Verloskundigen zetten pijn bestrijding in tijdens de bevalling
20 oktober 2013 
2 min. leestijd

Verloskundigen zetten pijn bestrijding in tijdens de bevalling

Wanneer je in het ziekenhuis bent en je bent daar voor een bevalling is het interessante dat toch een groot gedeelte van de vrouwen geen pijn bestrijding willen. De vrouwen die wel iets tegen de pijn is de ruggenprik beschikbaar. Ze zijn ook bezig in ziekenhuizen om lachgas in te zetten tegen de pijn. Zo kunnen ook de verloskundigen dat ook doen en hoeft er geen anesthesist bij te komen. Maar ja het is nog steeds een chemisch goedje en dat kan echt wel anders.

Pijnbestrijding bij de bevalling

Naar verwachting worden de bevoegdheden van verloskundigen – beschreven in de AMvB (algemene maatregel van bestuur) – per 1 juli 2013 uitgebreid met het voorschrijven van steriel waterinjecties, toedienen van lachgas en het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie. Dat zijn nog meer opties waar de vrouwen uit kunnen kiezen als pijn bestrijding.

Nu is voor veel vrouwen de bevalling een hel en niet iets waar naar uitgekeken wordt. Zelf heb ik het 3 keer van dichtbij mogen meemaken en mijn vrouw deed het echt geweldig. Ze ging in een soort van trance (ik deed toen nog niet professioneel hypnose bij de eerste), maar ik zag dat er iets gebeurde. Dat was heel mooi om te zien en zij doorstond de bevalling prima.

Sterker nog ze wilde nog wel een keer en dat zeggen niet veel vrouwen meteen na hun bevalling. Wat ik toen niet besefte was dat zij in een staat van hypnose ging en zich zo kon afsluiten van de omgeving dat ze de pijn minder voelde. Nu weet ik met de kennis die ik heb dat het zelfs pijnloos kan zijn.

De mogelijkheden die ze nu aanbieden in het ziekenhuis zijn:

  • De Ruggenprik
  • Lachgas

Allebei de mogelijkheden zijn voor de vrouw natuurlijk een stuk beter dan de pijn, maar is het ook voor het kind beter? Kinderen in Rusland worden bijvoorbeeld allemaal met de keizersnee gehaald en er zijn heel veel verslaafden in dat land. Is er een verband? Onderzoek stelt dat dat zo is en als ik naar mezelf kijk dan klopt het ook. Ook ik ben met de keizersnee gehaald (onder algehele narcose) en ben verslaafd geraakt.

Of dat onderzoek ook klopt weet ik niet, maar je kan je voorstellen dat het niet helemaal ok is dat een ongeboren kind blootgesteld wordt aan een verdovingsmiddel.

Hypnotherapie bij bevalling

Wat heel goed werkt is hypnotherapie. Zeker wanneer je een traject ingaat waar de hypnotherapeut bezig gaat om de vrouw zelfhypnose te leren. Daarnaast zou het ook goed zijn voor de verloskundige om het zelf te leren is mijn mening. Dit jaar ben ik begonnen met het trainen van tandartsen en de resultaten zijn heel erg goed.

De hypnose methode is heel anders dan hoe het ‘normaal’ gaat. Het is veel effectiever want je hebt iemand al in diepe hypnose in 5 minuten. Zo kan je ook bevallen, want kan je je voorstellen dat je met een glimlach bevalt? De meeste vrouwen natuurlijk niet, maar jij kan jezelf veel beter verdoven dan welke pijnstiller dan ook.

Daarnaast is het ook een stuk beter voor je kind :-)

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen