Is kinderhypnose anders dan gewone hypnose?
10 februari 2014 
2 min. leestijd

Is kinderhypnose anders dan gewone hypnose?

Hypnose kan een uitstekende therapeutische techniek zijn, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Kinder hypnose verschilt echter op enkele punten van gewone hypnose voor volwassenen. Dat hoeft je niet meteen te verrassen, want kinderen hebben nou eenmaal heel verschillende hersenen dan volwassenen: ze denken anders en reageren op emotioneel vlak vaak heel anders dan volwassenen.

Kinderen gaan anders in hypnose

Daardoor komt het dat kinderen enkele heel specifieke problemen kunnen hebben die je in verband kan brengen met ontwikkeling van het lichaam en de geest. Enkele van de grootste problemen delen ze echter met volwassenen. Denk maar aan stress, onzekerheid en prestatiedruk (bijvoorbeeld op school). Het is om die reden dat de basisprincipes van hypnose gewoon toepasbaar blijven op kinderen.

Hypnose voor kinderen kan bijzonder efficiënt zijn, aangezien kinderen vaak een erg grote verbeeldingskracht hebben. Op die manier kan je als hypnotherapeut de patiënt veel makkelijker in hypnose brengen en kan de therapie op een makkelijke en efficiënte manier doorgaan. Het onderbewustzijn is makkelijker toegankelijk bij kinderen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.

Het resultaat hiervan is dat je als hypnotherapeut erg snel resultaten kan bereiken bij kinder hypnose. Tevens zijn er enkele hypnose-technieken waar kinderen bijzonder veel van houden (bijvoorbeeld rollenspelen, verhalen en poppen) maar die misschien moeilijker liggen bij volwassenen zonder veel verbeelding.

Wat is het grote verschil tussen kinder hypnose en hypnose bij volwassenen

Het grote verschil tussen kinder hypnose en hypnose van volwassen personen ligt hem in de ontwikkeling van de geest van kinderen tegenover volwassenen. Kinderen zijn het gewend om elke dag nieuwe dingen te leren, terwijl volwassenen vaak heel wat vooroordelen hebben opgebouwd doorheen de jaren.

Iemand hypnotiseren die er rotsvast van overtuigd is dat hypnose onzin is, is niet perse makkelijk. Volwassenen hebben het ook niet altijd makkelijk met het blootgeven van hun onderbewustzijn. Kinderen staan veel meer open voor nieuwe dingen en zullen sneller meegaan in de procedure die de hypnotherapeut volgt.

Er zijn verschillende problemen die specifiek zijn voor kinderen en waarbij kinder hypnose dus vast en zeker een oplossing kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan slechte gewoontes zoals duimzuigen en bedplassen die kinderen kunnen afleren door enkele hypnose-sessies. Ook angsten die typisch (maar niet uitsluitend) voor kinderen zijn, zoals angst voor het donker, kunnen door middel van kinder hypnose opgelost worden.

Ook op school kunnen kinderen te maken krijgen met moeilijkheden. Vaak is de stress die huiswerk, toetsen, leerkrachten en medestudenten veroorzaken meer dan een ouder zich kan voorstellen. Hypnotherapie om van school-gerelateerde stress af te komen is een uitstekend idee, want dankzij de hypnose kunnen kinderen nieuwe manieren aanleren om om te gaan met stress en psychologische druk. Dit zijn vaardigheden die het kind waarschijnlijk nooit meer zal afleren en voor de rest van zijn of haar leven zal blijven gebruiken.

De conclusie is dat kinderen uitstekende kandidaten zijn voor hypnose. Hypnose bij kinderen werkt zelfs beter dan bij volwassenen door hun rijke verbeelding en hun open houding. De technieken die een hypnotherapeut zal gebruiken bij kinder hypnose, zijn speciaal gericht op kinderen, maar berusten nog steeds op dezelfde basisprincipes van hypnose: blijvende positieve verandering door het onderbewustzijn.

Niet overtuigd? Doe dit maar eens bij je kind

Vraag maar eens aan je kind wanneer hij of zij zich boos, verdrietig of naar voelt, wat voor kleur dat gevoel heeft. Dit lijkt een aparte vraag, maar voor kleine kinderen is het normaal. Ze zeggen bijvoorbeeld rood. Dan kan je zeggen: ‘Maak hem eens in je lievelingskleur?’ En wanneer je kind dat doet verandert het gevoel. Zo snel, omdat kinderen meegaan in de suggestie. Dit is pure kinder hypnose.

Vanaf een jaar of zes, zeven kunnen kinderen prima in hypnose en wanneer ze jonger zijn werkt het het beste wanneer je werkt met metaforen en verhalen. Voor meer informatie daarover kan ik je het boekje ‘Helende Verhalen’ aanbevelen van Paul Liekens.

Wanneer je dit waardevol vond druk dan op een van de knoppen hieronder en help hypnose te verspreiden als kracht voor het goede :-)

[socialbuttons]

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen