Vliegangst is niet nodig Theo, je kan er vanaf..
Dit gun je toch niemand
07 augustus 2012 
1 min. leestijd

Dit gun je toch niemand

Daar ging Theo met zijn kinderen naar de winkel. Dolgelukkig was hij want ze hadden als gezin een prijs gewonnen. Kinderen mee, vrouw mee en op naar de winkel waar de prijs was weggeven. Theo kwam daar vaak want ze verkopen daar rookwaren, kaarten en ze hebben een postagentschap. Uiteraard deed hij dus mee en hij won! Te gek zou je denken maar ja..

Het probleem

Toen Theo met zijn kinderen de zaak binnenkwam werd hem een geweldige reischeque overhandigd. In extase was zijn gezin, maar Theo zijn gezicht betrok. De vakantie gaat namelijk naar Portugal!

Begrijp mij goed, Portugal is een fantastisch land. Ik ben er toen ik jong was vaak geweest met de trein. We namen dan een Interrail en gingen dan 4 weken met de trein door Spanje en Portugal heen. De Algarve, Lissabon, Porto, heerlijk vond ik het en ik denk er vaak aan terug. Aan de mensen daar, aan het lekkere eten en vooral ook aan het heerlijke weer.

Maar ja, Theo gaat niet met de trein, hij gaat met het vliegtuig en daar zit hem nu precies het probleem. Hij heeft vliegangst en die angst belemmert hem om juichend in die winkel te staan. Uiteraard kan hij het niet maken om de prijs af te wijzen en zijn kinderen teleur te stellen. Dat zou jij ook niet doen toch? Nee, als een held zegt hij dat hij gewoon in het vliegtuig gaat stappen en de vlucht gaat maken.

Dat lijkt eenvoudig maar zo is het voor hem niet. Misschien ben jij ook bang voor iets? Spreken voor groepen, slangen, insecten, wespen, honden, mensen in het algemeen? Stel je dan eens voor dat jij 2 tot 3 uur met die angst opgescheept zit, zoals een slang 2 uur om je nek of een spin op je lichaam voor een paar uur. Dat ervaart Theo en ieder ander die vliegangst heeft.

Vliegangst? Waar komt het vandaan?

De vraag is waar het vandaan komt. Tenminste voor psychologen en andere angstcoaches. Ze willen graag dat jij het nog een keer doorleeft of ophaalt om het nog eens lekker te voelen. Tja, het is een manier, maar we leven niet meer in 1500 toch?

VliegangstBij ons ga je niets ophalen of doorleven. Wij wissen de complete emotie en als je wilt ook nog de herinnering. Sommige mensen willen dat en met de moderne hypnose technieken kan dat. Onze specialiteit is het wissen van de emotie, want waarom zou je al die ellende nog willen voelen.

Gelukkig kan en gaat Theo waarschijnlijk gewoon en gaat genieten van een heerlijke verdiende vakantie in het schitterende land Portugal. Hij heeft gelijk want je moet je nooit laten beperken door een negatieve emotie.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Marianne Derks
Door

Marianne Derks

op 07 Aug 2012

Je kunt het vast waarmaken, Edwin, de complete emotie wissen en de herinnering desgewenst ook, dat geloof ik best. Maar zou je dat wel doen? Angst kan een hele goede motivator en les zijn om iets te vermijden, waar je je ook beter niet in kunt steken. Soms is het goed om bang te zijn voor hoogtes, zodat je voorzichtig bent en niet zult vallen bv. Soms wordt iemand bang voor vliegen in een tijd, dat hij/zij niet de angst voor een ander groot probleem onder ogen durfde te zien. Dan is het wegnemen van de vliegangst een verschuiving van het probleem of het betere doel. Angsten kunnen een goede reden hebben, die je heus wel onder ogen kunt leren zien, zonder dat je alles meteen hoeft te wissen. Beter ook van niet, zou ik zeggen. Je kunt de herinnering intact laten, en daarmee de les bewaren net als de integriteit van je geheugen en identiteit om zo te leren omgaan met wat je beangstigde, ook met NLP en hypnose. Liever zou ik daarvoor kiezen. Alles weer helemaal voelen en ondergaan, dat is het andere uiterste, dat ben ik met je eens, dat is ook niet nodig. Maar de reden voor je angst, en de herinnering van toen, die zou ik liefst met respect voor de goede intentie en de ecologie van toen en nu, willen benaderen....

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 13 Aug 2012

Ik begrijp je antwoord, maar het is heel natuurlijk om dingen te vergeten. Je vergeet heel veel leuke momenten en ook veel nare momenten zonder dat je je afvraagt of dat wel goed is. Je weet ze immers niet meer. De herinnering hoeft ook niet perse vergeten te worden, alleen de emotie. Het betekent vrijheid wanneer je die nare gevoelens niet meer hoeft te voelen. Ok er zal een reden voor zijn en soms is het goed om te weten en meestal helemaal niet. De emotie wissen die je belemmert is een heerlijk gevoel en ik vertrouw op het onderbewustzijn dat die echt niet alle angsten wist. Dat zou niet eens kunnen.

Marianne Derks
Door

Marianne Derks

op 12 Aug 2012

Mijn reactie hoeft niet geplaatst te worden, voor mij is het belangrijk dat je voorzichtig bent met herinneringen en emoties. Juist omdat jij zoveel goede inzet hebt en zoveel mensen bereikt! Vliegangst lijkt een onschuldig voorbeeld, maar wat als een vrouw misbruikt is? Het wegmaken van de herinnering of emotie pleit de dader vrij. Dat het niet gebeurd is, of dat het allemaal niet zo erg is... Bovendien zijn herinneringen opgeslagen op meerdere manieren via je zintuigen en je emotie en talig in je brein, zodat ook op ieder van die manieren plots via een gelijkenis in patroon of zintuigervaring iets van de emotie of herinnering terug kan komen. Als echter de ervaring van de emotie is losgekoppeld, dan weet je niet meer waar het vandaan komt, dat gevoel van angst en paniek bv, waardoor je het risico loopt dat aan meer of andere objecten te gaan koppelen. Je angst wordt dan vrij zwevend, in plaats van behorend bij de gebeurtenis waar het vandaan komt. Ik weet waar ik het over heb, dat is dubbel beangstigend. Je weet als behandelaar nooit zeker dat alles 'weg' is of losgekoppeld; in wiens belang is dat; is het niet altijd in het nadeel van het slachtoffer dat uiteindelijk kwetsbaarder wordt, omdat ze niet eens meer zeker kan weten, of haar intuitie, gevoel en herinnering kan vertrouwen, wie betrouwbaar is en wie niet, en waarom? De dader kan allerlei verhaaltjes ophangen, andere betrokkenen kunnen niet meer helemaal uitleggen, wat er echt is gebeurd. Het slachtoffer kan haar eigen gevoel niet vertrouwen. Dat gun je toch ook niemand? Overigens toch bedankt voor je nieuwsbrief en mails, ze zetten altijd aan tot denken, ook en juist als ik het er niet mee eens ben of voorzichtiger wil zijn ...

Reactie plaatsen