Veelgemaakte fouten bij klinische hypnose
Veelgemaakte fouten bij klinische hypnose
24 mei 2013 
3 min. leestijd

Veelgemaakte fouten bij klinische hypnose

Klinische hypnose is vandaag de dag een gevestigde waarde in het verbeteren van de levenskwaliteit. Maar er worden nogal wat fouten gemaakt tijdens deze specifieke manier van hypnose doen.

Klinische Hypnose

Over de hele wereld hebben mensen ontdekt dat ze met de kracht van hun onderbewustzijn een groot aantal problemen het hoofd kunnen bieden, zonder te moeten grijpen naar klassieke vormen van geneeskunde of therapie. Hypnose kan uitgevoerd woorden door een therapeut of door de persoon zelf. In dat laatste geval spreken we van zelf-hypnose.

Vaak wordt hypnose toegepast om medische problemen te behandelen, bijvoorbeeld wanneer de traditionele behandeling faalt. In dat geval spreken we van klinische hypnose. Deze vorm van hypnose wordt telkens uitgevoerd door een therapeut.

Er zijn echter enkele dingen die mis kunnen gaan tijdens een hypnosesessie. Daarom overlopen we hier enkele van de veelgemaakte fouten en risico’s bij klinische hypnose, zodat je met voldoende voorkennis en zekerheid kan beginnen aan een behandeling.

Bij klinische hypnose is het zo dat de therapeut de sessie in een bepaalde richting zal willen sturen. Dit doet hij door bepaalde gedachtepatronen voor te stellen aan zijn cliënt, om zo de cliënt te helpen in het formuleren van specifieke interne processen.

Dit kunnen gevoelens, herinneringen of beelden zijn, maar het is belangrijk dat cliënt en therapeut op voorhand eerst samenzitten en deze dingen bespreken. De therapeut moet langs één kant voldoende weten over zijn cliënt voordat hij een efficiënte en doelgerichte hypnose-sessie kan ontwerpen.

Aangezien de meeste mensen een specifiek doel voor ogen hebben wanneer ze een hypnose therapeut bezoeken, is het belangrijk dat je samen overlegt wat dat doel juist inhoudt en hoe het bereikt zal worden.

Anderzijds is het natuurlijk ook belangrijk dat de cliënt beseft wat er niet zal gebeuren. Misschien is hij niet vertrouwd met de werking van klinische hypnose en moet hij op voorhand ingelicht worden. Er is namelijk maar zoveel dat je op voorhand kan opzoeken.

Wanneer de cliënt voor het allereerst hypnose ondergaat, is het belangrijk dat de therapeut zijn tijd neemt om de cliënt op zijn eigen tempo de hypnose te laten ondergaan. Als dit niet gebeurt, kan de therapie zijn effect missen of in het slechtste geval, het probleem enkel verergeren. Je ziet dat vaak gebeuren wanneer er geen rapport is.

Over het algemeen wordt het afgeraden om klinische hypnose  toe te passen op mensen met een instabiele mentale toestand. Het is zo dat hypnose veel vraagt van de menselijke geest, en wanneer mensen met een zeer onstabiele geestestoestand hypnose ondergaan, kunnen de gevolgen zeer onvoorspelbaar zijn.

Wanneer de cliënt bijvoorbeeld opeens in paniek slaat tijdens een sessie, zal het voor de therapeut veel moeite kosten om de cliënt weer tot bedaren te brengen. Deze toestanden kan je dus maar beter vermijden. Gelukkig weet je wat je moet doen wanneer je een goede hypnotherapeut bent en blijf je rustig onder die omstandigheid. Een goede hypnose opleiding besteed daar immers veel aandacht aan.

Eveneens moet vermeld worden dat enkele medische aandoeningen het risico van klinische hypnose aanzienlijk verhogen. Hierbij wordt gedacht aan mensen die aan depressie, borderline syndroom of een persoonlijks stoornis lijden. Deze mensen zijn vaak van nature vatbaarder voor ingrijpende mentale gebeurtenissen en dus zeker voor hypnose.

Mensen met een schizofrene of narcistische persoonlijkheid vallen ook binnen de risicogroep. Vaak moeten mensen die aan dergelijke aandoeningen lijden eveneens medicatie nemen, zoals antidepressiva. Deze geneesmiddelen hebben een niet te onderschatten effect op de menselijke geest en kunnen het risico dat een cliënt loopt tijdens een hypose-sessie doen stijgen.

Klinische hypnose is niet alleen belastend voor de geest. Wat veel mensen vergeten, is dat het ook een effect kan hebben op het lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een iemand zich duizelig voelt wanneer hij snel opstaat na een sessie. Een goede therapeut waarschuwt zijn cliënten voor deze gevaren, zeker wanneer de cliënt medicatie neemt zoals insuline, pijnstillers of bloedverdunners. Daarom is een goede communicatie tussen therapeut en cliënt van groot belang.

Andere vormen dan Klinische hypnose

Het is goed om te weten dat klinische hypnose anders werkt dan waarmee wij werken. De hypnose vormen die wij aanreiken als therapeuten en als instituut in de hypnose opleidingen zijn vele malen minder belastend omdat ze anders werken.

Er wordt niet gewerkt met visualisaties die allerlei trauma’s kunnen oprakelen maar met humane en doeltreffende methodes zoals de EV-techniek. Hypnose evolueert en gelukkig wij ook. Wanneer je blijft hangen aan bepaalde technieken dan mis je vaak een mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Bij ons ontdek je alleen de nieuwste en meest effectieve technieken.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen