Angst voor trappen: Wat te doen iemand te helpen
Traplopen is heel normaal in Nederland. De meeste huizen hebben wel een trap. Daarom kan angst voor trappen een ontzettend onhandige angst zijn. Wat kun je nu doen om iemand met angst voor trappen te helpen? Wat doe je als je zelf last hebt van deze angst?
Het vervelende aan angst is dat het ontzettend veel invloed op je lichaam kan hebben waardoor je kunt verstijven. Laat dat nu net heel onhandig zijn bij het traplopen. Je moet je knieën toch echt wel buigen en je evenwicht houden. Stijfheid helpt dan niet.
In dit blog gaan we dieper in op die angst en hoe je hem kunt oplossen.
Angst om van de trap te vallen
De angst voor trappen kan over twee zaken gaan. Het kan gaan over de angst om van de trap te vallen, of het komt door hoogtevrees. Een angst die eigenlijk ook te maken heeft met de angst om van een hoge hoogte te vallen.
Maar laten we het eerst maar even hebben over de angst om van de trap te vallen. Dit is een angst die logischerwijs ontstaat, doordat iemand zelf een keer (bijna) van de trap is gevallen, of in zijn omgeving iemand kent die dit heeft meegemaakt met vreselijke gevolgen.
Bijna iedereen kent wel iemand die bijvoorbeeld is overleden door een val van een trap. Sommige angsten kunnen ook doorgegeven worden van ouder op kind. Dus als een van de ouders angst had voor trappen, kan het kind dit onbewust hebben gekopieerd.
Angst voor hoogtes
Dan zijn er ook nog trappen waar je doorheen kunt kijken, zoals een glazen trap of een trap van een metalen hekwerkje. Bij mensen met angst voor hoogtes en trappen kan hun maag ervan omdraaien.
In dit geval moet je eigenlijk achterhalen waardoor de angst voor hoogtes is ontstaan.
Angst voor pijn
Een minder voor de hand liggende reden is angst voor pijn. Als je bijvoorbeeld een knieoperatie hebt gehad kan die angst ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat je het spannend vindt om je knieën te gebruiken, en aangezien die toch een grote rol spelen bij het traplopen kan dit ook voor angst voor trappen zorgen.
Onderzoek laat wel zien dat na een knieoperatie na verloop van tijd het traplopen weer goed moet gaan en dan zou de angst eigenlijk ook automatisch weg moeten gaan[1]. Zo niet, dan kan hypnose wellicht een rol spelen.
Angst voor type trappen
Niet iedereen heeft ook altijd angst voor trappen. Mensen kunnen ook een angst hebben voor een bepaald type trap, zoals gezegd kan een glazen trap of een andere trap waar doorheen te kijken is voor angst zorgen vanwege hoogtevrees.
Dan heb je ook nog mensen die bang zijn voor roltrappen, omdat de timing met het op- en afstappen altijd toch een beetje spannend is. Of ze hebben te veel filmpjes op het internet gezien van roltrappen die op hol geslagen zijn (vaak in 2e wereldlanden). De kans dat zoiets in Nederland gebeurt, is natuurlijk super klein. Echter, als je op een bepaalde locatie alleen maar een roltrap kunt nemen, dan is het wel belangrijk om die angst te overwinnen.
Gevolgen van angst voor trappen
Het vervelende van een angst voor een trap is dat het zelfs psychische gevolgen kan hebben. Als jij door de angst het idee krijgt dat het heel moeilijk is om een trap op te lopen kan dit leiden tot angst en depressie.
Als je juist níet bang bent, zorgt dit ervoor dat je je beter voelt, de kans kleiner wordt dat je zelfmoord pleegt en je zelfs een lager risico hebt op het krijgen van dementie[2].
Reden genoeg dus om de angst voor trappen te overwinnen.
Een hypnotherapeut kan een aantal technieken gebruiken om mensen hiermee te helpen.
Regressie om de oorzaak te vinden
Dit is iets wat je kunt doen met regressie. Zo kan een ervaring uit een vakantie er zelfs al voor zorgen dat iemand ontzettend krampachtig gaat traplopen, waardoor het gevaar op een val al reëel kan worden. Terwijl als die persoon moeiteloos een trap oploopt als hij zorgeloos is.
Met de regressietechniek ga je terug in de herinneringen van een persoon om te achterhalen waar de overtuiging “trappen zijn eng” is ontstaan. Wij hebben wel eens een geval meegemaakt dat het bezoeken van een ruïne met gevaarlijke trappen voor een trapfobie heeft gezorgd.
Vervolgens kun je iets doen met die herinnering om de overtuiging te repareren[3].
Afhankelijk van wat de herinnering kun je bijvoorbeeld het gesprek met het innerlijk kind aangaan.
Het innerlijke kind
Het innerlijke kind kan namelijk de angst van een van de ouders hebben overgenomen dat hoogtes gevaarlijk zijn. Daarnaast kan een ouder per ongeluk het kind hebben gewaarschuwd om voorzichtig de trap op te lopen, en dat kan dan zo’n indruk hebben gemaakt dat de regel “trappen zijn super gevaarlijk” is ontstaan.
Door dan het gesprek met het innerlijke kind aan te gaan kun je die regel een update geven. Trappen zijn veilig. Je bent nu immers een volwassen mens met volwassen vaardigheden om een trap op te lopen.
Fast fobia techniek
In onze ervaring kan de fast fobia techniek veel doen om angst voor trappen snel te overwinnen. Bij deze techniek transformeer je de angst door jezelf te zien en de angst onrelevant te maken.
Als je dan toch gebruikmaakt van de herinnering zoals bij regressie, dan kun je er ook een filmpje van maken.
In het geval van angst voor pijn na een knieoperatie - terwijl alles weer goed functioneert - zou de techniek met het filmpje kunnen helpen om aan het onderbewuste duidelijk te maken dat alles goed is. Dat de fase van de knieoperatie en het herstel goed is afgerond.
Dat het klaar is en dat de herstellende knie niet meer beschermd hoeft te worden. De knie kan nu weer wat die altijd al kon.
Je hebt dus de periode voordat de angst is ontstaan. Toen was er niets aan de hand. Daarnaast heb je de periode nadat de angst is ontstaan, toen was er ook niets aan de hand.
Daar maak je een filmpje van. Een hypnotherapeut helpt je hiermee. Met dit filmpje doe je dan van alles, zodat je uiteindelijk gaat lachen om de angst.
Het lachen om de angst is erg belangrijk om de angst te neutraliseren.
Bekijk ook deze video over de fast fobia techniek:
In de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland wordt er een dag besteed aan het leren van deze techniek en hoe je mensen ermee helpt.
Posthypnotische suggestie
Als de technieken zijn toegepast om de angst voor trappen te overwinnen kunnen mensen nog een posthypnotische suggestie krijgen. Dit helpt je onderbewuste namelijk om de verandering in je gedachten over de angst in stand te houden.
Meestal geeft een hypnotherapeut dan een suggestie over hoe fijn het leven is, en hoe iemand na verloop van tijd merkt dat hij helemaal geen angst voor trappen meer heeft. Hoe hij zonder nadenken elke trap oploopt die hij tegenkomt.
Ontzettend cool!
Welke techniek gebruikt een hypnotherapeut
Zoals gezegd zijn er dus meerdere technieken die helpen om een angst te overwinnen, maar welke techniek zal een hypnotherapeut gebruiken?
Een hypnotherapeut maakt die keuze naar aanleiding van het verkenningsgesprek. In dit gesprek vertelt een cliënt, de persoon met trapangst, meer over de angst, het ontstaan van de angst en de invloed die de angst op het leven van de persoon heeft.
Dit geeft de hypnotherapeut namelijk aanwijzingen over welke techniek handig kan zijn om te gebruiken.
Na het toepassen van een techniek controleert een hypnotherapeut ook of deze voor je gevoel heeft gewerkt. Als dat niet direct het geval is kan een hypnotherapeut een andere techniek toepassen of je zelfs stimuleren om je geheugen nog een keer na te gaan.
Omdat iedereen een eigen uniek leven heeft, is het niet altijd goed te voorspellen welke techniek er gebruikt gaat worden. De ene persoon kan in 30 minuten van de angst voor trappen worden geholpen, terwijl iemand anders misschien toch 2 uur bezig is om weer normaal met trappen om te gaan.
Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of juist andere mensen kunt helpen? Kom dan naar onze gratis online masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.
Bronnen:
[1] https://content.iospress.com/articles/journal-of-back-and-musculoskeletal-rehabilitation/bmr00422