Teleurstelling. Hoe raak je teleurgesteld?
Teleurstelling. Hoe raak je teleurgesteld?
08 mei 2019 
1 min. leestijd

Teleurstelling. Hoe raak je teleurgesteld?

Hoe kan je teleurgesteld raken?

Er is een hele goede manier om teleurgesteld te raken. Eigenlijk is er maar één manier.

Verwachtingen.

Teleurgesteld

Je verwacht dat de trein op tijd komt en hij komt iets te laat. Teleurgesteld. Je verwacht dat er geen file is en er is er wel eentje. Teleurgesteld.

En die teleurstelling gaat dan over in een andere emotie. Je kan gefrustreerd raken, boos worden of zelfs haatdragend worden. Je kan verdrietig worden of je gekwetst voelen, maar jij doet dat zelf. Jij had verwachtingen en dat is de beste manier om teleurgesteld te raken.

Nu is het ook heel lastig om geen verwachtingen te hebben. Dat is een kunst op zich en ik weet ook niet of je dat niet kan hebben. Je verwacht dat als je beneden komt, dat al je meubels er nog staan. Is dat niet zo? Dan voel je wel iets. En dat is logisch.

Gisteren verwachtte alle supporters van Barcelona dat ze naar de finale zouden gaan. Is niet gebeurd en de tranen vloeiden. Waarom? Verwachtingen.

Mensen die niks verwachten, kunnen niet teleurgesteld raken. Zo simpel is het. Maar goed, die mensen ken ik persoonlijk niet. Mensen die snappen dat verwachtingen niet altijd uitkomen en daar goed mee om kunnen gaan die ken ik wel. Ook dat is een kunst.

En dan heb je mensen die helemaal door het lint gaan en proberen om het leven naar hun hand te zetten. Hun verwachtingen moeten wel kloppen met het leven. Die mensen hebben het het lastigst.

Die gaan lopen schreeuwen in een file, alsof die file dan eerder oplost. Die gaan vloeken op een station, omdat de trein te laat is. Die gaan mensen stalken, omdat die mensen niet doen wat zij verwachten.

Hun verwachtingspatroon is het hele probleem. Het leven moet zich aanpassen aan hen. Iedere frustratie moet weggenomen worden door andere mensen.

 

Het zijn de windmolenvechters die half psychotisch denken dat het leven allemaal om hun moet draaien en iedereen zich maar moet aanpassen.

Bomen die star zijn die breken in een storm. Riet breekt niet maar buigt mee met een storm. Wees als riet, niet als een starre boom.

Mooie dag ❤️

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen