Hypnose en trance is er een verschil? Zeker weten
Wat is het verschil tussen hypnose en trance
25 september 2012 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen hypnose en trance

Is er een verschil tussen hypnose en trance en zo ja wat is dat dan? Je hoort altijd heel veel mensen praten over hypnose en trance en ze gebruiken het ook allemaal door elkaar. Is het dan hetzelfde? Nee, dat is het niet.

Hypnose en Trance

Trance is voor mij heel iets anders dan hypnose. Je ziet ook duidelijk wanneer iemand in trance is. Verschijnselen van trance zijn bijvoorbeeld:

 • Oogfixatie
 • Ontspanning van de spieren
 • Diepe ademhaling
 • Focus op één ding
 • Pupillen die wijder worden

Heel veel hypnotherapeuten gaan er ten onrechte vanuit dat dit een staat van hypnose is en dat hoeft het helemaal niet te zijn. Wel kan trance een manier zijn om iemand in hypnose te brengen.

Je kan bijvoorbeeld denken aan een progressieve relaxatie methode. Je gaat dan de cliënt helemaal ontspannen door iedere spiergroep af te gaan en die te laten ontspannen. Door die ontspanning ontstaan meerdere tranceverschijnselen en kan de staat van hypnose makkelijker bereikt worden denkt men.

Natuurlijk is het zo dat wanneer je ontspannen bent je makkelijker open kan staan voor suggesties, maar het hoeft niet. Ik kan heel veel plekken bedenken waar ik heerlijk ontspannen ben, maar zeker niet in hypnose ben. De sauna is voor mij een plek waar ik heerlijk in trance kan gaan en niet de staat van hypnose bereik.

Wat is hypnose?

Als hypnose dan geen trance is, wat is het dan wel? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar wat ik nog de mooiste uitleg vind, is die van Richard Bandler en John Grinder. Op een seminar in de jaren ’80 zei John Grinder dat hypnose helemaal niet bestond en Bandler zei dat alles hypnose is. Dat lijkt tegenstrijdig maar als je er goed over nadenkt komt dat nog het dichtste bij wat het werkelijk is.

Als hypnose namelijk niet bestaat weten we dus ook niet precies wat het is. Als alles hypnose is, dan weten we ook niet precies wat het is. Net als dat een vis het water niet kent als iets dat anders is, zo herkennen wij de staat van hypnose niet, omdat wij er de hele dag in zitten, als een vis in het water.

Toch is er sinds die tijd meer onderzoek geweest naar de staat hypnose en ook naar hoe het opgewekt wordt. Als je kijkt naar de natuurlijke hypnotische fenomenen dan mag je concluderen dat hypnose inderdaad continu aanwezig is. De natuurlijke hypnose fenomenen zijn namelijk:

 • Regressie
 • Progressie
 • Hallucinatie
 • Zintuiglijke vervorming
 • Tijdsvervorming
 • Amnesie
 • Posthypnotische suggestie
 • Dissociatie

Deze hypnotische fenomenen komen zeer vaak voor en ook jij hebt ze vaak ervaren. Je bent vast wel eens iets vergeten of dat je dacht dat je iets zag maar het was niets. Je hebt je ook wel eens naar gevoeld voor iets wat er zou gaan gebeuren of dat je opeens weer het gevoel kreeg dat je heel klein was. Dat soort dingen gebeuren vaak en soms zelfs dagelijks.

In de hypnotherapie practitioner bijvoorbeeld leer ik de cursisten hoe ze dit kunnen horen bij hun cliënten zodat ze een perfect passend script direct uit hun hoofd kunnen creëren. Een hypnose script dat op maat is gemaakt.

En stel je nou voor, je bent iets vergeten. Ben je dan in trance? Je kent dat wel, het gevoel dat het op het puntje van je tong ligt maar je kan er net niet bij. Vaak ben je dan niet ontspannen en heb je ook geen andere trancesignalen. Toch heb je wel amnesie, een natuurlijk hypnotisch fenomeen. In hypnotherapie is het voor mij zelfs de test om te zien of iemand in een staat van somnambulisme is.

Een ander interessant idee is, is het idee van automatische hypnose. Je activeert dan het voorstellingsvermogen van de persoon om zo hypnose te creëren. De persoon is niet perse in trance geweest maar creëert spontaan hypnose door middel van zijn voorstellingsvermogen.

Wanneer je je voorstelt dat je hand bijvoorbeeld licht wordt als een ballon en je doet dat goed genoeg, wordt het opeens realiteit en op dat moment heb je direct hypnose. Is dat niet interessant als je erover nadenkt?

Ik hoor graag wat jij er van vindt dus laat even jouw reactie achter in het veld hieronder.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen