Pijn oplossen door middel van hypnose
30 maart 2012 
in Hypnose
3 min. leestijd

Pijn oplossen door middel van hypnose

pijnPijn is iets waar veel mensen last van hebben. Pijn na een verwonding of blessure, pijn na een operatie of zelfs chronische pijn. Nu is hypnose geen wondermiddel of magie dus is alle pijn niet in een vingerknip verdwenen, maar je kan er wel mooie dingen mee doen. Ik zal er enkele gaan bespreken.

Pijn

Wat is pijn. Pijn is een onplezierige prikkel veroorzaakt door feitelijke of mogelijke schade aan het lichaam. Er is ergens een verwonding of er dreigt er een te ontstaan en de hersenen geven een prikkel van pijn af. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.

Het is een zeer goed principe dat wij in ons lichaam hebben. Het is een geavanceerd waarschuwingssysteem dat je aandacht vraagt. Je wilt er direct wat aan gaan doen zodat de pijn ophoudt. De meeste mensen nemen dan een pijnstiller want dat is het meest makkelijk.

Pijn kan natuurlijk ook heel goed een signaal zijn van iets dat echt dringend verzorging nodig heeft. Denk aan een blindedarmontsteking. Operatie is dan noodzakelijk en de pijn zorgt ervoor dat je direct actie gaat ondernemen. Het is dus iets heel moois.

Pijn en Hypnose

Omdat pijn je aandacht vraagt en jij alle aandacht naar die plek brengt, voel je de pijn ook. Heb je wel eens gehad dat je ergens pijn had en werd afgeleid? Je was even de pijn ‘vergeten’ als het ware. Het gevoel was weg. Zo kan je het ook vergelijken met hypnose, alleen dan werken je met andere principes.

Wanneer je wilt werken met anesthesie, dan zijn er een paar dingen belangrijk. Allereerst is het de natuurlijke anesthesie die wij als mensen hebben in ons lichaam. Wij hebben de ‘gave’ om onszelf helemaal compleet te verdoven. Dat is supercool en ook waanzinnig effectief bij operaties. Belangrijk is dat de persoon die het ondergaat in de somnabulistische staat is, oftewel een staat van fysieke ontspanning als wel mentale ontspanning.

Mentale ontspanning bereik je wanneer je iets vergeet en je komt er niet meer bij. Dat is de test voor de hypnotherapeut om dat te laten gebeuren. Vandaar uit is anesthesie zeer eenvoudig en kan al na enkele minuten worden bereikt. Ideaal voor tandartsen.

Anders is het, wanneer de pijn een signaal is voor iets dat moet gebeuren. Om die pijn te verdoven is niet slim en niet aan te raden. Je kan je voorstellen als je de pijn zou verdoven bij een blindedarmontsteking, dat dat niet handig is (en dat is zacht uitgedrukt..).

Anesthesie met hypnose is ideaal voor bij de tandarts, maar ook voor kleine en zelfs grote operaties. Het vergt kunde van de hypnotherapeut, maar ook van het verplegend personeel, zoals dokters, verpleegsters en verplegers.. De kracht van suggestie is namelijk niet te onderschatten. Als dokter kan je namelijk ook heel goed met waking hypnosis’ werken door de suggestie te geven dat dit middel (bijvoorbeeld water) zeer verdovend werkt. Als de patiënt dat aanneemt en de dokter versterkt het nog eens, dan is anesthesie een feit.

Het zou mooi zijn als hypnose veel breder werd gebruikt. Ook in gesprekken met de patiënt. Ik heb het dan niet over ogen dicht en ontspannen, maar een patiënt een idee te laten geloven. Iedereen kent het effect van de placebo, alleen maar weinig dokters werken er ook mee in taal. Laatst zat ik nog bij een arts met mijn zoon omdat hij een prik moest hebben. De arts ging hem alvast voorbewerken door hem te vertellen dat het misschien wel pijn ging doen en dat hij niet bang moest wezen…

Snel brak ik in, in dat gesprek en leidde mijn zoon af met iets anders. De arts gaf ik een gebaar dat ze nu de prik moest geven en er was niets aan de hand. Ga je iemand echter al zijn aandacht laten verplaatsen naar de plek waar het pijn gaat doen, dan creëer je problemen die niet hoeven. De arts heb ik uiteraard even uitgelegd wat ik deed en dat het misschien goed was om een training te volgen ;-)

Je ziet dat je met hypnose heel makkelijk pijn kan verdoven. Het is een methode die ideaal zou zijn voor een tandarts, maar ook een verloskundige bijvoorbeeld. Zelf kan je het ook doen door jouw ogen eens dicht te doen. En ontspan dan je oogspieren helemaal tot je ze niet meer open kan krijgen. Als je dat is gelukt dan zeg je tegen jezelf ‘Zolang ik mijn ogen niet open kan krijgen, doet het mij niets wat er om mij heen gebeurt en zal ook niets mij kunnen storen’

Laat even een reactie achter wat jouw bevindingen zijn.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Ferdy Koot
Door

Ferdy Koot

op 03 Apr 2012

Dag, Mijn echtgenote heeft sinds pakweg 2,5 jaar last van Bladder Pain Syndrome. Er zijn aanwijzingen dat het lichaam inderdaad ´iets´ geestelijks moet verwerken, maar regulier bewijsbaar is dat niet. Vooralsnog krijgt ze ter ´behandeling´ blaasspoelingen. Dan ´de kop bijt de eigen staart´- situatie: zodra je maar begint op het concentreren van je ademhaling is ze helemaal in paniek. Ooit is weleens geopperd dat ze wellicht in een vorig leven is verdronken, maar dat zal, door angst voor hypnose, dus niet opgehelderd worden. En zo heb je een vicieuze cirkel... Zelf ben ik wél dol op uitproberen, maar mogelijk door mijn ADD kom ik bij zelfhypnose nauwelijks in trance. Laat staan dat die diep genoeg wordt om regressie naar een vorig ander leven mogelijk te maken. Interessant artikel!

Reactie plaatsen