Peuter TV is schadelijk
21 oktober 2011 
2 min. leestijd

Peuter TV is schadelijk

Peuter TV is schadelijkNieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat peuter tv totaal niet educatief is. Sterker nog, het is waarschijnlijk alleen maar schadelijk. Je leert er niets van als peuter, het is alleen maar een afleiding die je remt in je ontwikkeling.

Peuter TV is Onzin

3 jaar geleden kregen wij als Nederlander het voor onze kiezen. De Teletubbies waren er al, maar nu kwamen daar nog meer programma’s bij. Het fenomeen peuter TV. En ja, het is goed voor je kinderen. Ze leren er veel van en het is goed voor hun ontwikkeling zeiden sommigen.

Anderen vonden het helemaal geen goed idee. TV is slecht, dus peuter TV is niet beter. Nou goed, het was de een tegen de ander.

Nu is er in onderzoek aangetoond dat het in ieder geval geen positief effect heeft. Of het een negatief effect heeft weten de Amerikaanse psychologen niet die het onderzoek uitgevoerd hebben.

De American Academy of Pediatrics zei ooit dat een of twee uurtjes peuter TV per dag een gunstig effect konden hebben. Sindsdien wordt dat argument gebruikt om ongelooflijke claims te maken. Je zou je kind een ongelooflijke caarriere onthouden als je het niet zou doen..

Afgelopen dinsdag kon de AAP een wetenschappelijk onderbouwd oordeel uitspreken over peuter- tv. En dat luidt: het is nergens goed voor, en mogelijk zelfs schadelijk. Met educatie heeft het in ieder geval niks te maken.

AAP-pedagoog Ari Brown verzamelde vijftig studies over dit onderwerp. Daar komt uit dat peuters niet eens weten wat er op staat. Laat staan wat ze ervan kunnen leren. Het is niets anders dan een kleurige, lichtgevende en aandacht opeisende doos.

Waarschijnlijk heeft het TV kijken zelfs een nadelig effect en kan er zelfs een leerachterstand door ontstaan om dat kinderen hun creativiteit niet meer leren te gebruiken.

Onderzoek daarnaar volgt uiteraard, maar de conclusie mag denk ik al duidelijk zijn. TV is hypnotiserend dus kijk uit waar je naar kijkt voordat je al die suggesties ingeprent krijgt die je niet wilt..

Ouders en Peuter TV

Ook ouders hebben naast de peuter tv veel macht in het geven van de juiste en verkeerde instructies. Veel ouders zijn zonder het te weten al hypnotiseurs alleen ongetraind. Het kan zeker geen kwaad om eens goed te luisteren naar wat je zegt tegen een kind. Een kind tussen de 2 en 5 jaar is namelijk continu in de Theta-staat, een staat van lage breinactiviteit. Dat is ook de optimale leerstaat en de staat die wij ook wel hypnose noemen. Iedere suggestie wordt dus direct aangenomen zonder twijfel.

Pas wanneer een kind 8 jaar is dan kunnen ze wat kritischer denken en wordt niet alles meer aangenomen. Tot die tijd ben jij als ouder de hypnotiseur van jouw kinderen en hoe jouw kinderen zijn heeft ermee te maken welke suggesties jij inplant bij ze. Dan kan je er maar beter goed in worden toch?

Een cursus hypnose zou dus eigenlijk een must moeten zijn bij de opvoeding omdat dat iets is wat je in wezen aan het doen bent als ouder. Nu heb je echter geen idee wat je allemaal kan met die staat waarin het kind zich bevindt.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Sophia Bos
Door

Sophia Bos

op 15 Feb 2012

Een groep Italiaanse neurowetenschappers heeft de werking van zogeheten spiegelneuronen onderzocht. Bepaalde neuronen worden geactiveerd als we een handeling verrichten. Het onderzoek wees uit dat precies hetzelfde gebeurde als we alleen al kijken naar anderen, terwijl ze die handeling verrichten. Zo vindt voortdurend een innerlijke herhaling plaats van wat er om ons heen gebeurt. ‘Er is één permanente interactie. Daardoor ontwikkelt ons zenuwstelsel zich.’ Dit gebeurt bij tv kijken niet. Zie artikel in Filosofie Magazin van 2011, interview Hugo Verburgh. Mijn kinderen hebben tot hun 8ste jaar geen TV gekeken. En dan nog sporadisch. Ze waren meestal aan het spelen, tekenen enz. Ze hebben havo en vwo diploma gehaald. Dus niets gemist in hun ontwikkeling.

Reactie plaatsen