Mindfulness op het werk: de 11 beste tips
Mindfulness op het werk: de 11 beste tips
30 mei 2016 
6 min. leestijd

Mindfulness op het werk: de 11 beste tips

De werkplaats is de plaats om je te focussen om opdrachten op tijd af te krijgen, maar het is ook de plaats waar je het meest last hebt van afleiding, uitstelgedrag en onzekerheden. De manier om je brein aan iets anders te laten denken dan het moment en de taak waarmee je bezig bent. Mindfulness op het werk kan je productiever, efficiënter maken en leiden tot meer inspiratie.

Daarom ga ik in dit artikel in op de beste manieren om mindfulness op het werk toe te passen.

Een brein dat mindful is, is gefocust en bewust van de dingen die er gebeuren in gedachten en om je heen. Je bent in staat om je te concentreren op je taak en afleidingen te herkennen voor wat het is, of dit nu een gedachte is of de behoefte om snel je e-mail of het nieuws te controleren. Door het herkennen van de afleiding is het ook eenvoudiger om de afleiding los te laten en weer verder te gaan met je taak.

De wetenschap over mindfulness op het werk

Misschien vind je mindfulness iets te zweverig voor op het werk, maar niets is minder waar. Er worden nu zelfs wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar het effect van mindfulness op de productiviteit van mensen in service posities. Uit dit onderzoek blijkt dat het toepassen van mindfulness op het werk een positieve invloed heeft op de betrokkenheid met het werk en de kwaliteit van de uitvoering van de taken. Het implementeren van mindfulness op het werk is al bewezen effectief voor mensen die service leveren in het bedrijfsleven.

Daarnaast blijkt ook uit onderzoek bij medewerkers van een universiteit dat mindfulness gezond is, dit kan ziekteverzuim op het werk tegengaan. Uit dit onderzoek bleek dat de ontstekingswaarden van de medewerkers van de universiteit na 2 maanden mindfulness marginaal significant waren gedaald. Dit betekent dat de daling waarschijnlijk aan de mindfulness te danken was. Daarnaast was dit effect ook groter bij de medewerkers die een BMI hadden van onder de 30 dan de proefpersonen van een BMI van boven de 30.

Ontstekingswaarden zijn een van de belangrijkste biomarkers die een indicatie geven over je gezondheid.

Onderzoekers geven daarom ook aan dat de voordelen van mindfulness op het werk veelbelovend lijken te zijn en er meer onderzoek naar moet worden uitgevoerd. Op dit moment staat het wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness nog in de kinderschoenen, maar het heeft al voordeel voor de betrokkenheid en kwaliteit van het werk en lijkt voordelen te hebben om ziekteverzuim op het werk terug te dringen.

Om ervoor te zorgen dat jij de vruchten van mindfulness op je werk kunt plukken geef ik in dit artikel de 11 beste tips om mindfulness op het werk toe te passen.

1 Bepaal je intentie van de dag

Werkdagen gaan voor veel mensen op de automatische piloot. Hierdoor heb je vaak een humeur door de omstandigheden van de dag. Soms is die gestrest, soms ben je vrolijk, soms chagrijnig het lijkt net of je geen controle hebt op je stemming. Door je intentie te bepalen, van het gevoel dat je die dag wilt hebben, zoals geliefd of productief, zullen je acties sneller leiden tot het gewenste resultaat.

Elke keer als je een keuze moet maken, kun je het behalen van je intentie dichterbij halen of van je weg laten dwalen. Een borreltje na het werk met collega’s kan je een gewaardeerd gevoel geven, maar thuis zijn is misschien weer meer geliefd. Het hangt allemaal af van de intentie van de dag en die kun je per dag best afwisselen.

Hierdoor voorkom je ook dat je op de automatische piloot leeft.

2 Het eerste dat je doet op het werk

Aan het begin van de werkdag kun je al beginnen met mindfulness. Als je bij je bureau bent neem je eerst even de rust om je hoofd leeg te maken en jezelf in het moment te krijgen. Waarschijnlijk heb je al allerlei lijstjes in je hoofd met wat je die dag moet doen, maar probeer eerst nog even rust te nemen. Op die manier verlaag je ook je stress.

Ga even zitten, sluit je ogen, voel je lichaam en het contact met de grond en de stoel en adem een paar minuten in en uit. Focus je op die ademhaling. Daarna kun je beginnen met alle taken van de dag, zonder dat je al totaal gestrest bent.

3 Doe een ding per keer

Dit is een geweldig alternatief tegen multitasking, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat niemand het kan, ook vrouwen niet. Multitasking is eigenlijk heel snel achter elkaar activiteiten afwisselen en iedereen weet dat dat eigenlijk helemaal niet productief is. Dus laat je niet afleiden door je e-mail, maar focus je op het moment.

4 Vermijd je e-mail aan het begin van de dag

Bijna iedereen heeft een e-mail verslaving. Dit komt doordat je e-mail lezen en beantwoorden een makkelijke manier is om klusjes af te vinken. Daar krijg je een goed gevoel van en daardoor is het heel verleidelijk om gedurende de dag je e-mail in de gaten te houden.

Als je in de ochtend direct begint met het controleren van je e-mail begin je direct met allerlei afleidingen en korte klusjes, terwijl je juist dan het meest creatief en gefocust bent. Die energie kun je beter gebruiken voor lastigere taken dan e-mail.

Als je toch je e-mail opent, doe dit dan met mindfulness, focus je op de belangrijkste mails en wees je bewust van de e-mails die alleen maar afleiding zijn. Als een antwoord kan wachten, laat het lekker wachten zodat je de ochtendenergie kunt gebruiken aan iets dat lastiger is.

5 Haal plezier uit je werk waar het kan

Dit kan door te genieten van de flow waarin je zit doordat je mindfulness toepast, een leuk gesprek met een collega of het geweldige uitzicht vanuit je kantoor. Door te genieten van de kleine momenten creëer je een positieve werkomgeving.

6 Wees mindful in gesprekken

Nu we het toch hebben over een leuk gesprek met je collega. Wees ook mindful op dat moment. Focus je op het gesprek. Hoor niet alleen wat je collega zegt, maar luister ook echt.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je maar met een half oor luistert, omdat je met je gedachten ergens anders bent, en daardoor ja zegt tegen iets waar je helemaal geen tijd voor hebt? Door mindfulness toe te passen tijdens een gesprek voorkom je het maken van slechte beslissingen.

7 Mindfulness in vergaderingen

Oké, je hoeft niet direct je hele team op een mindfulness cursus te zetten om mindfulness in vergaderingen toe te passen. Deze tips kun je zelf toepassen. Probeer voor een vergadering 2 minuten mindfulness meditatie toe te passen zodat je met een leeg hoofd de vergadering instapt. Je kunt dit ook doen terwijl je loopt naar de vergaderlocatie.

Als je ook het team erin wilt betrekken zorg je ervoor dat je de vergadering begint met 2 minuten stilte. Zodat iedereen er fysiek en mentaal bij is. Als het mogelijk is zorg je er ook voor dat de vergadering vijf minuten voor een volgende activiteit stopt, zodat iedereen op een rustige manier de overgang kan maken naar zijn of haar volgende taak. Dit is ook heel prettig voor jezelf.

8 Mindfulness tijdens pauzes

Gebruik de pauzes om het contact tussen je lichaam en brein te versterken. Maak een wandeling waarin je mindfulness lopen toepast. Geniet van je lunch door mindful te eten. Proef je lunch en geniet van de smaak.

9 Regelmatige mindfulness na de lunch

Na de lunch merk je dat je vermoeid raakt. Daardoor kun je verkeerde beslissingen maken. Zet daarom een timer aan op je telefoon die elk uur afgaat. Als je timer afgaat houd je op waarmee je bezig bent en ga je een minuut lang mindfulness meditatie toepassen. Dit kan gewoon zittend achter je bureau. Hierdoor voorkom je dat je brein in een automatische modus raakt waardoor je juist aan al die activiteit-verslavinkjes toegeeft, zoals het blijven checken van je e-mail.

10 Herinner jezelf aan mindfulness

Mindfulness is niet iets dat automatisch gaat. Het is natuurlijk dat gedachten in je hoofd rondspoken die je willen afleiden. Door post-its op te hangen op je werkplek met herinneringen aan mindfulness is het eenvoudiger om je focus te houden op de taak die je aan het uitvoeren bent.

Dit kan gewoon een kleur zijn of een zin die je herinnert aan mindfulness. Het hoeft niet eens een post-it te zijn, maar kan ook een leuke afbeelding in een fotoframe zijn. Wat voor jou werkt om als herinnering te fungeren is goed.

11 Mindfulness voordat je naar huis gaat

De laatste 10 minuten van je werkdag, of na je werkdag, zet je alle elektronische apparaten uit en ben je gewoon. Je ontspant, haalt adem, bent bewust van wat er om je heen gebeurt en in je lichaam. Laat gedachten die in je opkomen gaan en focus je op je ademhaling. Door dit na je werkdag te doen, maar voordat je naar huis gaat, verlaag je de stress die zich gedurende de dag heeft opgebouwd en voorkom je dat je werk je achtervolgt in je privéleven.

Wil je meer weten over de voordelen die mindfulness voor alle gebieden van je leven kan hebben? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-power-prime/201103/technology-myth-multitasking

http://hum.sagepub.com/content/early/2013/06/03/0018726713487753.abstract

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159112004710

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen