Iedereen is in hypnose

Wanneer je gaat beseffen dat iedereen altijd onder een vorm van hypnose is, sta je al meteen veel dichter bij het begrijpen wat hypnose nou precies inhoudt.

Definitie hypnose

Laten we eerst een kijkje nemen naar hoe hypnose gedefinieerd wordt door een bron die we allemaal als eerste raadplegen wanneer we wat willen weten over een interessant onderwerp.

Juist! Wikipedia. Ik vertaal even vanuit de Engelse Wikipedia-pagina, want de Nederlandse pagina legt een vrij aparte klemtoon (daarover later meer).

“Hypnose is een staat van menselijk bewustzijn die gepaard gaat met gefocuste aandacht, verminderd bewustzijn van je omgeving en een verhoogde vatbaarheid voor suggestie.”

Deze definitie wordt trouwens ook aangehouden door de American Psychological Association. Op het eerste zicht lijkt dit een erg brede definitie, maar eigenlijk is het helemaal prima. Hypnose is nou eenmaal een veel breder begrip dan mensen vaak denken, en in die zin is het makkelijker te begrijpen dat iedereen zich voortdurend in een zeer lichte vorm van hypnose bevindt.

Hypnose hoeft namelijk helemaal niet gepaard te gaan met diepe  trance, en hoeft zeker niet steeds opgewekt te worden door een hypnotiseur. Wanneer je heel geconcentreerd aan het werk bent of helemaal opgaat in een boek dat je aan het lezen bent, is dat dan ook geen staat van gefocuste aandacht?

De staat van hypnose

En is er dan ook sprake van verminderd bewustzijn van je omgeving? Vaak heb je zelfs geen besef van de tijd, en in sommige gevallen (wanneer je helemaal geabsorbeerd bent door wat je aan het doen bent) zou er een bom naast je kunnen ontploffen, zonder dat je daarvan opkeek. Dit is pure zelfhypnose, al geeft nauwelijks niemand het die naam.

Je legt jezelf met andere woorden voortdurend een lichte vorm van zelfhypnose op, want dat is nou eenmaal hoe wij nadenken, hoe we ons kunnen concentreren op één gedachte, hoe we problemen in ons hoofd kunnen oplossen en hoe we creativiteit kunnen tonen.

Dat niet alleen…

Daarnaast reageer je ook steeds op allerlei suggesties die zijn ingeprent op jonge leeftijd. Alles wat je vader, moeder of leraar tegen je gezegd hebt is als het ware jouw hypnose geworden. Heel veel van die dingen geloof je nog steeds en je mag je afvragen of dat wel zo handig is.

Als ouder ben je dus in wezen een hypnotiseur die niet precies weet wat hij doet. Daarom vinden wij dat iedereen hypnose zou moeten leren om te begrijpen hoe suggesties werken.

Kinderen van nul tot vijf jaar zijn zelfs continu in diepe hypnose. Althans, ze hebben dezelfde breinactiviteit als dat van iemand onder diepe hypnose. Bij kinderen tussen nul en vijf komen suggesties dus nog harder binnen. Vandaar dat wij als hypnotherapeut ook zien dat veel problemen ontstaan in de eerste vijf levensjaren...

Wil je meer weten over hypnose, kijk dan op hypnoseinstituutnederland.nl of neem contact op!

Schrijf je ook in voor de gratis online masterclass over hypnose.

Beluister ook deze podcast: