Uitstelgedrag bestaat dat eigenlijk wel?
Uitstelgedrag bestaat dat eigenlijk wel?
19 november 2013 
3 min. leestijd

Uitstelgedrag bestaat dat eigenlijk wel?

Heel veel mensen hebben uitstelgedrag maar bestaat dat eigenlijk wel. De mensen die dat hebben zullen ongetwijfeld ja zeggen en ik vond dat ik het ook had tot ik een rapport las waarin stond beschreven wat het werkelijk is. En dat deed mij wel aan het denken zetten over mijn ‘uitstelgedrag’. Ik zal in het kort uitleggen wat er in dat rapport stond en wat de oplossing is voor uitstelgedrag.

Uitstelgedrag

Wanneer je heel vroeger ging jagen had je te maken met gevaren uiteraard. Je kon aangevallen worden door roofdieren, er kon brand ontstaan door bliksem en nog meer gevaren. Toch ging je op pad want je moest eten hebben.

Stel je eens voor dat je dat aan het doen bent en er komt opeens een grote tijger langs. Wat is dan het eerste wat je gaat doen? Precies, je gaat je verstoppen want je wilt natuurlijk niet dat die tijger je ziet. Als hij je dan toch op de een of andere manier ontdekt, dan ga je rennen, vluchten of misschien wel in een boom klimmen.

Wanneer de tijger je dan toch inhaalt en er zit niets anders op, dan ga je met de tijger vechten. Je zal dan wel moeten…

Je reageert op gevaar op de volgende manieren.

  1. Freeze (bevriezen, verstoppen, ik doe net of hij mij niet ziet en ik hoop dat het lukt)
  2. Flight (vluchten)
  3. Fight (vechten)

In die volgorde ook. Het heeft alles met zelfbehoud te maken. Je gaat niet proberen te vechten met de tijger, je gaat eerst proberen te verstoppen en te vluchten. Je wilt overleven namelijk.

En zo is het ook met uitstelgedrag..

Kijk, de tijgers hebben we zo een beetje wel allemaal opgesloten of uitgeroeid. Verschrikkelijk natuurlijk, maar dat gevaar bestaat in ons leven niet meer. Wel hebben we andere tijgers daarvoor in de plaats gecreëerd. Ons brein is nu eenmaal zo ingesteld. We hebben als het ware gevaar nodig en als dat er niet is dan zijn we zeer creatief in het creëren ervan.

We reageren op die gevaren precies hetzelfde als dat we vroeger deden. Stel je voor je moet jouw belastingaangifte doen. Voor heel weinig mensen is dit het lichtpuntje in hun bestaan. Voor de meeste is het eerder een spreekwoordelijke hel, dus hoe reageer je hierop. Dat doe je op de volgende manier als eerst:

Freeze
Je hoeft hem nu nog niet in te vullen toch? Welnee, je legt hem weg, je verstopt hem misschien zelfs wel. Sommige mensen maken hem niet eens open en je probeert hem te vergeten. Dat kan lukken, andersom echter niet. De belastingdienst gaat je een keer herinneren. Je weet dat heus wel, maar toch verstop je hem even.

Dat is vaak de eerste response.

Flight
De tweede response is vluchten. Dat kenmerkt zich in het doen van allerlei dingen die belangrijk zijn (lees: lijken). Je doet al het andere om maar bezig te zijn, om maar niet aan die aangifte te gaan. Je hebt veel te doen namelijk, je hebt echt geen tijd, er moet zoveel gebeuren…

Je bent op dit moment aan het vluchten, maar je hebt een excuus voor jezelf. Het moet toch gebeuren??

Fight
De tijd van excuses zijn voorbij. De belastingtijger is aan de beurt, hij heeft je ingehaald en je moet nu met hem vechten of je het leuk vindt of niet. Anders staat er een sanctie op, een boete en dat wil je niet. Je moet ermee aan de slag en je gaat aan de gang…

Dit is de laatste response en alleen uit pure noodzaak zal je hiernaar grijpen. Daarom liggen nog zoveel dingen op je te wachten, te wachten totdat jij met ze gaat vechten. En zo voelt het ook vaak, een gevecht.. Pffff

Wil jij blijven vechten?

Je hoeft niet te vechten met ‘het gevaar’. Uitstelgedrag is in ons brein ‘hardwired’ en heeft te maken met zelfbehoud. Het gebruikt deze strategie, wat betekent dat het dus veel pijn moet doen voordat jij wat gaat doen. Dat is niet altijd heel handig.

Je ziet het ook bij mensen die bijvoorbeeld meer geld willen verdienen. Ze willen dat omdat ze nu niet genoeg geld hebben om te eten, zich te kleden of om alles te kunnen betalen en dat willen ze natuurlijk wel. Ze willen weg van die pijn. Wanneer dat ze lukt en ze kunnen wel eten en kleding kopen, dan zijn ze niet meer gemotiveerd opeens. Tja en dan moeten ze dus weer naar de pijn om zichzelf te motiveren.. Klinkt niet heel handig vind je niet?

Beter is het om een andere strategie toe te passen. Wat je kan doen is het volgende.

  • Hoe zou je je voelen als jouw aangifte helemaal ingevuld is en opgestuurd? Waarschijnlijk erg goed. Ik wil dat je dat gevoel vasthoudt.
  • Ga met dat gevoel beginnen en zorg ervoor dat hoe meer je invult van die aangifte hoe sterker je dat goede gevoel maakt.

Zo begin je dus met het eindgevoel en creëer je een andere strategie die veel beter werkt in veel gevallen.

Wil je winnen?

In de hypnotherapie practitioner ontdek je hoe je dit heel snel kan installeren bij mensen bijvoorbeeld. Die opleiding kan je nu winnen door iets creatiefs te doen.

Maak bijvoorbeeld een foto of een video die laat zien dat jij de opleiding echt wilt gaan winnen. Het is een kans en de meest creatieve inzending wint. Nou stel het niet uit en ga hiermee aan de slag. Laat een reactie achter wat je van dit artikel vindt.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen