42 Problemen die je met hypnose kan tackelen
42 Problemen die je met hypnose kan tackelen
29 juni 2015 
23 min. leestijd

42 Problemen die je met hypnose kan tackelen

Hypnose kan je op erg veel gebieden toepassen. In feite zijn er slechts weinig problemen in je leven waar hypnose je niet mee kan helpen. Om dat te illustreren vind je hier maar liefst 42 problemen die je met hypnose kan tackelen.

1.     Allerlei verschillende angsten zoals claustrofobie, vliegangst, hoogtevrees, spinnenangst of spreken in het openbaar.

Irrationele angsten maken het leven moeilijk. In feite kan je een fobie ontwikkelen voor bijna alles, maar enkele van de meest voorkomende angsten zijn claustrofobie en hoogtevrees.

Verschillende hypnose-experts hebben zich uiteraard al vastgebeten in deze angsten, en ondertussen hebben ze ook enkele specifieke technieken ontwikkeld om deze angsten te genezen. Meestal ligt de kern van deze angsten in een slechte ervaring die je in het verleden hebt gehad. Met hypnose kan je teruggaan naar dat moment en de angst aan de wortel aanpakken. Dezelfde methodes werken ook voor spinnenangst of spreken in het openbaar.

2.     Faalangst of examenvrees

Faalangst en examenvrees zijn enkele specifieke vormen van fobieën die vaak voorkomen bij mensen die zich onzeker voelen. Hypnose kan je helpen om sterker in je schoenen te staan zodat je kan inzien dat je angst om te falen niet rationeel is. Na enkele hypnose-sessies ben je wellicht al verlost van je faalangst of examenstress.

Misschien ben je er al van verlost als je onderstaand filmpje kijkt 😉

3.     Alle 500 fobieën die er bestaan

Fobieën heb je in alle vormen en maten. Je kan ze zo gek niet bedenken of ze bestaan. Misschien heb jij wel last van een specifieke fobie waarvan je helemaal niet wist dat ze een naam had. Wat dacht je bijvoorbeeld van emetofobie: de angst om misselijk te worden. Of scatofobie: de angst dat er geen wc in de buurt is terwijl je moet.

Sommige van die fobieën klinken apart, maar ze kunnen uitgroeien tot dwangbeelden die je hele leven tot een hel maken en er voor zorgen dat je je voortdurend in angst leeft.

In dat geval is het tijd om een oplossing te zoeken, en die oplossing vind je vaak in hypnose. Wanneer je last hebt van welke fobie dan ook, hoe gek die ook is, loont het steeds de moeite om een hypnotherapeut op te zoeken.

4.     Roken

Roken is wellicht de meest voorkomende verslaving in de wereld, en dat is een probleem. Roken is ongezond, duur en al lang niet meer hip. Veel rokers zeggen dat stoppen met roken één van de moeilijkste dingen is die ze ooit hebben gedaan, maar laat me je een geheim vertellen: met hypnose wordt stoppen met roken heel wat makkelijker.

Let op, want stoppen met roken blijft nog steeds een flinke klus, zelfs met hypnose. Je moet namelijk wel gemotiveerd zijn om ECHT te stoppen. Maar goed, wanneer je de kracht van hypnose aan je zijde hebt, is het zeker niet meer onmogelijk.

5.     Cocaïneverslaving

cocaine verslavingCocaïne is één van de meest verslavende substanties op aarde en een cocaïneverslaving heeft de kracht om je persoonlijke en professionele leven grondig om zeep te helpen. Stoppen met roken is een eitje in vergelijking met afkicken van cocaïne, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Op eigen houtje stoppen met cocaïne is vrij moeilijk, en daarom raad ik je aan de hulp van een goede hypnotherapeut op te zoeken. Zelf heb ik erg veel ervaring met het aanpakken van cocaïneverslaving en lukt het me meestal om je te helpen in één enkele sessie, omdat ik zelf verslaafd ben geweest en heel goed begrijp hoe cocaïneverslaving werkt.

6.     Alcoholverslaving

Wanneer we het over verslavingen hebben, kunnen we moeilijk alcoholverslaving negeren. Alcohol is alomtegenwoordig in onze maatschappij, maar steeds meer mensen ervaren de donkere kant van alcohol.

Alcoholverslaving is één van de meest voorkomende vormen van verslaving, maar ook één van de meest ernstige. Dat komt omdat het ook een lichamelijke verslaving is, en dus niet enkel geestelijk. Om die reden is het genezen van alcoholverslaving, zelf wanneer je hulp hebt van een hypnotherapeut, een uitgebreide klus.

Vaak moet je als alchoholverslaafde een lang traject afleggen voordat je helemaal genezen bent.

7.     Andere drugsverslavingen zoals XTC, speed of LSD

Uiteraard kan hypnose je ook helpen bij andere drugsverslavingen zoals XTC, speed of LSD. In feite is de natuur van veel van deze verslavingen namelijk hetzelfde.

Hypnose helpt je af te dalen in je onderbewustzijn en de wortel van de verslaving uit te schakelen.

8.     Blowen

Ook blowen kan tot een ernstige verslaving leiden. Hoewel blowen op zich niet schadelijker is dan het roken van een sigaret, kan je er toch stevig verslaafd aan worden. Dat ondervinden veel mensen die dagelijks blowen en dan plots stoppen: de afkickverschijnselen zijn niet min en vaak is het erg moeilijk om op je eentje te stoppen.

Met hypnose kan je echter ook aan deze verslaving het hoofd bieden.

9.     Gameverslaving

Gameverslaving komt steeds vaker voor en de gevolgen voor je sociale leven zijn niet te overzien. game verslaving
Ondertussen wordt gameverslaving in Nederland erkend als een echte vorm van verslaving en zijn er enkele gespecialiseerde therapieën, waaronder hypnose.

Net als bij andere vormen van gedragsverslaving kan hypnose je helpen met het overwinnen van je gameverslaving. Aangezien gameverslaving geen lichamelijke verslaving is, zijn enkele hypnose-sessies meestal genoeg om je van een game verslaving af te helpen.

Robin Wieferink heeft een gespecialiseerde site met informatie over hypnotherapie voor gameverslaving.

Ben je geïnteresseerd, dan kan je een kijkje nemen op www.gameverslaving.nl.

10.     Eetverslaving

In het lijstje van verslavingen die in onze westerse wereld veel voorkomen, moeten we ook even aandacht besteden aan eetverslaving. We hoeven je vast niet uit te leggen dat eetverslaving tot erg ernstige gevolgen kan leiden: overgewicht, depressie en een hele lijst gezondheidsproblemen.

Met hypnose achterhaal je de reden waarom je een eetverslaving hebt. Je gaat samen met de expert op zoek naar een oplossing door het beantwoorden van vragen zoals “Waarom eet ik te veel?” “Wanneer komt mijn eetverslaving op?” en “Hoe kan ik mijn eetverslaving succesvol tackelen?” Met voldoende motivatie lukt het al na een enkele sessie om minder te gaan eten.

11.     Anorexia

Anorexia is een ernstige aandoening die erg moeilijk helemaal te genezen is. Dat komt omdat de oorzaak vaak erg diep zit en je die niet zomaar met een eenvoudige behandeling kan genezen. Er zijn gespecialiseerde behandelingen voor anorexia, maar zelfs daar is de uitkomst niet altijd succesvol.

Omdat anorexia vaak zo diep zit, kan hypnose je echt helpen, maar je moet wel beseffen dat het vaak om een lang traject gaat. Samen met de hypnotherapeut ga je op zoek naar het ontstaan van je eetpatronen.

Onder hypnose kan je – onder begeleiding van de hypnotherapeut – fundamentele veranderingen maken aan hoe je lichaam omgaat met voedsel, gewicht en zelfbeeld. Ik heb zelf al enkele gevallen van anorexia succesvol behandeld, maar het was nooit de meest makkelijke weg.

Hieronder een reactie van Axelle:

Al 4 jaar lang had ik last van de eetstoornis, anorexia. Het is zo erg geweest dat ik zelfs in het ziekenhuis aan de hartbewaking heb gelegen. In ongeveer twee jaar tijd had ik zo ongeveer alle mogelijke behandelingen wel gehad; medicatie, klinische opnames, deeltijd behandelingen (aantal dagdelen per week) en poliklinische gesprekken/controles.

Deze behandelingen waren puur gericht op het eten en aankomen, maar er werd niks aan het gedachtepatroon gedaan. Hierdoor hebben deze behandelingen niet veel geholpen en viel ik steeds opnieuw terug in mijn oude vertrouwde patroon van niet eten en veel bewegen.

In die tijd kwam mijn vader in aanmerking met NLP en hypnose. Hij vond het brein zo interessant, dat hij verschillende cursussen heeft gevolg. Zelf geloofde ik er niet zo in dus weigerde het aanbod van mijn vader om hypnotherapie te proberen. Een jaar na het aanbod was mijn situatie nog steeds niet verbeterd, mijn gewicht was nog steeds veel te laag en ik had heel veel last van negatieve gedachtes.

Toen besloot ik maar om me maar een beetje te verdiepen in hypnotherapie. Ik zocht op wat het precies was en las verhalen van mensen die op deze manier behandeld waren geweest. Nog steeds was ik niet helemaal overtuigd, maar wilde het toch gaan proberen. Dit zag ik eigenlijk als laatste redmiddel.De eerste sessie vond plaats in Wormerveer op 13Mei 2014. Meteen wanneer ik samen met Edwin de behandelkamer in kwam, voelde ik me al heel anders. Een beetje licht in mijn hoofd. In deze sessie gingen we aan mijn zelfbeeld werken door in mijn onderbewustzijn terug naar mijn verleden te gaan om een aantal gebeurtenissen opnieuw af te spelen en te veranderen in gewenste situaties.

Ik was onder volledige hypnose, dus met mijn ogen dicht en een ontspannen lichaam. Meteen na de sessie voelde ik me al een heel ander mens. Ik vond het zo apart dat ik die situaties zo kon ophalen terwijl ik dat eerder in mijn bewustzijn helemaal niet had onthouden. In de dagen die volgden kwam ik steeds meer veranderingen tegen. Mijn zelfbeeld was veel positiever en het maakte me niet meer uit wat ik ging eten.

Na een maand had ik de tweede sessie. In de tussentijd was ik al 4kilo aangekomen in gewicht, dit was me zelfs in drie jaar nog nooit gelukt. Wanneer ik dan aan was gekomen voelde ik me zo schuldig dat ik weer ging afvallen, maar dit keer was ik er zelfs trots op! 


12.     Boulimie

Boulimie is eveneens een ernstige eetstoornis maar verschilt van anorexia in het feit dat deze stoornis getypeerd wordt door buien van zogenaamd binge eating, periodes waarin je plots heel veel eet.

De behandeling van boulimie heeft veel gemeenschappelijk met anorexia. Hypnose kan je zeker helpen bij die behandeling, door het opbouwen van een gezond lichaamsbeeld en regelmatige eetgewoonten in je onderbewustzijn. Net als bij anorexia is de behandeling van boulimie een behoorlijk lang traject dat echter al meermaals succesvol is gebleken.

13.     Slaapproblemen

Iedereen heeft wel eens last van een slechte nachtrust, maar van echte slaapproblemen spreek je pas wanneer die slechte nachtrust een invloed heeft op je dagelijkse leven. Slaap je dagenlang nauwelijks en ben je overdag te moe om de ene voet voor de andere te zetten, dan doe je er goed aan hulp te zoeken.

Hypnose is een uitstekende manier om je slaapproblemen aan te pakken.

In mijn ervaring ligt oorzaak van slaapproblemen namelijk telkens in een heel concreet probleem. Wanneer je niet kan slapen, dan is dat omdat je brein nog druk bezig is iets te verwerken uit de voorbije dag, of zich druk maakt om allerlei dingen.

Met hypnose daal je af in je onderbewustzijn en kan je die problemen in een handomdraai elimineren. Zo ben je meteen van je slaapproblemen af.

14.     Bruxisme of tandenknarsen

Tandenknarsen oftewel bruxisme komt vaak voor en kan tot een aantal onaangename gevolgen leiden, zoals permanente schade aan je tanden. Met hypnose kan je tal van schadelijke gewoonten, zoals tandenknarsen, afleren. We doen dit door middel van de regressie om zo het ontstaan te achterhalen.

15.     Pijn

Pijn is een heel algemene klacht maar verdient toch speciale aandacht. Wanneer je last hebt van pijn die op geen enkele andere manier te verklaren is, doe je er goed aan bij een hypnotherapeut langs te gaan.

Let wel op! Pijn kan natuurlijk ook gewoon een signaal zijn van een medische conditie die de aandacht van een dokter nodig heeft. Wanneer je last hebt van acute pijn, hoort je eerste reactie dus te zijn om een dokter op zoeken of naar het ziekenhuis te gaan.

Slechts wanneer traditionele geneeskunde de pijn niet meer kan verzachten en liefst op aanraden van een arts, kan hypnose je helpen met het bestrijden van pijn.

16.    Afvallen

Afvallen is een bijzonder moeilijke klus en soms zijn alle diëten en alle sporten ter wereld niet genoeg om je ook maar één enkele kilo te laten verliezen. Gelukkig kan je rekenen op hypnose.

Er zijn verschillende manieren waarop hypnose je kan helpen afvallen. In eerste instantie kan hypnose je het zelfvertrouwen en de motivatie geven die je nodig hebt om met succes aan een dieet te beginnen en het vol te houden. afvallen met hypnose

Veel mensen kampen – na een aantal mislukte pogingen – namelijk met een soort faalangst wanneer het op afvallen aankomt. Ze zijn er van overtuigd dat ze het niet kunnen. Daar kan hypnose je echter bij helpen.

Hypnose kan je echter ook helpen bij concrete problemen die het voor jou erg moeilijk maken om af te vallen. Heb je erg veel last van stress, slaapproblemen of andere kwaaltjes die het moeilijk maken om af te vallen, dan zal hypnose je helpen die problemen eerst aan te pakken. Zo zet je de eerste stappen richting je ideale gewicht.

Denk dus aan:

  1. Emotionele problemen
  2. Stofwisselingsproblemen
  3. Motivatieproblemen

We hebben een zeer succesvol afvalprogramma ontwikkeld wat de stofwisseling ‘reset’ en de onderliggende problemen ook aanpakt.

17.     PTSS

PTSS of posttraumatische stress is een angststoornis die te maken heeft met ingrijpende negatieve gebeurtenissen in je verleden. Die kunnen heel divers zijn, maar hypnose is vaak een efficiënte oplossing, zeker wanneer klassieke therapie niet helpt.

Met hypnose ga je terug naar het moment van de traumatische gebeurtenis en werk je eraan om deze gebeurtenis te analyseren: wat gebeurde er precies? Waarom blijft de gebeurtenis in je hoofd rondspoken? En vooral: ‘hoe kunnen we het trauma ontmantelen, zodat ze geen ingrijpende negatieve impact meer heeft op je dagelijks leven.’

Dit is een hele uitdaging, maar met enkele hypnose sessies maken de meeste mensen al snel vorderingen.

18.     Bedplassen

Bedplassen komt vaker voor dan je denkt, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen. De oorzaken van bedplassen kunnen heel divers zijn, maar één ding is zeker: dit is een verschijnsel waar je zo snel mogelijk van af wilt.

Vaak liggen er psychologische factoren aan de basis van bedplassen, en in dat geval kan hypnose een uitstekende tool zijn om je te helpen met het herwinnen van de controle over je blaas. Je gaat dan onder hypnose op zoek naar het ontstaan van bedplassen: een bepaald trauma, een psychische stoornis, of de onmogelijkheid om om te gaan met stress.

Let wel op, want bedplassen kan ook een fysieke oorzaak hebben. Er zijn tal van medische aandoeningen die de oorzaak van bedplassen kunnen zijn, zoals een urineweginfectie of suikerziekte. Daarom doe je er in deze gevallen goed aan eerst een arts te raadplegen. Wanneer bedplassen een fysiek medisch probleem is, ga je beter naar een dokter dan naar een hypnotherapeut.

19.     Jeugdtrauma’s

Jeugdtrauma’s zijn gebeurtenissen uit je jeugd die je tot vandaag blijven achtervolgen. Vaak gaat het om zeer negatieve ervaringen die bijvoorbeeld opdoemen in nachtmerries en je in je dagelijkse leven voortdurend parten spelen.

Vaak liggen jeugdtrauma’s aan de basis van specifieke angsten. Wanneer je bijvoorbeeld een erg negatieve ervaring hebt gehad met een spin in je kindertijd, bestaat de kans dat je voor de rest van je leven een irrationele angst voor spinnen ontwikkelt.

Hypnose helpt je in die gevallen terug te gaan naar je jeugd en het probleem daar bij de wortel aan te pakken. Wanneer je beseft welke specifieke gebeurtenis het ontstaan is van je trauma, wordt het makkelijker om je angsten en trauma’s te overwinnen.

Een hypnotherapeut kan je onder hypnose doen inzien dat je angsten irrationeel zijn en zo kan je na enkele sessies al een angstenvrij leven opbouwen.

20.     Stotteren

Stotteren is een erg vervelende aandoening. Het zorgt ervoor dat je je oncomfortabel voelt wanneer je praat en dat spreken voor een groep mensen een echte nachtmerrie wordt. Dit limiteert je mogelijkheden en voelt vaak erg frustrerend aan.

De oorzaak van stotteren is vaak psychologisch en kan behandeld worden met hypnose. Er zijn twee manieren om stotteren te behandelen met hypnose. In de eerste plaats kunnen we teruggaan naar het eerste moment dat je stotterde in je leven, en die ervaring transformeren.

Zonder die eerste stotter-ervaring, verdwijnt de kern van het probleem en kan je weer zonder problemen praten, in welke situatie dan ook. We kunnen ook een tweede, langzamere, methode gebruiken wanneer de eerste niet werkt.

In dat geval leer je onder hypnose simpelweg opnieuw praten.

21.     Negatieve overtuigingen zoals ‘ik kan het niet’ of ‘ik ben het niet waard’

Negatieve overtuigingen komen erg vaak voor en ze kunnen een enorme invloed hebben op je dagelijks leven. Vaak liggen negatieve overtuigingen aan de basis van andere concrete problemen die je ondervindt.

Wanneer je bijvoorbeeld gelooft dat je niet kan spreken voor een grote groep, dan zal het je ook niet lukken. In die zin is het behandelen van negatieve overtuigingen met hypnose een zeer grondige methode die de kern van het probleem aanpakt. Wanneer je de negatieve overtuiging kan verwijderen, zullen er meteen een hele hoop andere problemen uit je leven verdwijnen.

Negatieve overtuigingen kunnen eveneens leiden tot een negatief zelfbeeld, en dat kan erg destructief zijn. Onder hypnose ga je dan terug naar de allereerste gebeurtenissen waarbij die negatieve overtuigingen opdoken.

22.     Relatieproblemen

Relatieproblemen heb je in alle vormen en maten, maar telkens kan je hun ontstaan achterhalen met hypnose. In je onderbewustzijn bevindt zich namelijk het eerste moment waarop die relatieproblemen ontstonden.

Door die opnieuw te herleven, krijg je meer inzicht in je problemen. Je relatieproblemen zullen uiteraard niet vanzelf verdwijnen na een hypnose sessie, want je moet ze nog steeds onder ogen zien samen met je partner en het uitpraten.

Toch is hypnose een uitstekende manier om relatieproblemen beter te begrijpen, en dat is de basis van het oplossen van het probleem.

23.     Liefdesverdriet

Liefdesverdriet is één van de heftigste emoties die je kan voelen en het valt niet mee om dat op je eentje te verwerken. Met hypnose kan je komaf maken met de lange lijdensweg die liefdesverdriet vaak met zich meebrengt. Door de kracht van je onderbewustzijn te gebruiken, neem je als het ware een shortcut bij het verwerken van je liefdesverdriet. Zeker wanneer liefdesverdriet erg lang aansleept, kan een hypnotherapeut je helpen.

Of kijk onderstaand filmpje. Misschien heb je er wat aan 🙂

24.     Rouwverwerking

Het verliezen van iemand waar je veel van hield is een bijzonder moeilijke taak, maar ook hier kan hypnose een steentje bijdragen. De oorsprong van je probleem is in dit geval meer dan duidelijk: je leven leiden zonder die ene persoon is een helse opgave, en het gevoel van gemis kan hartverscheurend zijn.

Rouwverwerking is in zekere zin een natuurlijk proces en hoeft vaak helemaal niet bijgestaan te worden door hypnose, maar wanneer het blijft aanslepen en ook na maanden of jaren je leven nog steeds miserabel maakt, dan is tijd om je leven weer in eigen handen te nemen.

Daar kan hypnose je bij helpen. Onder hypnose kan een expert je aanleren anders om te gaan met je verdriet. Je brein kan geleerd worden te accepteren dat die ene persoon er niet meer is, en daardoor kan het proces van rouwverwerking eindekijk op een gezonde manier beginnen.

Uiteraard gelden voor iedereen andere ‘regels’ met betrekking tot rouw. Zelf heb ik mijn vader verloren en ons hele gezin rouwt anders. Duurt het rouwen zo lang dat het eigenlijk niet ok voelt voor je, dan is hypnose zeker een goed idee.

25.     Helpen om pijnvrij te bevallen

verloskundige hypnoseEen bevalling is wellicht de zwaarste fysieke prestatie die een lichaam ooit moet leveren. Vrouwen die reeds een bevalling hebben doorstaan, zijn het er unaniem over eens dat de pijn tijdens het bevallen met niets op aarde te vergelijken is. Er zijn allerlei verdovingstechnieken die toegepast kunnen worden om je pijnvrij te doen bevallen, maar ze komen vaak ook met enkele negatieve kantjes. Daarom kan je hypnose proberen om pijnvrij te bevallen.

In de eerste plaats kan je leren om anders met pijn om te gaan dankzij hypnose, in voorbereiding op de bevalling. Zo bereid je je lichaam langzaam voor op de pijnbeleving.

Maar je kan het ook een stapje verder nemen: je kan namelijk ook bevallen onder hypnose. Eerst leer je om een zogenaamde anesthesie-trigger te installeren in je brein. Dit is een bepaalde gedachte die de inwendige verdovingsmechanismen van je lichaam aanzet. Wanneer je dit hebt geleerd, kan je op eender welk moment beslissen om verdoofd te worden.

26.     Depressie

Depressie is een ernstige psychologische aandoening die je helemaal onderuit kan halen. De moderne medische wereld denkt de oplossing te hebben voor depressie met verschillende zware medicijnen, maar daar zijn veel mensen sceptisch over. Daarom kiezen ze er, vaak met succes, voor om hun depressie te laten behandelen met hypnose.

Wat je met hypnose doet, is teruggaan naar het allereerste moment waarop de depressie ontstond. Door dat moment te transformeren naar iets anders, iets dat niets meer met depressie te maken heeft, kan je het probleem aanpakken.

Wanneer je onder hypnose bent, kan je allerlei veranderingen maken in je onderbewustzijn, en daardoor is het mogelijk om de wortels van je depressie in enkele sessies helemaal te veranderen.

27.     Allergieën

sleutel hypnoseAllergieën heb je in alle soorten en maten. De meeste mensen hebben wel een lichte vorm van veel voorkomende allergieën zoals hooikoorts, maar in sommige gevallen kan het veel ernstiger worden. Milde allergische reacties kunnen behoorlijk makkelijk behandeld worden met eenvoudige medicijnen zoals anti-histamines, maar dat is niet altijd een oplossing. Vaak alleen maar een pleister…

Het behandelen van allergieën met hypnose, daarmee pak je echt effectief de allergie aan. Hypnose is zeer succesvol gebleken bij het tackelen van heel veel verschillende allergieën. Uiteraard is het geen wondermiddel, maar het werkt bij veel allergieën zeer wonderlijk 😉

28.     Onzekerheid

Algemene onzekerheid is een klacht die zeer vaak voorkomt en die verregaande gevolgen kan hebben in je dagelijks leven. Je durft bijvoorbeeld niet te spreken voor een groep, je voelt je ongemakkelijk bij je toekomst, en je kan de dingen die je graag doet niet meer te doen.

In de kern is onzekerheid een probleem met je zelfbeeld. Je bent onzeker omdat je jezelf ziet als iemand die onzeker is. Wanneer je dat beeld van jezelf met behulp van hypnose kan ombuigen, ben je op de goede weg. Hypnose kan je helpen die onzekerheid te transformeren in zekerheid. Vanaf dan zal je sterker in je schoenen staan en weer alle dingen durven die je zo graag zou willen doen.

29.     Slecht zelfbeeld

Een slecht zelfbeeld ligt aan de basis van veel problemen die je in je leven kan ondervinden. Zoals we daarnet al zeiden is het een van de belangrijkste oorzaken van onzekerheid, maar een slecht zelfbeeld kan tot nog veel meer negatieve dingen leiden.

Vaak ligt een slecht zelfbeeld bijvoorbeeld aan de basis van eetstoornissen, psychologische problemen, bepaalde angsten of zelfs verslavingen. Wanneer je een negatief zelfbeeld kan omvormen tot een positief zelfbeeld met de hulp van hypnose, zal je meteen merken dat er een grote groep problemen uit je leven verdwijnen.

30.     Perfectionisme

Perfectionisme is in sommige gevallen een nuttige eigenschap, maar vaak is het eerder hinderlijk. Perfectionisme wordt een probleem wanneer je hoge verwachtingen niet stroken met de werkelijkheid.

Dan is het een bron van frustratie en kan het leiden tot een laag zelfbeeld, wat op zich weer de oorzaak is van een hele reeks andere problemen. Er zijn verschillende vormen van hypnotherapie die er specifiek op gericht zijn om perfectionisme af te leren.

Meestal ga je tijdens zo’n hypnose sessie op zoek naar het achterliggende ontstaan van je perfectionisme. Vaak is er een gebeurtenis in je verleden die je als de bron van je perfectionisme kan identificeren. Wanneer je die gebeurtenis in je onderbewustzijn kan transformeren, verdwijnt je perfectionisme als sneeuw voor de zon.

31.     Oorsuizen of tinnitus

Het klinkt gek, want oorsuizen lijkt een heel fysiek verschijnsel, maar je kan oorsuizen of tinnitus wel degelijk aanpakken met hypnose. In veel gevallen werkt het net zo goed of zelfs beter dan de klassieke medische behandelingen.

Oorsuizen wordt getypeerd door een constant onprettig geluid in je oren. Het is belangrijk te beseffen dat dit geluid er niet is, en slechts een gevolg is van schade aan je oren. Onder hypnose kan je aanleren om rond dit gesuis heen te horen. Je leert als het ware een nieuwe gehoorgewenning aan. Je gehoor wordt opnieuw geprogrammeerd zodat je het suizen niet meer kan horen.

32.     Burn-out

Stress en burn-outs behoren tot de meest voorkomende klachten van eenentwintigste eeuw. Vaak merken mensen dat de klassieke geneeskunde niet genoeg middelen tot zijn beschikking heeft om deze ingewikkelde psychologische problemen aan te pakken. Dit is waar hypnose je kan helpen.
In feite is en burn-out slechts een symptoom van een dieper liggend probleem.

De oorzaken van een burn-out kunnen veelvoudig zijn, maar meestal gaat het om stress of oververmoeidheid, in combinatie met een slecht zelfbeeld, onzekerheid, perfectionisme en de drang om alles goed te willen doen. Dit zijn allemaal dingen die je met hypnose kan behandelen.

Wanneer je het onderliggende ontstaan van een burn-out wegneemt door middel van hypnose, zal de burn-out vanzelf verdwijnen.

33.     Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheid heeft soms heel eenvoudige oorzaken: wanneer je een nacht nauwelijks hebt geslapen of je net een erg zware dag achter de rug hebt, is een beetje vermoeidheid heel normaal. Dan is het zelfs gezond!

Maar bij veel mensen heeft vermoeidheid echte pathologische kenmerken aangenomen. Wanneer je voortdurend vermoeid bent, zonder dat de oorzaak duidelijk is, en zelfs een verkwikkende nachtrust niet helpt, dan moet je hulp zoeken.

Zowel traditionele geneeskunde als hypnose kunnen vermoeidheid behandelen. Een arts kan je wellicht op weg helpen en eventueel zelfs medicijnen voorschrijven, maar soms is dat niet de juiste manier. Hypnose is een efficiënte manier om het ontstaan achter je vermoeidheidsklachten te ontdekken en op te lossen.

34.     Onverklaarbare en/of vage klachten

Het zou handig zijn als al je klachten steeds duidelijk te definiëren en te verklaren waren, maar dat is nou eenmaal niet het geval. Wanneer je last hebt van klachten die je zelf niet meteen kan verklaren, kan hypnose je wellicht helpen, maar let op: ga altijd steeds eerst naar een arts.

Het is niet omdat je zelf (met behulp van het internet) een bepaalde pijn of klacht niet kan verklaren, dat je meteen de hele medische wereld moet verwerpen. Wanneer je een fysieke klacht hebt, is de dokter nog steeds de eerste stap.

Veel artsen staan gelukkig erg open voor hypnose en wanneer zij je klachten niet kunnen behandelen, zullen ze je misschien aanraden op zoek te gaan naar een hypnotherapeut. Wanneer je onder hypnose bent kan je op zoek gaan naar de onderliggende oorzaken van je klachten en je zal merken dat ze plots helemaal niet zo onverklaarbaar meer zijn.

35.     Migraine

MigraineHypnose is een erkende manier om migraine te behandelen en wordt door veel experts aangeraden. Zowel hypnotherapie als zelfhypnose die je thuis uitvoert (bijvoorbeeld met geluidsbestanden) kunnen gebruikt worden om migraine te behandelen.

Hypnose behandelt de onderliggende triggers van migraine-aanvallen en vermindert daardoor de pijn die je ervaart en hoe vaak de migraine-aanvallen voorkomen. Onder hypnose heb je toegang tot je onderbewuste, waardoor je aan je lichaam kan vragen anders om te gaan met de triggers die normaal tot een aanval van hevige hoofdpijn zouden zorgen.

Daarna kan er gebruik worden gemaakt van regressie-therapie om terug te gaan naar het eerste moment waarop je last had van migraine.

36.     Schaarstebewustzijn

Schaarstebewustzijn is iets waar veel mensen mee geconfronteerd worden zonder dat ze het zelf helemaal beseffen. Wanneer je het gevoel hebt dat je nooit genoeg hebt van iets in je leven, dan lijd je misschien wel aan schaarstebewustzijn.

Concreet manifesteert dit zich in het verlangen naar een betere baan, meer geld, een mooiere toekomst, hogere verwachtingen voor jezelf en je kinderen, en een knagend gevoel van frustratie en bezorgdheid om jezelf en de wereld om je heen. Dit is een conditie die erg ernstige vormen kan aannemen en je leven erg onaangenaam kan maken.

Met hypnose kan je proberen dit schaarstebewustzijn om te vormen in iets helemaal anders: overvloedsbewustzijn. Overvloedsbewustzijn is net het tegenovergestelde van schaarstebwustzijn: het draait om tevreden zijn met wat je hebt, geen onmogelijke verlangens te koesteren en afrekenen met dat gevoel van altijd te weinig te hebben.

37.     Bij blessures om sneller te helen en te genezen

Dit is opnieuw een controversieel punt en veel mensen zullen beweren dat hypnose je helemaal niet kan helpen bij blessures, want die zijn 100 procent fysiek en daar heeft hypnose geen invloed op. Experts zijn het er echter over eens dat er waarheid is in het volgende principe: using the mind to heal the body.

Met andere woorden: je brein (en bij uitbreiding: je onderbewuste) gebruiken om fysieke blessures sneller te genezen.

Let op, want wanneer je een blessure oploopt is het nog steeds slim om eerst langs een arts te gaan. Hypnose hoort een klassieke revalidatie-therapie slechts te complementeren en kan natuurlijk nooit een volledige vervanging zijn van klassiek medisch advies wanneer het over blessures gaat.

Als het medisch verantwoord is kan hypnose je sneller laten helen van blessures… Sneller dan je denk 😉

38.     Impotentieklachten of frigiditeit

Impotentie en frigiditeit kunnen je relatie helemaal onderuit halen, maar het blijft een taboe om erover te praten. Klassieke geneeskunde heeft enkele welbekende oplossingen voor impotentie, maar die zijn niet altijd het wondermiddel dat sommigen verwachten.

Hoewel hypnose ook geen wondermiddel is, kan het je toch helpen impotentie of frigiditeit te overkomen, behalve wanneer het om een fysieke aandoening gaat die je lichamelijk niet in staat stellen opgewonden te raken.

Onder hypnose ga je op zoek naar het allereerste moment waarop het probleem opdook. Je leert dan over het ontstaan van je impotentie of frigiditeit en verwerft een diep inzicht in de werking ervan. Die eerste ervaring wordt dan getransformeerd tot iets anders, waardoor in veel gevallen het probleem verdwijnt.

39.     Een prikkelbare darm

Een prikkelbare darm kan een groot ongemak zijn, maar ook hier kan hypnose je helpen. De onderliggende redenen van een prikkelbare darm hebben namelijk vaak te maken met stress, en het verminderen van stress kan je uitstekend aanpakken met hypnose.

Tijdens de hypnose sessies ga je samen met de therapeut op zoek naar de oorzaken van je stress en programmeer je je brein om beter met stressvolle situaties om te gaan. Op die manier verdwijnen je stress en alle gevolgen daarvan als sneeuw voor de zon.

40.     Eczeem of psoriasis

Eczeem en psoriasis zijn allebei huidaandoeningen die je dagelijkse leven ongemakkelijk kunnen maken. Ze gaan allebei gepaard met intense jeuk die varieert in intensiteit van vervelend tot onuitstaanbaar.

Zowel bij psoriasis als eczeem zijn de precieze medische oorzaken onbekend. Het staat echter vast dat er geen simpel aanwijsbare fysieke oorzaak is, zoals een infectie van een virus of bacterie. De oorzaken van eczeem en psoriasis liggen vaak veel dieper en hebben een psychologische of emotionele kant.

Die psychologische oorzaak kan je met de hulp van hypnose ontdekken. Door middel van regressie kan je teruggaan naar het allereerste moment waarop de aandoening ontstond. Zo wordt het ontstaan duidelijk en kan je efficiënt behandeld worden.

Een volledige genezing is mogelijk met hypnose.

41.     Woede of agressie

Woede en agressie hebben altijd een onderliggende oorzaak, en vaak gaat die terug tot vroeg in je kindertijd. Misschien was er een moment waarop je geconfronteerd werd met een probleem en agressie de enige uitweg bleek.woede

Vanaf dat moment associeerde je brein (fysieke of mentale) obstakels met de enige oplossing die het kent: woede en agressie. Dit is hoe je brein zichzelf programmeert om efficiënt met situaties om te gaan, maar zoals je waarschijnlijk al meteen hebt begrepen, werkt het niet altijd even goed.

Met hypnose krijg je toegang tot je onderbewustzijn. Wanneer je toegang hebt tot je onderbewustzijn kan je die gedachtenpaden, die al vastliggen sinds je kindertijd, verleggen. Dankzij hypnose kan je ervoor zorgen dat je reactie op een obstakel niet langer woede en agressie is, maar een gezondere, minder schadelijke respons.

42.     Geen groenten of fruit kunnen eten

Het zal voor veel mensen bizar klinken, maar mensen die van deze conditie last hebben weten maar al te goed dat het een realiteit is. Er zijn mensen die helemaal geen groenten of fruit kunnen eten, en dat kan verregaande gevolgen hebben.

Uiteraard komt in de eerste plaats je gezondheid in het gevaar, want groenten en fruit bevatten essentiële vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Er is echter nog iets veel belangrijkers, want wanneer je geen groenten of fruit kan eten kan eten, ben je als mens niet langer vrij te doen wat je wilt.

Je bent een slaaf van de gedachtepatronen en blokkades die je vroeger in je brein ontwikkelde, en dat is nou net waar hypnose je kan helpen. Met hypnose kan je teruggaan naar die momenten en je gedachtepatronen veranderen, zodat groenten en fruit eten mogelijk wordt.

Kijk hieronder naar een fragment uit Bizarre Eters waarin ik Joey hielp met zijn probleem.

Ik wil ook geholpen worden…

Wil jij ook geholpen worden met je probleem? Dat kan. Zelf doe ik alleen sessies op mijn YouTube kanaal. Daar kan je je voor opgeven (is gratis) of je kan mailen voor een sessie bij een therapeut die opgeleid is door Hypnose Instituut Nederland.

Wil je meedoen met de gratis sessie op YouTube laat dan hieronder een reactie achter (kan anoniem) met een korte beschrijving van je probleem. Wij sturen je dan een email (wordt niet getoond op deze site).

En delen mag 🙂

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Renske
Door

Renske

op 29 Jun 2015

Onzekerheid Verlegenheid Angst voor de gezondheid Geen fanatisme voor school en carrière Stress en angst om te werken Geen vertrouwen in een succesvolle toekomst Talenten en kwaliteiten niet durven laten zien. Ik vind het niet leuk om te lezen en ik wil t graag leuk vinden. Groetjes, Renske

Inge
Door

Inge

op 01 Jul 2015

Relatieproblemen. Steeds verkeerde persoon.

Marian
Door

Marian

op 08 Jul 2015

Onzekerheid Geen zelfvertrouwen Geen eigenwaarde Jaloezie Angst Verdriet Woede Innerlijke pijn Kortom alles wat te maken heeft als je bedrogen bent

Anoniem
Door

Anoniem

op 08 Jul 2015

Ziekte vooraf aan werk. Artsen kunnen niks vinden. Als ik s ochtends wakker wordt en weet dat ik zo naar mijn werk moet, dan krijg ik sinds kort allerlei vage klachten die lijken op griep: buikkramp, hoofdpijn, warm/koud, koortsig, misselijkheid en soms duizelig. Als ik mijn werk afbel en ik pak even wat extra slaap, dan zijn die klachten nog niet helemaal weg maar heel erg afgezwakt. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, ik ben nu al 2 dagen thuis.

Anoniem
Door

Anoniem

op 14 Aug 2015

gefrustreerd. Relatieproblemen. Niet kunnen omgaan met dochtertje van 4.

Annelies
Door

Annelies

op 02 Sep 2015

Hoi. Ik ben op zoek. Want ik heb vliegangst en ga toch weer vliegen binnenkort. Maar nu wil ik eens zonder die angst kunnen reizen! Daarnaast heb ik vrij veel last van irreele angsten en die gaan niet weg, mindfulness, gedragstherapie, ontspanningsoefeningen...het blijft onderdrukken...

Kimberly
Door

Kimberly

op 20 Jul 2016

Slecht zelfbeeld Jaloezie Altijd willen vluchten, verstoppen Geen uitlaatklep Extreem gevoelig Postnatale depressie Onzeker Onrustig Wil graag kunnen genieten van mijzelf m'n kinderen en man zonder dat ik altijd het gevoel heb dat alles en iedereen mooier beter liever dunner en perfecter is dan ik. En dan vooral omdat ik denk dat mijn man andere leuker en mooier enzo vind.

Anoniem
Door

Anoniem

op 24 Nov 2016

Snel geïrriteerd (woede), weinig geduld, overdreven perfectionistisch, ineens veel gewrichtsklachten

Anoniem
Door

Anoniem

op 24 Nov 2016

Ik heb interesse in YouTube sessie

José
Door

José

op 08 Dec 2016

Hallo, Ik ben al enige maanden bezig met weer natuurlijk zien zonder bril. Veraf gaat nu best goed, maar dichtbij /lezen computeren etc. dat gaat nog niet zo goed. Dit komt omdat ik altijd spanning op de ogen heb. Ik ontspan mijn ogen sinds ik hiermee bezig ben zoveel mogelijk, met allerlei oefeningen, maar het lukt me niet om alle spanning eraf te krijgen. Volgens Bates kun je gewoon scherp lezen als je de spanning in de oogspieren helemaal los kunt laten. Graag zou ik hulp willen bij het totaal ontspannen van mijn oogspieren [blijvend] zodat ik eindelijk weer kan zien zonder bril en gewoon mijn hobby [fotografie en fotobewerking] weer op kan vatten. hartelijke groeten José

Lissy
Door

Lissy

op 16 Jan 2018

Verlegen en onzeker weinig zelfvertrouwen Dichtklappen bij ruzie of harde woorden Faalangst Verstikkingsgevoel als ik vast zit Doorzetten met afvallen en sporten Angst voor onbekende en daardoor geen stappen zetten Weinig vertrouwen op eigen kunnen Verlatingsangst Enz Verder gelukkig

Iris
Door

Iris

op 08 Mar 2018

Futloosheid Angst voor de gezondheid Geen fanatisme voor school en carrière Stress en angst om te werken Geen vertrouwen in een succesvolle toekomst Talenten en kwaliteiten niet durven laten zien. Slecht zelfbeeld Jaloezie Altijd willen vluchten, verstoppen Geen uitlaatklep Extreem gevoelig Onzeker Onrustig zwaar op de hand Wil graag weer kunnen genieten (van mijzelf)

Daphne
Door

Daphne

op 11 Mar 2018

Ik kijk uit naar de oplossing, ik ben de regie van mijn leven kwijtgwraakt, ik probeer heel hard dit om te draaien waar ik blijkbaar niet toe in staat ben, hoe hard ik ook mijn best doe, ik ben te gevoelig en invloeden van buiten af hebben zo veel effect op mij dat ik er letterlijk ziek van wordt geestelijk en lichamelijk....

Myrthe
Door

Myrthe

op 11 May 2018

Ik zou heel graag van mijn vermoeidheid, spanningen, hooikoorts en chronische kniepijn (niet meer te behandelen volgens de orthopeed) af willen. Ook zou ik willen leren beter met mensen te communiceren, vanwege mijn autisme. Ik zit sinds december thuis, omdat het op stage mis ging met communiceren. Ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.

Anoniem
Door

Anoniem

op 20 May 2018

Ik heb last van het niet willen etev van groeten en fruit. En ik heb een beginnende vorm van smetvrees. Ik weet niet meer wat ik moet doen.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 11 Jun 2018

Je kan een afspraak maken met een van onze hypnotherapeuten. Zij kunnen je heel goed helpen hiermee.

Femke
Door

Femke

op 28 Jul 2019

Angst na ivf miskraam

Debbie
Door

Debbie

op 15 Jul 2018

Ik zou graag mee willen doen met de gratis sessie op you tube. Mijn probleem is tong/keel klachten, tinnitus, negatieve gedachten, slecht slapen, stemmingswisselingen.

Anoniem
Door

Anoniem

op 08 Mar 2019

Over een paar maanden verwacht ik mijn tweede zoon. Deze bevalling zou ik graag anders willen ervaren dan de eerste. Ik ben op zoek naar iets wat me kan helpen om mij meer te ontspannen en vooral om beter met de pijn om te kunnen gaan. Na de vorige bevalling wist ik het zeker; "mocht er een tweede komen dan wil ik een ruggenprik'". Omdat daar ook weer nadelen aan zitten, wil ik toch eerst iets anders proberen.

maki
Door

maki

op 20 Mar 2019

Ik heb last van het spreken in het openbaar, negatieve gedachten en overtuigingen, soort eczeem/erg droge huid, onzekerheid, slecht zelfbeeld, burn-out, vermoeidheidsklachten, onverklaarbare gezondheidsklachten, een prikkelbare darmsyndrom, angst voor mijzelf, mijn gezin en familie (voor gezondheid, werk etc), snel geirriteerd/boos etc.. alvast bedankt. groet,maki

nieuwsgierig
Door

nieuwsgierig

op 21 Mar 2019

Spreekangst. Met name als iemand mijn mening wil weten of iets aan mij vraagt in een groep. Als iemand mij vraagt "wat doe je voor werk" en ik moet over mijzelf iets vertellen, loop ik rood aan, begin ik te trillen en kom er niet meer uit. Op kantoor in vergaderingen, zou ik liefst van alles willen vertellen, maar zit in de werkelijkheid stil achteraan.

J
Door

J

op 15 Apr 2019

Ik heb problemen met afvallen en onzekerheid (nagatieve overtuigingen die ik wel om kan zetten maar onbewust toch niet beklijven)

j
Door

j

op 15 Apr 2019

Ik heb problemen met afvallen en onzekerheid (negatieve overtuigingen die ik wel kan omzetten maar die niet beklijven...

Tamara
Door

Tamara

op 26 Oct 2019

Te veel om op te noemen! Depressie, add, altijd vermoeid ook als ik wel goed geslapen heb. Veel bijwerkingen van de vele medicatie. Astma en mss copd( dat gaan ze over 6 weken testen) dus probeer te stoppen met roken. Lukt dus niet terwijl ik echt wel wil. Vorige week nog in t ziekenhuis gelegen door benauwdheid. En al 19 jaar bij t ggz. Alles geprobeerd en wordt alleen maar slechter. Terwijl ik de beste moeder wil zijn voor mijn zoontje met Ass en tos. Kan me alleen gelukkig herinneren rond de bevalling. Dus aardig hopeloos

Elisabeth
Door

Elisabeth

op 30 Dec 2019

Ik ben erg onzeker, denk dat ik dingen niet kan, dat andere mensen het veel beter kunnen dan ik. Ook maak ik me altijd veel zorgen over wat mensen van mij vinden.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 05 Feb 2020

Gelukkig doe je dat al beter dan de meeste mensen want aardig wat mensen maken zich geen zorgen. Maar zonder gekheid, je kan daar zeker vanaf komen.

bertine
Door

bertine

op 10 Jan 2020

angst voor spoken!

Louise
Door

Louise

op 17 Sep 2023

piekeren, negatieve gedachtes. Hier zou ik graag van afkomen. Ik mediteer al en dat helpt maar zou graag een extra setje krijgen

Reactie plaatsen