Bewegen om voor de kerst af te vallen heeft geen zin.
Bewegen om voor de kerst af te vallen heeft geen zin.
09 december 2013 
2 min. leestijd

Bewegen om voor de kerst af te vallen heeft geen zin.

Met het einde van het jaar dat voor de deur staat en alle feestdagen die gaan komen heeft het geen zin om te gaan sporten om af te vallen. Je vraagt je misschien af waarom niet, want bewegen is toch een goed idee.

Bewegen om af te vallen heeft geen zin

Het heeft geen zin om te sporten om af te vallen voor de feestdagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Texas Tech University. Nog even snel sporten, een dieet of wat dan ook om af te vallen en er goed uit te zien tijdens de feestdagen houdt veel mensen nu bezig. Nieuwe voornemens om af te vallen worden er elk jaar gemaakt. De meeste echter houden dit niet vol.

In Amerika is er een feestdag genaamd “Thanksgiving”.  Die wordt gehouden op de 4e donderdag van november. Dat wordt uitgebreid gevierd met een groot diner. De wetenschappers volgde 48 mannen en 100 vrouwen tussen de 18 en 65 jaar.

De ene helft van de groep mannen en vrouwen vonden zichzelf een serieuze sporter en sportte gemiddeld 5 uur per week. De andere helft gaf toe liever op de bank thuis te zitten.

De BMI werd voor en tijdens de feestdagen gemeten. Ook onderzochten de onderzoekers het vetpercentage en de bloeddruk bij de mensen. Het interessante is dat tussen half november en begin januari de proefpersonen juist aankwamen rond de feestdagen. Ook al sportte de ene helft van de groep gemiddeld 5 uur per week. Gemiddeld kwamen de mensen 0.7 kg aan.

Het bleek dat de mannen het meest aankwamen rond de feestdagen. Ongeveer 1 kilo. De vrouwen kwamen ruim een pond aan tijdens de feestdagen. Bij de mensen die al overgewicht hadden bleek het gewicht en het vetpercentage het meest toe te nemen.

Een goede reden is beter dan bewegen om af te vallen

Bewegen in het algemeen is goed. Dat sporten goed voor je is, heeft zich echt al wel bewezen. Toch blijven er mensen die sporten niets vinden. Er zijn gelukkig andere manieren, zonder sporten, om af te vallen.

Een goede reden om af te vallen blijkt namelijk in de praktijk veel meer te helpen dan even snel afvallen. Het is het leren van ander gedrag. Ander eet en beweeg gedrag. Je continu bezig houden met hoeveel calorieën en wat je allemaal naar binnen krijgt zodat je niet aankomt, kan ook averechts werken. Waar je je op focust krijg je juist.

Een goede reden is niet ‘even snel in dat jurkje passen tijdens de kerst’ of ‘Mijn pak net aan kunnen doen’. Een goede reden zit op een ander niveau, het niveau van wat je werkelijk belangrijk vindt en dat is voor iedereen anders.

Stel jezelf eens de volgende vragen

  • Wat is jouw reden om af te vallen?
  • Wat is daar het doel of het nut van?
  • Wat levert dat je op?
  • Wat is daar belangrijk aan?

Dit zijn vragen die een goede reden naar boven zullen halen bij je die je meer zal motiveren dan alleen het jurkje of het pak aan kunnen. Na de kerst is dat namelijk voorbij en is die reden weg. Een echt goede reden blijft het hele jaar.

Dan kan ook het eetpatroon, of beter gezegd het onbewuste automatische programma wat ervoor zorgt dat je aankomt en vet blijft prima aangepakt worden. Je kan leren, andere, gezondere en betere programma’s installeren die je beter gaan helpen bij het afvallen en afslanken proces.

Hoewel de proefpersonen zich meer bewogen tijdens de feestdagen had dat geen invloed op hun gewicht. Hoe dat precies kwam wisten de onderzoekers ook niet zeker. Het kan komen doordat er misschien te weinig proefpersonen werden onderzocht, waardoor er geen concrete cijfers waren. De kleine verschillen in gewichtstoename tussen de mensen die sportten en de degene die liever op de bank zaten waren echter nihil.

Wat wij zien in de praktijk dat afvallen gebeurt onder drie voorwaarden. Meer bewegen, minder of anders eten en de oorzaak opsporen waarom je zo zwaar bent. De eerste twee zijn logisch, de derde minder maar essentieel.

Die laatste kan je ook tackelen wanneer je een hele goede reden hebt en daar kan je die vier vragen voor gebruiken. Je kan ook de gratis tips downloaden hieronder als je wilt om nu al te beginnen.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen