Waar komt hypnose vandaan?
16 september 2015 
in Hypnose
3 min. leestijd

Waar komt hypnose vandaan?

Hypnose zou je helemaal kunnen terug herleiden naar het begin der tijden, omdat het uiteraard altijd al aanwezig is geweest. In het oude Egypte gebruikten ze vormen van trance en hypnose om mensen te helen. In het oude Griekenland hadden ze kruidenkamers waar je heerlijk in trance werd behandeld.

Heel veel culturen gebruikten het fenomeen zonder dat ze het fenomeen konden. Denk aan sjamanen in de jungle, de Indianen, de Aboriginals en andere natuurvolken. Zij zullen het anders noemen, maar wat ze deden en doen was en is puur hypnotisch.

Het is dus al veel ouder dan de meeste mensen denken, maar waar het echt uit ontstaan is, is uit het Mesmerisme.

Mesmerisme

Franz Anton Mesmer. Mesmer werd geboren op 23 mei 1743 in Zwaben, Zuid-Duitsland en overleed op 5 maart in Meersburg, Duitsland. Het was een aparte man want Mesmer geloofde dat mensen bestonden uit dierlijk magnetisme. Wanneer dat verkeerd omdraaide dan was er sprake van een onbalans en dat creëerde ziektes, aldus Mesmer.

Hij was van mening dat als je dat dierlijk magnetisme weer de goede kant op draaide dat ziektes dan verdwenen. Hij gebruikte daarvoor in het begin een magneet die mensen dan vast moesten houden. Later werd dat een staaf die hij had gemagnetiseerd.

Op zijn hoogtijdagen had Mesmer wel 3000 betalende patiënten per dag! Kan je je dat voorstellen? Hij kon die mensen zelf allemaal niet meer helpen dus had hij een boom in de tuin gemagnetiseerd en die mensen konden dan de boom aanraken. Heel veel genazen door het aanraken van de boom.

Wanneer je daar nu over nadenkt dan denk je waarschijnlijk wat een onzin of denk je aan fenomenen zoals Jomanda. Het verschil is echter dat Mesmer een dokter en een wetenschapper was. Heel veel andere dokters gebruikten ook zijn methode en boekten ook resultaten. Het was in die tijd normaal.

De koning van Frankrijk wilde Mesmer belonen voor zijn werk en wilde hem een salaris geven van 50.000 frank per jaar voor de rest van zijn leven. Mesmer vond dat echt te weinig en wilde minimaal 100.000 frank. De koning vond dat wel heel veel geld en wilde toen meer bewijs en stuurde Benjamin Franklin erop af.

Franklin zie na een paar uur Mesmer aan het werk gezien te hebben: ‘Als er al iets gebeurd dan zijn het de mensen zelf die het laten gebeuren. Mesmer doet helemaal niets.’

Hij kreeg niets van de koning en werd ontmaskerd als een charlatan en zijn methodes werden niet meer gebruikt. Daar is hij nooit meer bovenop gekomen. De man stortte als het ware helemaal in een en ook dokters stopte met het gebruiken van zijn methodes. Misschien gooiden ze wel het kind met het badwater weg..

James Braid en hypnose

Veel mensen bestudeerden in die tijd zijn werk, waaronder James Braid, een Schotse arts. Braid vond het werk van Mesmer interessant, nadat hij een demonstratie had bijgewoond in 1841 van Charles Lafontaine, een student van Mesmer.

Braid was van mening dat het vooral de suggesties waren die de patiënt genazen en in 1843 schreef hij voor het eerst over hypnose in zijn boek ‘Neurypnology, or, the rationale of nervous sleep, considered in relation with animal magnetism’

Hij zei ook, als iedereen de regels volgt die ik heb opgeschreven in dit boek dan kan iedereen zich prima zelf hypnotiseren. In dat boek ontstond dus het fenomeen hypnose en werd het voor het eerst beschreven. Ook het woord hypnotiseur en hypnotiseren werden daar voor het eerst beschreven. Die woorden zijn dus nog niet heel oud.

Braid kwam er daarna achter dat wat hij deed geen hypnose was maar meer monoïdeaisme, oftewel het focussen op een enkel idee. Hij heeft helaas nooit die term door kunnen voeren zodat hypnose bleef bestaan met alle misverstanden erbij.

Omdat hypnose namelijk is afgeleid van het woord ‘slaap’ denken heel veel mensen nog steeds dat het een soort van slapen is, maar dat is natuurlijk niet zo. Je bent er juist veel meer bij en je bent vaak inderdaad gefocust op een enkel idee.

Hypnose voor het eerst in Nederland

Albert Willem van Renterghem (1845 – 1939) was een Nederlandse huisarts in Goes die in navolging van de Fransman Ambroise-Auguste Liébault hypnose introduceerde in Nederland.

In 1887 richtte hij met Frederik van Eeden in Amsterdam een praktijk voor ‘behandeling door hypnotisme’ op. Het was als het ware de eerste praktijk die hypnose gebruikte en Albert kreeg niet voor niets de naam, de wonderdokter van Goes. Het werkte namelijk wonderbaarlijk goed, alleen dat schreven ze allemaal toe aan de ‘gaven’ van Albert.

Dat is jammer, want hypnose kan iedereen prima leren als je dat zou willen. Zou je het willen leren? Begin dan met het downloaden van het rapport hypnose 2.0. Daarin staat exact beschreven wat hypnose wel is, zeker niet is en wat je er allemaal mee kan.

Klik hier om het hypnose 2.0 rapport te downloaden

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen