De mythe over hypnose
De mythe over hypnose
08 februari 2011 
in Hypnose
2 min. leestijd

De mythe over hypnose

Hypnose is voor iedereen een alledaagse bezigheid. Toch denkt iedereen van niet. Dat komt omdat de meeste er een andere voorstelling van hebben. Als ze het woord hypnose horen, zien ze de toneelhypnose en voelen ze alsof ze alle controle weggeven. Niets is minder waar.

Mythe over hypnose

Er zijn 5 mythes die ik even wil bespreken:

1. Je verliest de controle

Dat is niet waar. Heb je nu controle over je bloeddruk? Pijn? Emoties? Misschien wel, maar waarschijnlijk niet. Met hypnose kan je daar invloed op uit oefenen. Je kan dan processen beïnvloeden die buiten het bewustzijn vallen. Alle onbewuste processen kan je dan beïnvloeden en dat is zeer waardevol. Je krijgt meer controle.

2. Het is een slaaptoestand

Hypnose is een opperste vorm van concentratie. Het stelt je in staat om beter te focussen, terecht te komen in een flow en je kan problemen makkelijker oplossen. Je wordt juist alerter, scherper en bent beter bij. Je hoort alles en ziet scherper. Je kan beter voelen wat er gebeurt en als je slaapt heb je die controle niet. Je slaapt dus zeker niet.

3. Ik ga dingen doen tegen mijn zin in

Dat kan niet. Er kan veel maar dat kan niet. De mensen die je ziet op het toneel zijn mensen die zorgvuldig zijn uitgezocht en dat ook willen. Ook op tv gaat dat zo. Maar 10% van de mensen kan zo diep gaan al kan je het wel trainen.

Als het echt mogelijk was dat er dingen konden tegen iemands zin in dan waren de gevangenissen leeg. Denk daar eens over na. Als de hypnotiseur werkelijk mensen dingen kon laten doen die ze niet wilden hadden ze allang al de macht overgenomen. Je kon dan de grootste crimineel onder hypnose brengen en goed maken. Dat kan dus niet en ook niet bij jou.

4. Niet iedereen is in hypnose te brengen

Trance is een natuurlijk verschijnsel. Als je bijvoorbeeld niet in trance kan gaan tijdens het hardlopen heb je een probleem. Dan wordt het een hel. Mensen die daarentegen wel in een trance gaan vinden het heerlijk. Heb je wel eens mensen bekeken in een lift? Of dat je tijdens het autorijden opeens een heel stuk mist? Dat zijn tranceverschijnselen en is normaal. De vraag is eigenlijk ‘In welke trance ben je nu…’ Iedereen is dus in hypnose te brengen, alleen de diepte verschilt.

5. Het is gevaarlijk

Door alle mythes over hypnose gaan mensen allerlei dingen denken. Hypnose is natuurlijk, ongevaarlijk en heerlijk ontspannen. Als je het goed kan dan kan je in jezelf heel wat harmonie kweken. Dat is niet gevaarlijk, dat is super.

Hypnose

Er zijn dus veel misverstanden over hypnose. Om die misverstanden voor eens en altijd uit de wereld te helpen organiseert Tieds.nl verschillende opleidingen. Daarin wordt al snel een einde gemaakt aan de mystiek en leer je te werken met de kracht van hypnose.

Iedereen die nog een vreemd idee heeft over hypnose, stuur die hierheen. Dan kunnen ze lezen wat het echt is. Zo kunnen ze de kracht gaan ervaren wat het werkelijk is.

Stuur dus je vrienden en bekenden uit je netwerk van Facebook, Twitter en Linkedin naar dit artikel als je het waardevol vond. Je kan dat doen door de knoppen onderaan dit bericht te gebruiken.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Hypnose en Therapie
Door

Hypnose en Therapie

op 03 Apr 2013

[...] Een ding weet ik voor 100%. Iedere hypnotherapeut die ik opleid doet dat soort dingen zeker niet en ik vertrouw erop dat geen enkele hypnotherapeut dat aan de hand haalt. Het grappige is, dat ze het niet eens kunnen doen als jij het niet wilt. Je hebt namelijk altijd controle in de hypnose. [...]

Reactie plaatsen