Page content

Wat is hypnotherapie

Wat is hypnotherapie? Hoe werkt hypnotherapie? En wat doet hypnotherapie precies met je? Allemaal vragen die je kan hebben als je op zoek bent naar hypnotherapie en een goede hypnotherapeut. Als eerste is het goed om even uit te leggen wat hypnotherapie dan precies is.

Wat is hypnotherapie

Hypnotherapie is een combinatie van psychotherapie en hypnose. Vandaar de naam hypnotherapie. De grondlegger van de psychotherapie was Freud met zijn psychoanalyse, maar dat is geen succes gebleken. Later is zijn student Jung erop door gaan borduren en zijn er verschillende stromingen ontstaan binnen de psychologie.

Hypnotherapie is in de jaren ’70 op de kaart gezet door Milton Erickson. Erickson was een psychiater die hypnose gebruikte tijdens zijn sessies. Dankzij Erickson is hypnotherapie toegevoegd aan de opleiding voor psychiaters al is dat later daar weer uitgehaald. Wel is het zo dat het nu steeds meer wordt toegepast en wordt hypnose gebruikt in meer dan zeventig ziekenhuizen.

Hypnotherapie werd al eerder toegepast

Hypnotherapie werd echter als therapievorm al veel eerder gebruikt. Dave Elman werkte er al zeer succesvol mee in de jaren ’50 van de vorige eeuw en leidde eer dan tienduizend artsen op in die tijd. Hij leerde ze patienten in hypnose te brengen en met hypnoanalyse ze terug te brengen naar de oorsprong van hun probleem. Voor die tijd was dat zeer vooruitstrevend en Elman loste problemen op in een of twee sessies waar anderen misschien wel jaren voor nodig hadden in die tijd.

Nu nog steeds is die vorm van therapie vooruitstrevend te noemen en wordt het volgens ons veel te weinig toegepast. Elman zijn vorm van hypnotherapie was zeer direct en effectief. Erickson zijn manier van hypnotherapie was zeer indirect en effectief. Beide vormen van hypnotherapie zijn zeer interessant al is de vorm van Elman een stuk beter te leren dan die van Erickson. Vandaar dat je ook veel korter hypnotherapie kan leren wanneer je de stijl van Elman zou leren.

In de jaren ’70 werden ook de eerste hypnotherapeuten opgeleid, maar niet door Elman en Erickson, maar door Gil Boyne. Boyne was ook een fenomeen die met zijn vorm van hypnotherapie ook vaak in een of twee sessies al iemand van zijn probleem kon oplossen. Bij ons leer je al die drie hypnotherapie varianten, omdat deze varianten het meest effectief en tijdloos zijn gebleken.

Hoe werkt hypnotherapie

Hypnotherapie werkt omdat er contact wordt gemaakt met je onbewuste. Dat deel in jou waar alle herinneringen zitten, alle programma’s zitten en eigenlijk dus ook alle problemen zitten. Wanneer je nu een probleem ervaart is dat omdat je ergens dat hebt geleerd. Stel je voor je bent bang voor een lift, dan is er ergens in je verleden een moment geweest dat die angst is geïnstalleerd zou je kunnen zeggen als programma.

Dat programma blijft in je hoofd draaien omdat het je beschermt. Niemand wil bang zijn en iedereen wil veilig zijn en als jij een keer hebt geleerd om bang te zijn voor een lift dan is die lift dus gevaarlijk voor jou. Althans dat heb je zo opgeslagen. Nu denk je misschien helemaal niet meer dat het gevaarlijk is, maar omdat het onbewust is opgeslagen reageer je onbewust ook met angst, al weet je dat het niet gevaarlijk is.

Jouw onbewuste brein

Dat is de kracht van jouw onbewuste brein. Je hebt het ergens geleerd en je hoeft er niet meer over na te denken. Je hebt leren fietsen, je kan fietsen. Je hebt leren autorijden, je kunt autorijden. Je hebt geleerd om bang te zijn voor ene lift, je bent altijd bang voor die lift.

Zo werkt het en daarom is het zo lastig om het bewust te veranderen. Om anders te gaan denken. Dat is bijna niet te doen. Met hypnotherapie ga je in hypnose naar dat moment toe waar het begon en verander je dat moment zo dat je geen angst meer voelt. En omdat het onbewuste is veranderd kan je al na een of een paar sessies de verandering voelen. Je voelt je dan namelijk prima in een lift.

Dat is hoe het werkt. Je gaat terug naar het moment dat het begon en verandert dat moment alsof het nooit is gebeurd. Natuurlijk is het wel gebeurd alleen gevoelsmatig lijkt het niet zo en daarom voel je je prima. Hypnotherapie is daarom ook een van de meest effectieve therapieën die er is als je het zo toepast. Wanneer je een hypnotherapeut vindt die de manieren van Erickson. Elman en Boyne beheerst dan weet je zeker dat jij goed geholpen wordt en snel van je klachten af bent.

Wat doet hypnotherapie precies met je?

Hypnotherapie zorgt ervoor dat jij je doelen sneller gaat halen. Dus als je als doel hebt om angstvrij te zijn dan lukt dat sneller. Het is geen wondermiddel, maar er gebeuren wel wonderlijk dingen in een hypnotherapie praktijk.

Wanneer je hypnotherapie ondergaat dan gebeuren er verschillende dingen in je brein. Allereerst lichten er een paar gebieden op zoals de precuneus en de prefrontale cortex.

De precuneus is een gebied wat vlakbij de visuele cortex ligt en te maken heeft met herinneringen en fantasieën. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het herinneringen fantaseert en dat schept mogelijkheden. In hypnotherapie wordt dit gebeid als het ware aangezet wanneer je in hypnose gaat.

Een ander gebied wat te maken heeft met controle, in de prefrontale cortex, licht ook op. Wetenschappers denken dat je hier onbewust de beslissing maakt om in hypnose te willen gaan en mee te willen gaan met de hypnotherapeut. Je doet dus letterlijk niets tegen je wil in. Onbewust maak je de beslissing om mee te gaan of niet. Niet bewust. Je kan heel graag willen, maar toch niet doen of andersom. Je onbewuste is de baas.

Wanneer je de hypnotherapeut vertrouwt en er is een klik met de hypnotherapeut dan lukt het iedereen om in hypnose te gaan.

Wat doet hypnotherapie nog meer?

Naast dat het je brein op een bepaalde manier activeert, zorgt het er ook voor dat je iets minder gaat denken en meer gaat ontspannen. Je blijft heus wel denken, alleen op een andere manier. Dankzij de ontspanning krijg je ook meer toegang tot dingen die onbewust zijn zoals herinneringen van vroeger.

En wanneer je echt in diepe hypnotherapie gaat dan kan je zelfs jezelf verdoven en is het pijnstillend. Deze vorm van hypnotherapie wordt veel gebruikt in de zeventig ziekenhuizen. Ze hebben gemerkt dat de patiënt daardoor minder pijnstilling nodig heeft tijdens een operatie en sneller herstelt na de operatie.

Daarnaast gebruiken ze hypnotherapie in het ziekenhuis ook bij kinderen met chronische buikklachten. En met succes want het succespercentage is heel hoog.

Het kan je veel opleveren en het doet echt heel veel bij mensen wanneer ze een paar sessies hypnotherapie gaan doen.

Wanneer hypnotherapie?

Wanneer is het goed om na te denken over hypnotherapie? Als je met klachten zit zoals angsten, traumatisch verleden, sombere gevoelens, dwangmatigheden, verslavingen of het gevoel dat je niet goed genoeg bent, dan is het zeker goed om hypnotherapie te doen.

Ook voor klachten die ontstaan zijn vanuit de psyche, de psychosomatische klachten is het goed om hypnotherapie serieus te overwegen. American Health Magazine heeft in een onderzoek onder duizenden mensen psychoanalyse vergeleken met cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie. De resultaten waren best schokkend te noemen.

  • Psychoanalyse na zeshonderd sessies een resultaat percentage van achtendertig procent.
  • Cognitieve gedragstherapie na tweeëntwintig sessies een resultaat percentage van tweeënzeventig procent.
  • Hypnotherapie na zes sessies een resultaat percentage van drieënnegentig procent.

En wanneer je de hypnotherapie combinatie van Elman, Erickson en Boyne zou doen, dan is het zelfs een nog beter resultaat weten we uit ervaring, maar goed dit onderzoek zegt al voldoende.

Wanneer niet hypnotherapie?

Als je een verleden hebt met psychoses, heel veel medicijnen zoals antidepressiva slikt, schizofrenie hebt of een klinische depressie dan is hypnotherapie af te raden. Ga dan echt serieus kijken met je behandelend arts en je hypnotherapeut of je een traject moet willen.

Soms is het zeker wel aan te raden wanneer je wilt gaan afbouwen met medicijnen. Dan kan hypnose te ondersteunen, maar bespreek dit altijd met je behandelend arts en ga dan niet op eigen houtje hypnose of hypnotherapie doen. Denk altijd zelf na!

Wat kost hypnotherapie

Het verschilt per therapeut. Dat heeft ook te maken met het resultaat en de ervaring van de hypnotherapeut. Een medisch specialist verdient meer dan een huisarts bijvoorbeeld. En de beste hartchirurg ter wereld verdient een stuk meer dan de cardioloog bij ons in het ziekenhuis. De vraag is altijd: ‘Wat kost je probleem je nu?’

En als dat meer is dan wat je uitgeeft aan de hypnotherapeut dan is dat het gewoon waard. Wat belangrijk is dat je er een goed gevoel bij moet hebben. Bij de persoon en bij de manier van therapie doen. Dat geldt voor alle behandelingen die je kiest. Of dat nu hypnotherapie is of iets anders. Je moet er wel achter staan en in geloven. Dan werkt het simpelweg beter. Welke behandeling je ook kiest, als jij het zelf kiest werkt het letterlijk vijftig procent beter. Denk er dus gewoon goed over na.

Wanneer je dat hebt gedaan en onderzocht dan kan je ook een goede beslissing maken of je hypnotherapie wilt doen. Of je de kosten van de sessies het waard vindt. De vraag die ik altijd mezelf stel: ‘Wat nou als ik dit probleem nooit meer zou doen, wat zou dat mij opleveren?’ Als je dat naast de kosten van de hypnotherapie legt kan je een goede beslissing maken voor jezelf.

Hypnotherapie vergoeding

Hypnotherapie wordt niet vergoed vanuit het basispakket maar wel als je aanvullend verzekerd bent en de therapeut aangesloten is bij een beroepsverenging. Niet iedere therapeut kiest daarvoor. Zelf heb ik daar ook nooit voor gekozen omdat ze steeds de regels veranderen en je je dan moet gaan conformeren aan hun regels. Vaak merkte ik dat dat niet het beste was voor mezelf en ook niet voor mijn cliënt.

Wanneer jij wel hypnotherapie vergoed wilt hebben vraag het dan na aan de therapeut in kwestie of het vergoed wordt. Hierbij is het ook altijd goed om je af te vragen of je inderdaad de vergoeding wil, die vaak maar een paar tientjes is, of dat het gaat om nu eens definitief af te gaan reken met je probleem. In je portemonnee kan ik niet kijken, maar wanneer iemand echt gemotiveerd is dan gaat het gewoon lukken en is de prijs irrelevant. Ook dat is iets waar je als cliënt over na mag denken.

Comment Section

0 reacties op “Wat is hypnotherapie

Plaats een reactie


*