Probleem? Is het wel het echte probleem dan
Probleem? Is het wel het echte probleem dan
07 juni 2019 
1 min. leestijd

Probleem? Is het wel het echte probleem dan

Wat is nu het werkelijke probleem?

Wanneer ik in een sessie zit met iemand dan luister ik uiteraard naar diegene wat hij of zij te vertellen heeft. Logisch. Stel je voor, iemand heeft een probleem, dan luister ik naar wat hij te vertellen heeft over dat probleem.

Maar niet heel goed.

Niet heel goed? Nee, het omdat het bijna nooit het werkelijke probleem is. Het echte probleem is vaak iets heel anders en waar ze mee komen is een symptoom van dat echte probleem.

Probleem? Wat is het echte…

Neem nou afvallen. ‘Ed, ik wil afvallen…’

Wat is dan het echte probleem? Teveel eten? Te weinig bewegen? ‘Slecht’ eten?

Nee, dat zijn de symptomen van een ander probleem.

Ken je dat? Als een kind pijn heeft dat hij dan een snoepje krijgt als troost? Misschien niet, maar dit is zo een voorbeeld van een echt probleem. Bij verdriet of pijn gaan eten. En dat verdriet en die pijn is dan het echte probleem in combinatie met ‘het pleistertje’ de snoep.

Dan kan je wel gaan diëten en gaan rennen, maar dat werkt dan tot zekere hoogte. Want als je dan opeens pijn hebt of verdrietig bent dan gaat er weer een snoepje in. Dan werkt die komkommer toch minder goed. Laten we zeggen, helemaal niet.

In een sessie zijn twee dingen belangrijk om uit te zoeken en dat wordt helaas maar sporadisch gedaan in de reguliere sector.

 

  1. Wat levert het op
  2. Wat vermijden ze ermee

 

De eerste, wat levert het op, is een belangrijke. Wat is de ziektewinst. Krijgt tante Bep aandacht met haar klachten? Dan wil ze onbewust niet van die klachten af. Dan krijgt ze geen aandacht meer en dat is erger dan die klachten.

Snap je wat ik bedoel? En die winst is bij ieder probleem aanwezig. Niet perse aandacht, maar wel een winst en die moet je wel weten. Anders wordt het vechten tegen de bierkaai.

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat ze vermijden met het probleem. Het snoepje zorgt ervoor dat ze die pijn niet meer voelen. En die pijn vermijden ze dus daarmee.

Die pijn zorgt dus voor de winst en daartussen zit het probleem waar ze mee komen. Volg je het nog? Dat is wat ik vandaag ga uitleggen aan cursisten in de 3.0.

Wat ga jij vandaag doen?

Zou je trouwens een tof seminar willen volgen? Kijk dan eens hier

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen