De vraag of hypnose nou echt of nep is, komt gegarandeerd naar voren tijdens een gesprek over hypnose. Veel mensen zijn nog steeds in de veronderstelling dat hypnose een soort goocheltruc is of -in het beste geval- een illusie. Die mensen kan je in feite niets kwalijk nemen, want het beeld dat je van hypnose te zien krijgt, is vaak erg karikaturaal en gewoonweg fout, maar klopt dat wel?
Werkt hypnose nu echt?
Nou het is in ieder geval geen trucje. De afgelopen jaren hebben verschillende klinische en wetenschappelijke studies immers aangetoond dat hypnose werkt. Hypnose is dan ook uitgegroeid tot een gerespecteerde en veelgebruikte methode om patiënten met mentale of psychologische problemen te begeleiden en te genezen.
Hypnotherapie werkt uitstekend bij het genezen van kwalen waar bijna iedereen wel eens mee te kampen krijgt zoals stress en onzekerheid, maar ook heel specifieke problemen zoals slapeloosheid of stoppen met roken kunnen door middel van hypnose genezen en afgeleerd worden.
Wanneer het voor jou moeilijk is om je in te beelden dat hypnose echt werkt, dan is dat misschien omdat je gewoon een verkeerd beeld hebt van hypnose. Hypnose werkt, maar het is geen magisch middeltje dat al je problemen in één twee drie oplost. Wil je voor jezelf uitmaken of hypnose werkt of niet, dan is het belangrijk dat je eerst goed begrijpt wat de principes van hypnose zijn. Een goede manier is het volgen van een hypnose playshop bijvoorbeeld.
Hoe werkt hypnose dan?
Hypnose werkt volgens een set van wel gedefinieerde regels, net zoals andere therapeutische technieken. Eerst wordt hij door de therapeut (of door zichzelf, in het geval van zelfhypnose) in een staat van hypnose gebracht. In deze hypnose-staat is het onderbewustzijn van de patiënt toegankelijk voor beïnvloeding. De therapeut zal door verschillende technieken te gebruiken deze beïnvloeding in de juiste richting sturen.
Deze hypnose-staat is moeilijk te begrijpen voor mensen die nog nooit hypnose hebben ondergaan. In feite gaat het om een staat waarbij je hersenen in dieper in het onderbewustzijn afdalen dan in je dagelijkse activiteiten.
Je kan het vergelijken met de toestand waarin je geest verkeerd vlak voordat je in slaap valt: je bent nog niet helemaal “weg” maar je hersenen maken veel makkelijker associaties en lijken op een geheel andere manier te werken dan wanneer je klaarwakker bent.
Het is in deze staat dat je heel vatbaar bent voor suggesties van buitenaf, want je hersenen zijn op dat moment allerminst inactief. Je kan het bekijken alsof je alle dagelijkse bekommeringen uit je hoofd verwijderd, zodat je plaats kan maken voor echt belangrijke zaken.
Op deze manier kan de hypnotherapeut na een aantal sessies veranderingen aanbrengen in je onderbewustzijn, die ervoor zullen zorgen dat je meer zelfvertrouwen of minder stress hebt. De beste manier om er achter te komen of hypnose werkt is natuurlijk nog steeds om het gewoon uit te proberen. Ga op zoek naar een hypnotherapeut en maak een afspraak.
Belangrijk is wel dat je aan hypnose-sessie begint met een open instelling, dus zonder vooroordelen over het wel of niet werken van hypnose. Denk er ook aan dat er sommige mensen zijn die moeilijker te hypnotiseren zijn dan anderen. Wanneer je de masterpractitioner hebt gedaan dan kan je ook die mensen prima hypnotiseren.
De sleutel tot succes
In hypnose kan jij jouw onbewuste automatische programma’s veranderen en kan je de sleutel vinden die je misschien al heel lang zoekt. Vandaag in de playshop vonden sommige mensen ook de sleutel tot hun jarenlange probleem. Zo interessant om te zien hoe een enkele situatie zo’n effect kan hebben op de lange termijn.
Kijk eens naar dit filmpje van hypnose trainer Nico Jacobs wat het effect kan zijn voor iemand met een angst.
Het is het mooiste werk dat er is :-)
Nog niet overtuigd? Of wel en je hebt het hypnose 2.0 rapport nog niet? Download hem hieronder.