Geschiedenis van hypnotherapie
De geschiedenis van de hypnotherapie
17 september 2015 
4 min. leestijd

De geschiedenis van de hypnotherapie

Later kwam de term hypnotherapie om de hoek kijken. De term hypnotherapie ontstond waarschijnlijk in 1973 toen dr. John Kappas het voor het eerst beschreef. Het betekent zoveel als hypnose gebruiken in therapie en dat met name in de psychotherapie. Het heeft sinds die tijd een enorme vlucht gekregen en vanaf eind jaren ’70 ontstonden er ook beroepsverenigingen in Nederland.

Wanneer je nu kijkt naar hypnotherapie zijn er veel hypnotherapeuten te vinden. Wel is het zo dat de kwaliteit daarin enorm verschilt en dat komt door een aantal dingen die ik in mijn rapport hypnose 2.0 aanstip die je hieronder kan downloaden.

Klik hier om het hypnose 2.0 rapport te downloaden

Milton Erickson

Milton EricksonErickson die leefde van 5 december 1901 tot en met 25 maart 1980, moet in dit artikel genoemd worden want hij is de bedenker van de Ericksoniaanse hypnotherapie. Hij was een fenomeen in het behandelen van mensen en ook controversieel. Er zijn veel geweldige verhalen te vinden en ook verhalen die een ander licht op de man werpen.

Desalniettemin heeft hij veel betekent voor de hypnotherapie en de hypnose. Nadat Freud namelijk zijn psychoanalyse had geïntroduceerd, was hypnose naar de achtergrond geschoven. Dat kwam mede omdat Freud niet zo een hele goede hypnotiseur was en niet de resultaten ermee haalden die anderen wel haalden.

Hij schreef wel als een van de eerste over het onbewuste en maakte daar een driedeling in. Hij stelde dat er een ID was, een EGO en een SUPEREGO. Het ID was het kleine kind dat alleen maar reageert op driften. Later komt het EGO ervoor en dan leert het kind om te gaan met de eisen van de omgeving. Het SUPEREGO was volgens Freud het geweten en de brug tussen het EGO en ID.

Nu we veel meer breinonderzoek kunnen doen en de theorieën van Freud kunnen testen wordt het steeds duidelijker dat de beste man er naast zat. Bij psychoanalyse was het gebruikelijk dat je jaren bij de therapeut zat, oftewel de psychiater. Dat waren vaak honderden sessies en ja ze werden allemaal vergoed, tot 2006. En dat terwijl het bijna niet werkte.

Erickson zijn manier was heel anders en hij had het ook over het onderbewuste. Waar Freud het onderbewuste zag als een poel van verderf en seksuele driften, zag Erickson het als het gebied waar alles al aanwezig is om een verandering te maken.

Hij nam aan dat de patiënt alle hulpbronnen al in zich had om zelf de verandering te maken. Dat was uiteraard een heel ander uitgangspunt en is ook een van de redenen waarom veel hypnotherapeuten dit model ook aanhangen.

Dankzij Erickson staat hypnotherapie weer op de kaart en omdat hij zelf ook psychiater was. Heeft hij veel invloed gehad op de ontwikkeling van de hypnotherapie. Hij is ook een belangrijk model geweest voor het later ontwikkelde NLP model, dat bedacht is door Richard Bandler en John Grinder.

Dave Elman

Dave Elman leefde van 6 mei 1900 tot en met 5 december 1967. Elman was een heel ander type hypnotiseur dan Erickson want hij begon zijn carrière als showhypnotiseur. Wat interessant was aan Elman, was dat hij al begon met hypnotiseren dat hij 8 jaar oud was en al succes behaalde ermee op die Dave Elmanleeftijd. Toen hij 10 jaar oud was ontdekte hij manieren waarmee je sneller kon hypnotiseren.

In die tijd duurde de hypnotische inductie lang. Dokters gebruikte het fenomeen maar het duurde lang. Elman ontdekte snellere manieren en is ook degene geweest die de staat van James Esdaile kon nabootsen waar niemand dat toen nog voor elkaar kreeg.

Esdaile was namelijk een chirurg die mensen opereerden zonder narcose maar door ze in een staat van diepe hypnose te brengen. Hij deed dat in India met hypnose en mesmerisme. Niemand kon die staat nabootsen en Esdaile zijn titel als arts werd zelfs afgepakt in die tijd en dat terwijl hij grote successen boekten in India. Het nadeel was dat hij die successen niet kon evenaren in Engeland en daardoor werd gezien als een charlatan.

Elman was de eerste die die staat wel kon nabootsen met een protocol die we nu ook de Elman inductie noemen. Een simpele, eenvoudige inductie die mensen zeer snel in een diepe staat van hypnose brengen waarin je kan gaan werken. Veel sneller dan de hypnose protocollen van Erickson.

Elman is ook de persoon die de meeste artsen heeft opgeleid in hypnose. Naar schatting zijn wel 10.000 dokters bij hem geweest om het protocol te leren en in de jaren ’50 waren er dus heel veel dokters die werkten met hypnose in Amerika.

Helaas is dat weer voorbij gegaan na de intrede van nog betere narcose en hebben ze als het ware hypnose wederom aan de kant geschoven als effectief middel om te verdoven. Maar niet alleen dat, hypnose heeft geen bijwerkingen en de patiënten genezen ook nog eens sneller.

Gelukkig wordt het anno 2015 wel weer meer toegepast in ziekenhuizen maar de weg is lang nog, al zijn de resultaten zeer goed te noemen. Hieronder kun je een aflevering zien van Koppen wat in 2015 werd uitgezonden door de Belgische Televisie.

Gil Boyne

Gil Boyne leefde tussen 28 oktober 1924 en 5 mei 2010. Boyne opende in 1976 het eerste Hypnotherapie Instituut wat mensen certificeerde in hypnotherapie die niet medisch geschoold waren.

Het instituut van Boyne heeft misschien wel meer dan 15.000 mensen getraind in zijn aanpak, wat hij Transforming Therapy noemde. Een protocol gebaseerd op regressie en gestalt therapie. Zeer effectief en Boyne heeft mijn werk dan ook zeer beïnvloed en was een inspirator voor mij om ook effectiever te werk te gaan.

Op youtube kan je nog films van hem vinden en het is zeer fascinerend om naar te kijken. Elman, Erickson en Boyne zijn absoluut van grote invloed geweest op de hypnose en bijna alles wat je zal tegenkomen is ontstaan omdat deze drie heren op de wereld zijn geweest.

Helaas ben ik nooit live bij hun geweest maar heb wel de eer gehad om te mogen trainen met directe studenten van hun. En al is dat natuurlijk niet hetzelfde, de protocollen heb ik wel van hun geleerd. Daarnaast zijn er nog veel meer trainers geweest die mij hebben geïnspireerd en die leveren bewust en onbewuste allemaal een bijdrage.

Wil je meer weten van hun inspiraties? Download dan hieronder het rapport hypnose 2.0

Klik hier om het hypnose 2.0 rapport te downloaden

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen