De Februariman, Paperback, Uitgeverij Karnak, 1991, ISBN 9063500521

 

 

Comment Section

0 reacties op “Milton Erickson

Plaats een reactie


*