OCD Hospital of Levenslang met dwang hoeft niet
OCD Hospital of Levenslang met dwang hoeft niet
08 september 2014 
3 min. leestijd

OCD Hospital of Levenslang met dwang hoeft niet

Misschien heb je het voorbij zien komen afgelopen voorjaar, het programma ‘Levenslang met Dwang’. Een interessante titel al als je het mij vraagt met een paar interessante vooronderstellingen. Haal je ze eruit? Nu is er trouwens weer een nieuw programma.

OCD Hospital of OCD Ward

Ook in dit programma zie je mensen die OCD hebben en daar mee leven. Het is verschrikkelijk als je dat hebt, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Wist je dat veel kinderen een soort van OCD hebben? Alleen dan noemen we het niet zo. Dan zeg je dat ze gewoon lekker aan het spelen zijn. Ben je wel eens naar school gegaan en heb je toen weleens tegen jezelf gezegd dat je alleen maar op de witte tegels mocht? Of alleen op de strepen?

Dat doen veel kinderen en misschien deed jij dat af en toe ook wel als spelletje. Dat is vrij onschuldig natuurlijk en de zanggroep Kinderen voor Kinderen heeft er zelfs een liedje over gemaakt. Dat kan je hieronder zien.

Ken je dat??

Misschien herken je het wel. Zelf heb ik dat namelijk ook gehad vroeger. Lopend naar school ging ik van paaltje naar paaltje en tegel naar tegel. Als ik dat niet deed, zei ik tegen mezelf, dan gebeurt er iets…

Dat kon van alles zijn natuurlijk. Op een gegeven moment had ik in mijn hoofd dat als ik 10 seconden bleef fietsen met mijn ogen dicht, dat dan het nieuwste Suske en Wiske boekje bij de 4 en 6 zou liggen (onze buurtsuper).

10 seconden fietsen met je ogen dicht is niet perse heel slim kwam ik achter want terwijl ik telde was het opeens.. BAM

Vol op een geparkeerde auto met mijn fiets half in de gril van die auto. Ik deed mijn ogen open en terwijl ik lag op de motorkap van die auto keek ik zo in de ogen van een bejaarde mevrouw. Deze mevrouw stond even verderop achter haar raam te kijken en met haar hoofd te schudden…

De schaamte die ik voelde verspreiden was volgens mij voelbaar in heel Wormerveer en terwijl ik snel wegreed naar de buurtsuper kwam ik er daar ook nog eens achter dat het hele stripboekje er nog niet was. Ik was zo kwaad dat de dwang daar is opgehouden. Het was weg en ik heb het nooit meer zo gehad.

Een andere manier van therapie

Nu is het zo dat je natuurlijk niet al die mensen die dwang hebben op een fiets moet zetten met hun ogen dicht. Naast dat het niet veilig is, is wat ik meemaakte heel persoonlijk. Het gevoel van schaamte dat ik had was voor mij de reden om die dwang te kunnen loslaten.ocd hospital

Dat geld natuurlijk niet perse voor iedereen, maar ja. Dan kijk je naar de programma’s ‘Levenslang met dwang’ of ‘OCD Hospital op TLC’ en dan zie je dat voor iedereen dezelfde therapie gebruikt wordt.

En als dat dan nog helpt. Ze zijn echter maanden bezig voor enkele stapjes vooruit, maar als ze dan thuis komen en een terugval hebben, zijn ze weer helemaal terug bij af.

Ook de namen van de programma’s vind ik vrij schokkend. Er wordt gesuggereerd dat je levenslang hebt (dus er nooit meer vanaf kan komen) of dat je in een inrichting thuishoort (zoals de Ward).

2% van de mensen heeft dit en het kan opgelost worden met hypnotherapie. Bij ernstige dwang duurt dit wel even en ben je niet in 1 sessie klaar maar er worden goede resultaten geboekt hiermee.

Wat je dan doet is dat je het gevoel van de dwang terug volgt naar de eerste keer met een regressie. Daar verander je de perceptie van de situatie zodat je niet meer dat gevoel hebt.

Daarna ga je werken aan het leren van andere manieren om met verwachtingen om te gaan. Mensen met dwang verwachten dat er iets gaat gebeuren en laten we eerlijk zijn, er gebeurt altijd wel wat.

Ze betrekken dat echter meteen op zichzelf. Dus als ze die dwanghandeling niet hebben gedaan en er gebeurt iets, dan komt dat door hun, denken ze. Daar moet je ook mee aan de slag dan als therapeut.

Wat je nu ziet is dat mensen gewoon worden geacht te stoppen met datgene wat ze nu doen. Maar ja, probeer jij maar eens te stoppen met iets wat je onbewust moet doen. Dat gaat bijna niet en als het gaat dan voelt het heel erg slecht.

Het onbewuste automatische programma

Daarom moet dat onderliggende onbewuste automatische programma veranderd worden. Wanneer je alleen maar bewust bezig bent met praten en op het niveau van gedrag probeert dingen te veranderen, dan wordt het heel lastig.

Probeer zelf maar eens af te leren hoe je nu fietst (als je kan fietsen) of praat. Dat is bijna niet te doen. Natuurlijk is dit niet helemaal hetzelfde, maar het illustreert wel hoe moeilijk het is voor iemand om zomaar ergens mee te stoppen.

Met hypnose kan het allemaal een stuk makkelijker. Zelf heb ik niet alles kunnen kijken van de programma’s omdat ik er simpelweg niet tegen kan. Ik vind het verschrikkelijk om die mensen te zien lijden en ook de manier van hoe ze behandeld worden vind ik uit het jaar 0.

Gelukkig is er wel behandeling en aandacht voor, dat wel, maar het wordt tijd dat er een betere manier van therapie wordt belicht.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Marli
Door

Marli

op 23 Mar 2015

"... en ook de manier van hoe ze behandeld worden vind ik uit het jaar 0." Helemaal mee eens. . Een nieuw soort neurofeedback: NeurOptimal (ik ben niet met ze gelieerd). After 20 sessions, the clients reported 39% in the “much improvement’ and 39% in the “very much improvement.” One third of the trainers reported that the majority of their clients (over 60%) showed 100% improvement. . There is a way to gain back your life from OCD – Let today be another toward life free from Obsessive Compulsive Disorder. . NeurOptimal trainingen zijn ook in NL te krijgen. De trainingen (waarbij de persoon niets hoeft te doen, er gaat ook niets de hersenen in) schijnen via aanvullende verzekering te kunnen worden vergoed.

Reactie plaatsen