Obese blikt terug en Obesitas blijkt toch lastig
Obese blikt terug en Obesitas blijkt toch lastig
22 augustus 2012 
2 min. leestijd

Obese blikt terug en Obesitas blijkt toch lastig

Obese, het programma over obesitas wat zelfs mij voor de buis kreeg gaat terugblikken. In de terugblik gaan we Danny zien die enorm was afgevallen in een jaar tijd, zo’n 150 kilo. Dat is een enorme prestatie natuurlijk, maar helaas gaat het weer wat minder..

Obesitas

Er lijden meer dan 200 miljoen volwassenen aan obesitas over de hele wereld. In Nederland zijn dat ongeveer 11% van de mensen dus ruim anderhalf miljoen mensen.

Daarom is er een programma gemaakt dat de aandacht wil vestigen op dit wereldwijd groeiende probleem. Het programma heet Obese en was begin dit jaar een hit. Deelnemers werden gevolg in hun strijd om af te vallen.

Wanneer ben je dan te zwaar of ben je obesitas? We spreken van te zwaar (overgewicht) als iemand een BMI (Body Mass Index) van 25 kg/m² heeft. Is de BMI 30 kg/m² dan spreken we van obesitas. Boven een BMI van 40 kg/m² dan spreken we zelfs van morbide obesitas en dan wordt het levensgevaarlijk.

In dat het programma Obese zagen we Danny en hij viel ongelooflijk veel af in een jaar tijd. Extreem veel zelfs want hij viel meer dan 150 kg af in een jaar tijd. Een superprestatie want daardoor kreeg hij weer een aanmerkelijk gezonder gewicht.

Mentaal was er echter niet veel veranderd. In plaats van een eetverslaving kreeg hij nu een sportverslaving van 5-6 uur per dag sporten. Ik ben zelf verslaafd geweest en dit is zo herkenbaar. Het interessante was dat hij het ontkende en dit juist heel goed vond. Typisch verslavingsgedrag.

Nu gaan ze terugblikken en wat ik al verwachtte is gebeurd. Hij is weer aangekomen en wel 50 kilo in zeer korte tijd, een paar maanden. Het is ook logisch want onbewust is er weinig veranderd. Er zijn namelijk 3 manieren die belangrijk zijn om overgewicht aan te pakken:

  1. Minder en gezonder eten
  2. Meer bewegen op een verantwoorde manier
  3. Onbewuste patronen opsporen en veranderen

De eerste 2 zijn voor de meeste mensen logisch. Minder eten, meer bewegen. Het derde aspect is echter het meest belangrijk. Heb je namelijk een emotioneel trauma en het eten zorgt ervoor dat jij dat niet hoeft te voelen, dan kan je bewegen wat je wilt, maar het patroon blijft. Emoties zijn ook dikmakers!

Daarnaast zijn er vaak patronen zoals eten als beloning of troost en het onbewust eten. Je ziet ook vaak dat mensen echt een drang hebben om te eten wat vergelijkbaar is met drugs. Die drang is zo sterk en het is ook zo makkelijk om voedsel te krijgen dat het heel gevaarlijk kan zijn. Het is een verslaving.

Je moet er echt wat aan gaan doen en ook het onbewuste programma aanpakken naast goede begeleiding van een personal trainer.

Hypnotherapie en obesitas

Hypnotherapie kan zeker helpen om obesitas op te lossen. Het is de beste aanvulling naast een voedingsdeskundige en een personal trainer. Die laatste twee werken met het lichaam en de hypnotherapeut met de mind. Die drie-eenheid zou wel eens de ultieme oplossing kunnen zijn voor dit groeiende probleem.

Bereken zelf of je er last van heb met de grafiek hieronder.

The BMI is determined with the formula body weight divided by body height in meter to square. To make it easy for visitor of your web page to calculate the Body Mass Index (BMI), use the BMI Gadget/BMI-Club . Allow me to call your attention to Broca-Formula.
Thank you for using the Body Mass Index (BMI) calculator of BMI-Club.

 

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Astrid Davidzon
Door

Astrid Davidzon

op 23 Aug 2012

Edwin, wat goed dat je dit plaatst. Stom toevallig (bestaat niet), had ik het gisteren met een klant nog over deze Danny. Hoe ik weliswaar met veel respect had gekeken naar de inspanningen van deze en de andere kandidaten, maar ook met verbazing en ongeloof over het feit dat ik vond dat de kandidaten aan hun lot werden overgelaten voor wat betreft het mentale stuk. En dat er een nieuwe verslaving bij was gekomen in het geval van Danny was ook wel overduidelijk. Tja, dus het feit dat het nu blijkt tegen te vallen, verbaast me echt niets. In feite is het hetzelfde als wanneer iemand tijdelijk gaat diëten. Het werkt ook maar tijdelijk. Hopelijk gaan steeds meer mensen het belang inzien van de werkelijke oorzaak van onder andere verslavingen. Het draait allemaal om hoe je je voelt. Dat moet je ook aanpakken anders is al je enorme inspanning voor niets en blijft het moeite kosten. Waar kan ik overigens vinden hoe het met de kandidaten gaat? Zonnige groet!

Reactie plaatsen