De definitie van opvoeden
De definitie van opvoeden
13 maart 2019 
1 min. leestijd

De definitie van opvoeden

Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft.

Aldus de Wikipedia…

En ik dacht, ja daar gaan we. Dit is precies de hypnose die ik bedoel. Het installeren van normen en waarden van het gezin en de maatschappij. De zwart-wit waarden van de maatschappij en het zwart-wit denken van het gezin.

Zo verliezen kinderen dus hun kleur. Door opvoeding. 

Niet dat de opvoeders daar wat aan kunnen doen in dat moment. Die zijn ook opgevoed en die ook weer en die ook weer. Zo gaat het.

Maar het is wel interessant vind je niet? We willen dat ons kind er uiteraard bij hoort. Mee kan komen met de rest. Zich aanpast aan de omgeving. Ik bedoel, als je het buitenbeentje bent, heb je vaak wel een uitdaging. Niet iedereen, maar de meeste kinderen vinden dat lastig.

Dus pas je je aan. En wij als ouders stimuleren dat ook. Wij wilden ook niet gepest worden, wij wilden er ook bij horen, want uitsluiting is een van de ergste pijnen.

De ergste straf is dat je genegeerd wordt door iedereen. Dat je verbannen wordt, uitgestoten. Kijk maar naar dieren als dat gebeurt. Verschrikkelijk. Dat wil je koste wat het kost vermijden en als je daar kleur voor moet inleveren? Prima.

Wil jij dat je kinderen zich prettig voelen? Tuurlijk. Dat ze mee kunnen komen? Zeker wel. Dat ze vriendjes en vriendinnetjes hebben? Liever wel.

Dan betaal je daar een prijs voor. En dat is de kleur van die kinderen.

Maar goed, wat dan.

Je kan het bijna niet goed doen. Je levert altijd wel wat in en dat is prima. Het belangrijkste wat je altijd zelf kan doen is je eigen verleden opschonen en je bewust zijn van je suggesties.

Waar voed je ze mee.

Letterlijk door wat je ze te eten geeft, maar ook wat je tegen ze zegt. Dat voedt ze uiteraard ook (op).

Als ik kijk naar mijn eigen jongens gaat dat redelijk. Ze horen erbij, ze hebben hun eigen kleur en de zwart-wit eigenaardigheden van hun vader…

Maar iedere keer als ik weer meer kleur terugvindt, krijgen zij er weer meer kleur bij.

Heal yourself, Heal the world

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen