Ambtenaren op cursus hoogtevrees
Ambtenaren op cursus hoogtevrees
19 februari 2011 
1 min. leestijd

Ambtenaren op cursus hoogtevrees

Ambtenaren van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen, voorheen de IB-Groep, verhuizen eerdaags naar een flat van 24 verdiepingen. De baas biedt een cursus hoogtevrees aan. Misschien wel bij ’de fobiedokter’ Edwin Selij (35) uit Wormerveer.

Bij de DUO werken tweeduizend mensen. Hoeveel van hen zouden hoogtevrees hebben?

Hoogtevrees

„Onderzoek in de VS toont aan dat ongeveer dertig procent van de mensen hoogtevrees heeft. Dat is Amerika. In Nederland staat hoogtevrees, geloof ik, op de zesde plaats van de angsten. Laten we zeggen dat een kwart van de Nederlanders een vorm van hoogtevrees heeft. Er zijn natuurlijk gradaties. Sommigen raken al in paniek van een keukentrapje, anderen pas als ze op de rand van een klif staan. Ik ken mensen die zich op galerijen van flats vastklampen aan de muur. Er zijn ook zeker mensen die er last van hebben binnen in zo’n kantoorgebouw, misschien wel twintig van die tweeduizend.”

Mocht de DUO en u inschakelen, hoe zou u het aanpakken?

„Ik ben geen psycholoog. Ik ben coach. Angst is voor mij een vorm van gedrag. Gedragingen kun je aan- en afleren. Ik leer mensen nieuwe vaardigheden. Door hypnose, NLP (neurolinguïstisch programmeren, red.) of met de EMDR-methode waarbij ik met mijn vinger achtjes maak voor iemands ogen. Daardoor gaan beide hersenhelften actief meedoen en kunnen mensen hun trauma’s verwerken.

„Ik zou de mensen eerst uitleggen hoe het komt dat ze hoogtevrees hebben. Dat komt omdat ze niet goed kijken. In zo’n hoog gebouw durven ze niet naar buiten te kijken en dat versterkt de angst juist. Ik leer ze anders te kijken.

„Ik zou het groepsgewijs aanpakken. Het kan ook telefonisch, maar dan ben ik wel even bezig. Ik zou met de groep lekker op de begane grond beginnen. Na anderhalve dag heb ik de meesten wel geholpen.”

DUO wil ook personeel met liftangst helpen. Gaat dat op dezelfde manier?

„Ja. Liftangst valt onder claustrofobie en heeft ook te maken met vertekend waarnemen. Ik noem het: creëren van een visuele illusie. In de lift focussen mensen zich op het cijfertje dat verspringt of op de knop waar ze net op gedrukt hebben. Ze kijken nergens anders naar en voeden zo hun angst.”

Nederland kent veel hoge kantoorflats. Wel eens gehoord van zo’n handreiking van de baas?

„Nee. Maar ik vind het wel een mooi gebaar.”

Wat als iemand niet geneest?

„Dat veronderstelt dat het een ziekte is. Zo zie ik het niet. Als iemand na anderhalve dag geen nieuwe vaardigheden heeft geleerd zal ik tegen de DUO zeggen: ’Deze persoon heeft nog wat telefonische ondersteuning nodig. Het is zo lang wellicht een idee als hij wat thuis gaat werken’. Een plek op de begane grond zit er niet in. Ik heb begrepen dat de eerste acht verdiepingen door de Belastingdienst in beslag worden genomen.”

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen