De verschillende stadia van hypnose en hypnotherapie
De verschillende stadia van hypnose
28 januari 2013 
2 min. leestijd

De verschillende stadia van hypnose

Er zijn verschillende stadia van hypnose en de ene staat is anders werken dan de andere staat. Er zijn namelijk verschillende manieren om te werken in hypnose. Het een is niet perse beter dan het ander maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je een andere vorm van therapie krijgt wanneer je in een lichte hypnose bent dan in een diepe.

Stadia van hypnose

Je hebt in hypnose 4 staten die je kan bereiken:

  1. Lichte hypnose
  2. Diepe hypnose (somnambulisme)
  3. Hypnotische coma
  4. Hypnoslaap

Al deze staten vereisen een andere aanpak van werken. Als je in een lichte hypnose blijft om wat voor reden dan ook (vaak is de reden een rapport kwestie) dan moet je als hypnotherapeut anders gaan werken.

In lichte hypnose heb je weinig aan directe instructies en het werken op de klassieke manier. Ook het gebruiken van het woordje ‘niet’ is dan niet handig. De persoon zal dat woordje namelijk niet registreren en zo wordt de instructie ‘Je hebt geen angst meer’ een instructie om de angst juist wel te voelen. Om die zin te begrijpen moet je weten wat angst betekent en vaak is dat een gevoel.

Wanneer je alleen getraind bent om direct te werken en mensen komen niet in die staat dan houdt je werk al snel op en heb je toch niet het succes wat je misschien wel graag zou willen terwijl je prima kan werken in lichte hypnose.

NLP is bijvoorbeeld een manier om te werken met lichte hypnose of visualistaties of indirecte suggesties. Het vergt vaak wat meer tijd om dit onder de knie te krijgen maar het is het zeker waard wanneer je serieus bent om hypnose te doen.

Diepe hypnose

De tweede staat is de diepe hypnose. In deze staat is het denken helemaal weg. De persoon denkt helemaal niets meer, het is blanco. Je staat dan ook helemaal open voor suggesties. We noemen deze staat ook wel de somnambulistische staat.

Deze staat bereik je bij iemand via amnesie (dat is de kortste weg) of door te fractioneren. Door steeds iemand uit hypnose te halen en er weer in te doen kan de persoon steeds dieper gaan. Amnesie (iets vergeten) is dan wel de test voor je. Sommige hypnotherapeuten testen helemaal niets, maar ik vraag mij dan af of ze wel weten wat ze aan het doen zijn.

De Esdaile staat

De derde staat wordt ook wel de hypnotische coma genoemd of de Esdaile staat. Het is een staat in hypnose waarin de persoon geen enkele suggestie meer opvolgt. Ook de instructie ‘Doe je ogen open’ zal niet werken.

Het is een interessante staat want in deze staat heeft de persoon volledige anesthesie en kan je er prima mee werken als dokter, tandarts of verloskundige bijvoorbeeld.

Je haalt die persoon uit de staat door te zeggen: ‘Wanneer je nu niet je ogen open doet kom je nooit meer in deze staat’. Dat werkt perfect om die persoon eruit te halen. Het is namelijk zo een heerlijk gevoel dat iemand daar in wilt blijven. Dat is de reden waarom suggesties niet opgevolgd worden.

De hypnoslaap

De vierde en meest interessante staat van hypnose is de hypnoslaap. In de masterpractitioner gaan we met deze staat aan de slag en je creëert dan hypnose vanuit de natuurlijke slaap.

Mijn zoontje heeft heel lang last gehad van bepaalde problemen. Ik zal hier niet teveel over uit wijden maar pratend kwamen we niet verder. Toen heb ik hem in zijn slaap gehypnotiseerd en kwam ik erachter wat het probleem precies was. Wat de oorzaak was.

In de hypnoslaap kon mijn zoontje gewoon praten en alles doen wat hij normaal ook zou kunnen maar hij bleef wel slapen en kon zich er niets van herinneren. Het probleem waar hij mee zat was wel opgelost.

Je kan je voorstellen dat dit een staat is die zeer interessant is want wat is er allemaal mogelijk in die staat. Zelf ben ik daar ook mee aan het experimenteren en het is super.

Wanneer je alles wilt ontdekken van hypnose moet je echt deze staten gaan ontdekken. Bij ons ontdek je ze in de master zodat je daar kan trainen om het ook echt goed te doen.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen