Somnambulisme en Mentale Ontspanning is voorwaarde voor blijvende verandering
17 april 2012 
in Hypnose
2 min. leestijd

Somnambulisme en Mentale Ontspanning is voorwaarde voor blijvende verandering

SomnambulismeOver somnambulisme zijn nogal wat verschillende meningen en ik zal mijn mening in dit artikel delen erover. Het betekent letterlijk slaapwandelen, maar in hypnose is deze staat ook bekend en staat bekent als de ‘diepe hypnose’. Om die te bereiken moet je een aantal stappen doorlopen.

Somnambulisme en Mentale Ontspanning

In hypnose heb je verschillende gradaties waarover je kan spreken. Je kan het grofweg onderscheiden in 4 stadia, maar tussen die stadia zijn er ook een aantal verschillende stadia.

Zelf onderscheid ik het in 4 stadia en wanneer je stap voor stap de verschillende stadia langsgaat dan kan je zelfs in de diepste staat van hypnose komen. Iedereen kan daarin komen en wanneer je in de diepe hypnose komt dan kan je ook makkelijk veranderingen creëren die blijvend zijn. Vaak zie je dat wanneer het niet werkt, dat de hypnose niet diep genoeg was.

De stadia voor hypnose zijn:

  1. Lichte trance/hypnose
  2. Somnambulisme (diepe hypnose)
  3. Staat voor ERT
  4. Hypnotische Coma

Een voor een zal ik ze even omschrijven zodat je een idee krijgt wat ik ermee bedoel.

Bij fase 1) ben je in een lichte hypnose, oftewel lekker ontspannen. De hersengolven zijn ongeveer in de Alfa staat (rond 7-14 Hz). Deze hypnose is uitermate geschikt om te werken met NLP, visualisaties en om iemand te leren ontspannen. De meeste problemen kunnen prima in fase 1) al aangepakt worden al zou dat niet mijn keus zijn.

Om in fase 1) te kunnen komen moet je iemand fysiek kunnen laten ontspannen. Dat is een voorwaarde en ook belangrijk om naar fase 2) te kunnen gaan.

In fase 2) kom je wanneer je niet alleen fysiek ontspannen bent, maar ook mentaal ontspannen bent. Dat bereik je door iets te vergeten. Wanneer jij bijvoorbeeld alle getallen kwijt bent en niet meer op kunt halen dan ben je in een staat van mentale ontspanning, ook wel de somnambulistische staat genoemd.

In fase 2) kan je als hypnotherapeut het beste werken wanneer je blijvende resultaten wilt hebben met weinig sessies. Wanneer je iemand in de somnambulisme hebt, dan kan je makkelijk een regressie doen en zullen suggesties zeer snel aankomen en blijven hangen. Ook is dit de staat om anesthesie te creëren, zoals voor bij de tandarts, voor bevalling of voor een operatie.

Fase 3) is de fase waarin je nog wat dieper moet gaan dan somnambulisme omdat je de emoties moet uitschakelen. Bij ERT wil je dat iemand de emotie niet voelt en daarom moet je nog dieper gaan. Wanneer je in die fase bent is ERT de techniek die je dan eigenlijk altijd moet gebruiken wanneer het gaat om angsten, fobieën of welke andere negatieve emotie dan ook.

In fase 4) spreken we over de hypnotische coma. Een staat waarin suggesties als ‘beweeg je arm’ niet worden opgevolgd omdat iemand niet eens kan en wil bewegen. Het is de staat waarin iemand ook spontaan kan komen en niet wakker wordt wanneer jij dat wilt. Je kan het ook opwekken door nog meer te verdiepen vanaf fase 3). Het is de diepste staat van hypnose waarin je kan komen en nog bewust bij bent al kan je niets meer bewegen.

Hoe bereik je deze fases:

  1. Om in fase 1 te komen dien je eerst te ontspannen en ervoor te zorgen dat alle spieren heerlijk ontspannen zijn. Je kan dat testen door iemand zijn ogen te laten ontspannen zodat hij ze niet meer open krijgt.
  2. Om in fase 2 te komen moet je iemand iets laten vergeten zoals alle getallen of zijn naam. Wanneer dat gebeurt is er namelijk direct ook mentale ontspanning en zal iemand in somnambulisme zijn.
  3. In fase 3 kom je door vanaf fase 2 in een lift te stappen en naar beneden te gaan.
  4. In fase 4 kom je door via de lift naar de kelder te gaan van ontspanning.

Om problemen aan te pakken zijn fase 2 en 3 essentieel naar mijn mening. Je kan vanuit fase 2 ook heel goed dan problemen aanpakken bij jezelf al vergt dat wel wat training.

Test het uit en ik hoor graag wat je er van vindt!

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
paul van wijk
Door

paul van wijk

op 17 Apr 2012

Hi Edwin, En als iemand in de hypnotische coma is en het daar zo lekker wilt dat hij/zij er niet meer uitkomt op jouw suggestie, wat doe je dan?

karol-jan,sobora.
Door

karol-jan,sobora.

op 17 Apr 2012

Is fijn zelf hypnose ik ben al an uofnen en het lijk mij niet wat mout ik dun

Reactie plaatsen