Angst voor terrorisme: reëel of niet?
Sinds de aanslagen van 11 september op de Twin Towers in New York is terrorisme iets wat niet meer weg te denken is uit deze tijd. Sindsdien hebben we al tientallen aanslagen gehad in Europa en het is daarom ook niet zo vreemd als je bang bent voor terrorisme. Maar is het nu een reëele angst of blijf je voor niets thuis als je angst voor terrorisme heel groot is? En ben je voor niets je vrienden en familieleden instructies aan het geven over veiligheid tot het ze de keel uit komt?
De invloed van terreur
Terrorisme heeft ontzettend veel invloed. Dit is een van de redenen waarom politici roepen om vooral te doen wat je altijd doet omdat de terroristen anders “winnen”.
De aanslagen van 11 september en die in Europa hebben bijvoorbeeld invloed op de financiële markten, hoeveel geld je spaart, op welke manier je reist en hoe jij denkt over je overheid[1]. (Na een aanslag meestal slechter, want ze konden de veiligheid niet garanderen)
Om het vertrouwen in de overheid te herstellen is het belangrijk dat de overheid laat zien dat het iets doet tegen terrorisme. Hierdoor verdwijnt de angst ook weer[2].
Als individu kan het ervoor zorgen dat je over dingen nadenkt waarover je nooit hebt nagedacht en je kunt een aantal emoties krijgen namelijk:
- Woede
- Angst
- Verdriet
Deze emoties zijn niet exclusief. Je kunt ze ook in een combinatie krijgen.
In Nederland zijn ongeveer 70% van de mensen, dat is 7 op de 10, bang voor een terroristische aanslag[3].
Angst voor terrorisme en het nieuws
Via het internet, social media en het nieuws weet je vrij snel of er ergens een terreuraanslag is geweest. Amerikaanse onderzoekers zijn erachter gekomen dat er een samenhang is tussen hoeveel nieuws je in je opneemt waarin het over dit soort aanslagen gaat en je gevoel dat er een terroristische aanslag kan plaatsvinden bij jezelf en anderen (waarom je geeft).
Daarnaast is er ook een samenhang dat jij je druk maakt over de veiligheid van anderen, maar vreemd genoeg is die samenhang er niet met angst voor je eigen veiligheid[4]. Dat is natuurlijk wel heel sociaal, maar ook een beetje onlogisch.
Angst voor terrorisme en persoonlijke factoren
Het is al langer bekend dat vrouwen meer angst hebben voor criminaliteit dan op cijfers gebaseerd kan zijn. Onderzoekers hebben nu ook gekeken of vrouwen ook angstiger zijn voor terreur en dat blijkt ook het geval te zijn. Vrouwen vermijden vaker plekken waar ze bang zijn dat terreur kan plaatsvinden en zoeken vaker informatie op naar aanleiding van informatie over terrorisme. Mannen zijn hier toch minder mee bezig[5].
Ook uit ander onderzoek blijkt dat mannen minder pessimistisch zijn dan vrouwen.
Je kunt ook juist met woede reageren op terreur. Hierdoor ben je minder bezig met voorzorgsmaatregelen dan wanneer je angstig bent voor terreur[6].
Uit het onderzoek naar angst voor terreur en geslacht blijkt ook dat oudere mensen zich minder druk maken om terreur, maar ze denken niet (in tegenstelling tot jongere mensen) dat het aantal aanslagen gaat verminderen. Onderzoekers geven aan dat ouderen waarschijnlijk minder angstig zijn omdat ze door hun levenservaring weten dat zo’n aanslag een zeldzame gebeurtenis is en de kans dus klein is dat ze net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn.
Als je iemand kent die zo onfortuinlijk is geweest om wel op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn geweest is de samenhang van angst voor terreur door het kijken van het nieuws ook nog sterker dan wanneer je niemand kent die ooit met terrorisme in aanraking is geweest.
Waarom ontstaan angst en woede
De angst ontstaat omdat terreur laat zien dat een situatie niet altijd onder controle is en dat jij de situatie dus niet altijd kunt controleren. Hier word je onzeker van en die onzekerheid over de controle zorgt voor angst.
Woede ontstaat juist omdat je kunt bedenken wat jij aan de situatie kunt doen. Je hebt juist wel zekerheid over hoe je weer controle kunt krijgen.
Angst voor terrorisme overwinnen
Om je angst voor terrorisme te overwinnen kun je van alles doen. Je kunt bijvoorbeeld je gevoel van controle verbeteren door je te verdiepen over wat je moet doen wanneer je getuige/slachtoffer bent van een terroristische aanslag.
Door te weten dat je 112 kunt bellen kun je jouw gevoel van angst al verminderen.
Volgens de overheid is het belangrijk om alert te zijn op verdachte situaties, zoals achtergelaten koffers en om dan de politie te bellen.
Daarnaast is het natuurlijk handig om zo snel mogelijk weg te gaan van een plek waar een aanslag is. Is dit niet mogelijk? Verstop je of ga op de grond liggen[7].
Overtuigingen over terroristische aanslagen veranderen
Daarnaast kun je overtuigingen hebben over terreur die niet reëel zijn. Het aantal verkeersdoden in Nederland is bijvoorbeeld veel hoger dan het aantal doden door terreur. Als je binnen blijft vanwege terreurangst kun je eigenlijk ook niet meer autorijden.
Met hypnose kun je nagaan welke overtuigingen je hebt over terrorisme. Als die niet kloppen kan je met hypnose hierover suggesties krijgen die je helpen om kloppende overtuigingen te krijgen.
De overtuigingen die je hebt kunnen achterhaald worden met een Socratisch gesprek. Bij dit gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald. Vervolgens worden tegenover niet logische overtuigingen logische overtuigingen geplaatst, zoals:
“De kans is veel groter dat je in het verkeer wat overkomt dan door een terrorist.”
“Niet alle moslims zijn terroristen.”
“Niet alle rechtse mensen en rara linkse mensen zijn terroristen.”
“Een koffer is een koffer.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw angsten kan een hypnose-expert er andere suggesties tegenover zetten.
Oorzaak overtuigingen achterhalen
Iets anders wat je kunt doen om minder last te hebben van angst voor terrorisme zodat jij je huis weer uit durft en een dagje durft te genieten van een stads-uitje is de oorzaak van je angst achterhalen.
Omdat terrorisme nu al sinds 2001 een issue is nadat dit eind jaren 80 enigszins verdwenen was uit Europa zijn er kinderen die hiermee te maken hebben gehad of dit hebben gezien. Voor de meeste mensen die in 2001 puberden of ouder waren geldt dat ze weten waar ze waren op het moment dat ze hoorden dat er een aanslag in New York was, maar was je jonger dan dat dan kan je angst voor terrorisme er op een hele andere manier in geslopen zijn.
Veel overtuigingen ontstaan namelijk in je kindertijd en 1 moment is genoeg om een bepaalde overtuiging te krijgen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarop moet reageren. Een manier om die oorzaak uit de kindertijd te achterhalen, die nu misschien niet heel duidelijk voor je is, is met regressie.
Regressie is een hypnose techniek waarmee je naar het moment gaat waarop dat is gebeurd. Omdat je met hypnose een soort contact maakt met je onderbewuste die weet namelijk precies wanneer het is gebeurd. Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Misschien heb je de angst overgenomen van je ouders die je hebben gewaarschuwd om weg te blijven uit grote ruimtes, menigtes of mensen die niet van “jouw groep” zijn. Angsten kunnen op die manier door ouders worden doorgegeven aan de kinderen.
Vervolgens helpt de hypnotherapeut je om iets met dat moment te doen waardoor je overtuigingen veranderen. Misschien heb je nu een hele andere band met je ouders dan toen, waardoor je je beter kunt inleven in hun beweegredenen en kunt checken of deze voor jou logisch zijn of niet. Als dit niet logisch is, kun je iets doen met dat moment waardoor de overtuiging dat je bang moet zijn voor terrorisme zwakker wordt.
Daardoor kun je weer leven, genieten van de natuur, van een festival of van een leuke voetbalwedstrijd. Vooral omdat je onder hypnose ook hebt geleerd hoe je kalm blijft en de juiste dingen doet als je toch in een onfortuinlijke situatie terecht komt.
Wil je weten hoe hypnose precies werkt en je kan helpen om een juiste balans te vinden tussen reëele angst en irreëele angst? Kom dan eens naar een hypnose playshop (ook in Zwolle).
Heb je juist de behoefte om direct te leren hoe je jezelf of juist andere mensen kunt helpen met hypnose? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen (vraag naar de online mogelijkheden als dit beter bij je past).
[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1043986209335012
[2] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09546553.2019.1608951
[3] https://wattedoenbijterrorisme.nl/
[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0011128712452961
[5] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1043986209335012
[6] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/1467-9280.01433
[7] https://crisisprodwe.azureedge.net/media/39635/nctv-infographic-wat-moet-ik-doen-bij-een-aanslag.pdf