Regressietherapie heeft totaal geen zin
01 oktober 2013 
2 min. leestijd

Regressietherapie heeft totaal geen zin

Heeft regressietherapie eigenlijk wel zijn nut? Leidt inzicht tot verandering? Dat zijn interessante vragen en het antwoord is je misschien al wel duidelijk, maar ik zal het even onderbouwen.

Regressietherapie

Regressie betekent letterlijk teruggaan en wordt vaak in een adem genoemd met hypnotherapie. Toch zijn er wel wat verschillen op te merken hierin blijkbaar want er zijn verschillende opleidingen in.

Regressietherapie vind je ook terug in NLP, al noemen ze het daar ‘Time Line Therapy’ of gewoonweg ‘werken met tijdlijnen’. Het is praktisch hetzelfde, het heeft alleen een andere naam. Wat NLP wel anders maakt dan de ‘normale’ regressie, is dat er gewerkt wordt met een doel.

Wanneer regressietherapie alleen wordt ingezet om het nog eens te beleven, dan wordt de plank mis geslagen. Was 1 keer beleven dan niet erg genoeg? Moet het nog een keer? Ja, zegt de therapeut, want door inzicht krijg je verandering…

Tja, die opmerking slaat kant nog wal omdat inzicht per definitie geen verandering teweeg brengt. Het kan wel, maar dan doet de cliënt meer dan alleen inzicht verkrijgen. Hij verandert bijvoorbeeld zelf de inhoud door er anders naar te gaan kijken. Dan verandert er pas wat.

Normale regressietherapie heeft vaak ook geen zin, omdat de hypnotische staat niet zo heel diep is. De therapeut kent alleen wat visualisaties, maar bedient zich niet van de hypnotische testen zoals een eye-lock, levitatie, amnesie of het laten plakken van een hand. De reden waarom ze dat niet doen, is omdat ze het niet durven… Tja… Hoe weet je dan of iemand in hypnose is…

Regressietherapie 2.0 – SVR

Vandaar dat wij ook een nieuwe vorm van regressie doen. Het is een systeem waarbij de cliënt eerst in diepe hypnose wordt gebracht en dan gaan we op zoek naar de oorzaak. Ergens is het onbewuste programma gecreëerd en het is goed om dat op te sporen en te veranderen.

Wanneer je bijvoorbeeld bang bent voor een lift, dan is de kans groot dat je een keer opgesloten hebt gezeten en nu bang bent om in kleine ruimtes te gaan. We sporen die situatie op in hypnose en transformeren die, zodat het onbewuste automatische programma er niet meer is.

Als je namelijk last hebt van angst in bijvoorbeeld kleine ruimtes dan kan je denken wat je wilt, rationaliseren wat je wilt, maar wanneer het onbewuste programma actief wordt en de emoties komen erbij, dan is het gebeurd. De angst is in alle hevigheid er weer. Het denken stopt, de ratio ligt lam en de emotie neemt over.

Met SVR (systemic voice regression) kunnen we jou weer zelfredzaam maken. Het is een methode die is ontstaan uit systemisch werk, voice dialogue, regressie en heeft een specifiek aantal vragen die de therapeut stelt. Deze methode werkt zeer effectief en zorgt ervoor dat er fundamenteels iets verandert. Het is geen pleister plakken op een wond, maar de wond echt helen, zodat hij nooit meer kan terugkomen.

Het onbewuste automatische programma wat ergens is gecreëerd om jou bijvoorbeeld te beschermen tegen kleine ruimtes, heeft nu geen functie meer. Het mag weg. Het is echter wel belangrijk om erachter te komen waar het zit anders kan de wond blijven etteren en kan er een ander symptoom gaan opspelen en dat wil je niet.

Is het programma gevonden en getransformeerd, dan is de wond schoon, heel en treed zelfheling automatisch op. Veel cliënten beschrijven dit als ‘dominostenen die omvallen’. Een mooie metafoor, omdat in werkelijkheid ook alle situaties die ‘besmet’ waren met dit oude programma verdwijnen. Ze transformeren zodat er een nieuw fundament ontstaat waarop weer nieuwe, mooie ervaringen kan worden gebouwd.

Je kan dit zelf ook al doen door met herinneringen te gaan spelen. Je kan ze kleurrijker maken, andere geluiden toevoegen en nog veel meer. Zeker wanneer ze beladen zijn, kan je ze zo transformeren dat ze wat luchtiger worden en lichter. Het zal jouw hele systeem goed doen.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Arie
Door

Arie

op 01 Oct 2013

Hoi Edwin,Bij dit artikel heb ik sterk de neiging om "Voorbeeld!" te roepen. De termen duizelen mij even... Ben een praktijkman... en daarna de theorie... tsja... sorryOver het algemeen ben ik zeer blij met je artikelen!Tnx! Arie

Edwin Selij
Dennis
Door

Dennis

op 01 Oct 2013

Hehe eindelijk gaan we de goede kant op met hypnose en het idee van regressie. De enige kanttekening die ik hierbij nog heb is dat uit mijn ervaringen met klanten het niet meer nodig is om een eye lock te doen of een hand levitatie of laten plakken. Met de ogen open kan het ook gewoon heel goed gaan zodra de therapeut ver genoeg getraind is om de nonverbale signalen en de holografische structuur van een probleem kan zien en waarnemen. Op het moment dat iemand face to face dan aanwezig is zijn slechts enkele woorden nodig om de gehele constructie te laten collapsen en zo het cel mechanisme en heling te laten gebeuren. Dat dit training vergt en een uitermate hoog niveau van ontwikkeling en begrip van de werking van cel mechanisme en het ontstaan van een symptoom of ziekte en werking van het onbewuste dient duidelijk te zijn. Dan ontstaat er een ongekende krachtige wijze van heling en ook een begrip van het weer opnieuw invullen van de vrijgekomen ruimte die ontstaat en daar een nieuwe richting en invulling aangeven.

Nele D.
Door

Nele D.

op 01 Oct 2013

Ik kan alles wel goed volgen. Ik vraag mij gewoon af... Als je bijvoorbeeld het "programma" ingebouwd lijkt te hebben dat dingen (vb. therapiemethoden en...) "bij iedereen" werken, maar "weer eens niet bij jou"... Kan dit met deze techniek ook aangepakt worden? Ik zou willen zeggen dat ik het niet zo ervaar, maar allerlei vormen van therapie enz. later lijk ik nog steeds heel diepgeworteld overtuigingen te hebben over mezelf die ik gelijk niet kwijt raak... Dan is het de vraag of dat de programma's zijn of als het dat eerste is...? ;-)En hoe men er zich dan vanaf maakt is zeggen dat ik het niet écht wil... Mm... Programma of niet? That's the question.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 01 Oct 2013

Ja dat kan met regressie ook aangepakt en zeker met SVR. Dat is inderdaad wel een interessant programma al werkt het niet zo goed voor je denk ik. Wat belangrijk is is dat we naar de kern gaan van het probleem en dat transformeren. Dan hebben we het juiste programma te pakken. Anders werkt het minder goed.

Reactie plaatsen