Onzekerheid is op te lossen
Onzekerheid is op te lossen
13 mei 2019 
1 min. leestijd

Onzekerheid is op te lossen

Ben je altijd onzeker?

Weet je dat zeker? Dan ben je daar in ieder geval zeker van.

Deze zinnen gebruik ik vaak. Soms in een andere vorm zoals: ‘Voel je je altijd een mislukking? Nou dan is dat in ieder geval gelukt…’

Het is zeer interessant om te zien wat er dan gebeurt met mensen. De overtuiging begint dan te wankelen.

Onzekerheid is op te lossen

Dat komt uiteraard door de generalisatie. Wanneer je zegt iets in de trant van ‘Dat is altijd zo’ of ‘Iedereen is zo’ of ‘Niemand doet iets’, dan klopt daar natuurlijk helemaal niks van.

Net als dat mensen zeggen dat alle buitenlanders slecht zijn ofzo. Dan denk ik aan die zeven miljard mensen die buiten Nederland wonen, want dat zijn buitenlanders. Als die allemaal slecht zouden zijn, dat zijn er dan heel veel.

En dat klopt natuurlijk niet.

Maar goed, waarom zouden we dan generaliseren als het toch niet klopt. Nou, zo leren we snel en het is ook het meest energiezuinig. Als ik heb besloten dan alle mannen slecht zijn, dan hoef ik niet bij iedere man te gaan denken of dat zo is of niet. Kost energie.

En energie is belangrijk, want jouw brein pakt al minimaal 20% van alle energie die je hebt. Dus hoe zuiniger jij met je energie kan omspringen, hoe meer energie je bespaart en hoe langer je misschien daardoor wel leeft.

Nadenken is heel lastig voor mensen. En hoe vaak doe je dat nou? Je denkt misschien heel vaak, maar waarschijnlijk doe je dat bijna nooit.

Los deze som eens op? 18×32

Het eerste wat er nu gebeurt, is dat je afhaakt. Je gaat het niet doen, want dan moet je echt gaan nadenken. Maar stel je voor je gaat het nu wel doen, uit je hoofd.

Dan gaat je ademhaling omhoog, je hartslag gaat omhoog, je gaat meer transpireren en je hersenactiviteit wordt nu bezet om deze som op te lossen.

Heb je een poging gewaagd toevallig? Dat is nadenken. Hoe vaak doe je zoiets per dag? Weinig gok ik. De rest doe je allemaal onbewust automatisch en met generalisaties. Altijd, iedereen, nooit, helemaal, niemand, zijn woorden die een generalisatie inhouden en kloppen niet.

Vind je een tegenvoorbeeld dan wankelt het al meteen. Leuk om vandaag eens op te letten en mensen een tegenvoorbeeld te geven. Kijken wat er gebeurt.

Succes

(uitkomst is trouwens: 576)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen