Gisteren heb ik de film Regression bekeken samen met het team. We waren uitgenodigd om de film te bekijken vanwege het feit dat de film over hypnose gaat. Maar is het waar?
Regression
De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat maakt het interessant. De hoofdpersonen zijn Ethan Hawke en Emma Watson (uit de Harry Potter films).
Angela (Emma Watson) is misbruikt door haar vader en is gevlucht naar de kerk. Haar vader weet er niets meer van, maar heeft wel bekend. Hij kan zich het niet voorstellen maar hij kan zich ook niet voorstellen dat zijn dochter liegt dus wordt er iemand bijgehaald die hem in hypnose brengt.
In hypnose herinnert hij zich weer het voorval, maar ook dat er meerdere mensen bij waren met zwarte kappen. Het was een satanisch ritueel waar hij bij betrokken was en zijn dochter in meesleurde.
Hypnose en leidende vragen
Op het moment dat de professor de vader in hypnose bracht merkte ik al iets op. Hij stelde heel veel leidende vragen en dat zorgt voor problemen wanneer je gaat werken met regressie. De eerste keer ging de vader namelijk in hypnose en zag een kamer en daar ook een man in die kamer die over zijn dochter heen hing.
Hij zegt dat ben ik in die kamer en de professor zei ‘Nee dat kan niet, dat is iemand anders, kijk maar goed…’
Op dat moment geeft de professor een suggestie dat het iemand anders zou zijn en creëert daarmee een valse herinnering. Ook allerlei andere suggesties werden er op een gegeven moment bij gehaald waardoor de film een bizarre en horrorachtige wending kreeg.
Valse herinneringen
In de jaren ’80 en ’90 zijn er heel veel mannen onschuldig opgesloten vanwege het fout uitvoeren van regressie. Omdat je in hypnose heel makkelijk valse herinneringen kunt creëren is het noodzakelijk dat je geen leidende vragen stelt. Doe je dat niet, dan is er niets aan de hand en kan je prima regressie doen.
Doe je dat wel, dan creëer je valse herinneringen die ervoor kunnen zorgen dat de cliënt dingen gaat geloven die helemaal nooit zijn gebeurd. En je zag het gebeuren bij de hypnose die er steeds werd uitgevoerd. Heel veel leidende vragen en suggestieve vraagstellingen waarmee er herinneringen werden gecreëerd.
Dat was heel freaky om te zien en zeker omdat het ging om satanische rituelen waar er babys werden geofferd. Moet je je voorstellen dat je hypnotherapeut zulke vragen gaat stellen in een toestand waarin je heel makkelijk fantasie en waarheid door elkaar kan halen.
Regressie werkt heel goed
Zelf ben ik een groot voorstander van regressie omdat je zo makkelijker bij situaties kan komen die vaak de fundering zijn voor het gedrag wat je nu hebt. Deze film onderstreept wel heel mooi dat je daarvoor wel een heel gedegen opleiding moet hebben en je dat dus niet zomaar even kan doen. Vandaar ook dat wij in de basisopleiding een regressievorm hebben die helemaal inhoudsvrij is. Zo kan je niets geks creëren.
Pas in de advanced opleiding gaan we iets meer met inhoud werken maar zorgen we er voor dat er geen leidende vragen aan te pas komen. Hoe belangrijk dat is kan je zien in de film.
Al met al vond ik het een goede film die goed laat zien dat je met regressie echt wel uit moet kijken. Dat vind ik ook een terechte conclusie. De conclusie die zij echter meteen trekken dat het niet goed zou werken daardoor, daar ben ik het niet mee eens.
Je ziet ook in de film dat het prima werkt, alleen de verkeerde kant op. Dat komt echter door de vraagstelling van de professor die dat slecht doet. Weet je dat, dan doe je dat natuurlijk niet en stel je geen leidende vragen.
Een interessant experiment demonstreerde dit effect nog eens heel sterk.
Laurence en Parry (1983) vroegen mensen onder hypnose:
‘Was er iets dat je wakker maakte om 4 uur vanochtend?’
Meestal zeiden ze dan ‘Ja’.
Daarna vroegen ze ‘Was het geluid er plotseling?’
En weer zeiden ze dan ‘Ja’.
Wanneer ze dan uit hypnose een paar dagen erna geïnterviewd werden dan zeiden ze allemaal dat ze plotseling wakker waren geworden van een geluid. Als ze dan werden verteld dat het een valse herinnering was, dan werden sommigen gewoon boos. Dat is best wel apart, vind je niet?
Reconsolidatie
Maar goed, dat gebeurt niet alleen in hypnose, dat gebeurt ook in het dagelijkse leven. We nemen nu eenmaal niet alles waar en we slaan ook niet alles op. Misschien wel onbewust maar bewust weten we heel veel dingen al niet meer.
Wanneer je namelijk nu een herinnering ophaalt dan is hij op dat moment veranderbaar en slaan we het opnieuw op. Dat effect heet reconsolidatie. Het betekent dat je die herinnering kan veranderen en dan opnieuw weer opslaat. Als je hem dan weer herinnert, herinner je niet de ‘oude’ herinnering, maar de ‘nieuwe’. Dat doe je altijd al.
Dus in wezen creëer je zelf ook steeds valse herinneringen en waarschijnlijk zijn al je herinneringen, laten we zeggen, niet helemaal op waarheid berust. Dat is ok, zeker wanneer je er er goed bij voelt.
Het grote verschil met hypnose is, is dat dat proces wat sneller gaat en versterkt wordt, maar het is en blijft een natuurlijk fenomeen. Het heeft niets met hypnose op zich te maken. We doen het al.
Als je de film wilt gaan zien, hij gaat op 12 november in première en het geeft wel een goed beeld wat hypnose kan bewerkstelligen bij mensen.
En ook dat je uit moet kijken met leidende vragen want in dit geval pakt dat wel heel freaky uit…
Deel het gerust of laat een reactie achter 🙂
Joop Fenstra
op 10 Nov 2015Chila
op 10 Nov 2015Malika van Bekkum
op 10 Nov 2015Anneke Hooijer
op 11 Nov 2015