Hoe word je hypnotherapeut?
Hoe word je hypnotherapeut?
31 mei 2023 
6 min. leestijd

Hoe word je hypnotherapeut?

Een hypnotherapeut worden kan op allerlei manieren, maar het belangrijkste is dat je eerst hypnotherapie leert geven. Bij het Hypnose Instituut Nederland kun je jouw opleiding volgen waarna je jezelf een hypnotherapeut kunt noemen.

Het is belangrijk om een opleiding te volgen, omdat hypnose iets is waar veel mensen mee geholpen kunnen worden, als je goed weet hoe je dit goed toepast.

De opleiding van het Hypnose Instituut Nederland heeft ook een CRKBO-accreditatie. Dit betekent dat de kwaliteit van de opleiding voldoet aan strenge regels. Daarnaast hebben we ook een KTNO-accreditatie wat betekent dat ook beroepsverenigingen voor hypnotherapeuten onze opleiding goed vinden.

Als je onze opleiding hebt gevolgd en daarbij een cursus PSBK hebt gedaan kun je zelfs als hypnotherapeut in aanmerking komen voor vergoedingen van de verzekeraar. De verzekeraar betaalt dan (deels) de behandeling die jij je cliënten geeft. Ze moeten het wel eerst voorschieten, maar ze kunnen dan de factuur opsturen naar de verzekeraar waarna ze (een deel van) hun geld terugkrijgen van de zorgverzekeraar als ze voor alternatieve geneeskunde verzekerd zijn.

Stap 1: Volg de opleiding bij het Hypnose Instituut Nederland

De eerste stap is dus om een hypnose opleiding te volgen, zodat je technieken kent waarmee je mensen kunt helpen om van hun problemen af te komen.

Dit kunnen zowel mentale als fysieke problemen zijn.

Hypnose kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij de behandeling tegen angsten, depressie, verslavingen, allergieën, chronische pijn, onverklaarbare klachten, stoppen met roken, slaapproblemen, stotteren en nog veel meer.

Je leert tijdens de eerste opleiding hoe je een goede connectie maakt met je cliënt tijdens het voorgesprek zodat het eenvoudig wordt om je cliënt te helpen met zijn/haar problemen.

Je leert hoe symbolen te gebruiken zijn om het leven van je cliënt te verbeteren.

Waar onbewuste overtuigingen over het leven, of het probleem, vandaan komen is iets wat je achterhaalt met regressie. Tijdens de eerste opleiding leer je de basis van regressietherapie en hoe dit mensen kan helpen om van bepaalde problemen en belemmeringen af te komen.

Klik hier voor meer informatie over de eerste opleiding.

Stap 2: Schrijf je in bij de KvK

Als je geld wilt vragen voor je hypnotherapiesessies en deze regelmatig wilt geven is het handig om je in te schrijven bij de Kamer van koophandel. Hierdoor word je gezien als ondernemer en dat kan aantrekkelijk zijn met je inkomstenbelasting en voor het terugvragen van btw als je investeringen doet voor jouw hypnotherapiepraktijk.

Je kunt je ook niet inschrijven bij de KvK. Alles wat je dan verdient met het geven van hypnotherapie moet je dan opgeven als bijverdienste. Daarnaast heb je geen recht op aftrek van de btw bij het doen van investeringen voor jouw hypnotherapiepraktijk.

Stap 3: Richt een behandelingsruimte in

Het geven van hypnotherapie gaat het beste als je dit doet in een ruimte waar jouw cliënt zich goed kan ontspannen. Richt daarom een ruimte in jouw huis, of in een kantoorgebouw, in op zo’n manier dat het eenvoudig wordt om rapport op te bouwen.

De stoel is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de inrichting van je behandelruimte. Tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland geven we ook aandacht aan de stoel en andere elementen in de behandelruimte die van pas kunnen komen om jouw cliënten zo snel mogelijk van hun problemen af te helpen.

Stap 4: Meld je aan bij een beroepsvereniging

Het is niet verplicht om je aan te melden bij een beroepsvereniging als je hypnotherapeut wilt zijn, maar dit kan wel handig zijn als je wilt dat je sessies enigszins vergoed worden door de zorgverzekeraar.

Daarbij kan een beroepsvereniging je ook motiveren om je kwaliteit van hypnotherapie op peil te houden. Daarnaast kan dit werken als extra gunfactor bij mensen die op zoek zijn naar een hypnotherapeut.

Bij sommige beroepsverenigingen is het belangrijk om jaarlijks een x aantal studiepunten te behalen. Op die manier garanderen ze de kwaliteit van de hypnotherapeuten in hun beroepsvereniging. De opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland horen ook bij de opleidingen waar je studiepunten voor kunt krijgen.

Stap 5: Schrijf je in bij Bestetherapeut.nl

Een manier om aan cliënten te komen, is door jezelf als therapeut aan te melden bij bestetherapeut.nl. Dit platform biedt je de ruimte om vindbaar te zijn voor mensen in jouw omgeving. Daarnaast kun je ook aangeven welke ervaring je hebt en in wat voor problematiek je gespecialiseerd bent.

Ook kunnen mensen hier referenties achterlaten, wat heel handig is voor het krijgen van nieuwe cliënten.

Klik hier om naar bestetherapeut.nl te gaan. 

Tip 6: Bouw ervaring op

Al tijdens de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland kun je ervaring opbouwen met de therapietechnieken die je leert. Dit is zelfs een belangrijk onderdeel van de opleiding. Door te oefenen met het geven van hypnotherapie leer je steeds meer en word je steeds beter in het geven van hypnotherapie.

Tip 7: Kies een specialisatie

Als je ervaring hebt opgebouwd kun je er ook achter komen dat je het ene probleem leuker vindt om op te lossen dan het andere probleem. Het kan dan verstandig zijn om een specialisatie te kiezen.

Je wilt bijvoorbeeld vooral mensen helpen met stoppen met roken bijvoorbeeld. Of je wilt vooral vrouwen na de overgang helpen, of juist kinderen, of juist mensen met een burn-out.

Het maakt niet uit welke specialisatie je kiest. Als je een specialisatie kiest dan helpt dit om je te onderscheiden van andere hypnotherapeuten en om cliënten te krijgen waar jij energie van krijgt en voor wie jij het dankbaar vindt om ze te helpen met hun problemen.

Tip 8: Blijf je verdiepen in hypnotherapie

Een hypnotherapeut worden is een ding, maar een goede hypnotherapeut blijven kan weer wat anders zijn.

Om je te helpen om een hele goede hypnotherapeut te worden, kun je bij het Hypnose Instituut Nederland nog twee vervolgopleidingen volgen en masterclasses voor als jij je wilt specialiseren op bepaalde problematiek.

In de tweede opleiding, ga je weer aan de slag met regressie, maar dat is niet het enige. Ook het herkaderen en het verminderen van problemen met allergieën spelen in deze opleiding een grotere rol.

Daarnaast ga je ook mensen helpen met het loslaten van emoties zonder dat ze deze hoeven te voelen, pijnbestrijding, quantum hypnose en een techniek om mensen heel snel van angsten te kunnen helpen.

Klik hier om naar de tweede opleiding van het Hypnose Instituut Nederland te gaan. 

In de derde opleiding ga je leren te werken met delen van de personaliteit van mensen. Daarnaast leer je ook gebruik te maken van het sociaal panorama, dit kan heel handig zijn bij relatieproblemen die mensen kunnen ervaren.

Ook kun je werken met de identiteit van de cliënt en kun je ze helpen met het opbouwen van een toekomst als ze het zelf even niet meer weten.

Klik hier voor meer informatie over de derde opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Tip 9: Volg masterclasses over hypnose

Naast het volgen van opleidingen om een hele goede hypnotherapeut te worden, kun je ook specialisaties leren door masterclasses te volgen.

Bij het Hypnose Instituut Nederland kun je bijvoorbeeld de volgende masterclasses volgen om je te specialiseren:

Masterclass stoppen met roken

Deze masterclass helpt je om technieken te leren waardoor jij rokers in een keer van het roken af kunt helpen. Superhandig!

Masterclass Virtuele maagband

Overgewicht kan een groot probleem zijn, maar als jij een virtuele maagband bij mensen kunt plaatsen kan je ze snel helpen om af te slanken. Om weer een gezond gewicht te hebben wat goed is voor hun gezondheid, zelfbeeld en de relatie die ze met hun lichaam hebben.

Masterclass kinderhypnose

Wil jij juist graag helpen om kinderen in hun kracht te zetten? Dan kan het volgen van de masterclass voor kinderhypnose aantrekkelijk voor je zijn. Tijdens deze masterclass leer jij hoe kinderhypnose werkt en waarmee je rekening moet houden als je kinderen hypnotiseert in plaats van volwassenen.

Klik hier om naar onze agenda te gaan, zodat je kunt zien wanneer de masterclasses gegeven worden en schrijf je in.

Een hypnotherapeut worden in het kort

Eigenlijk is de eerste stap al voldoende om jezelf een hypnotherapeut te kunnen noemen, maar dat is vaak niet voldoende om een hypnotherapeut te worden en er je volledige inkomen mee te verdienen. Alle andere stappen helpen je om de beste hypnotherapeut te worden, zodat jij mensen kunt helpen met hun problemen.

Wil jij mensen helpen als coach of therapeut? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking met hypnose.

Of schrijf je direct in voor de opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen zijn klassikaal of live online te volgen. Kies een opleidingsvorm die bij je past.

 Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hoe word je hypnotherapeut

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen