Een decennium eindigt en een volgende begint...
Een decennium eindigt
29 december 2019 
in Nieuws
4 min. leestijd

Een decennium eindigt

We eindigen een decennium en graag wil ik je meenemen in een ‘trip down to memorylane’. Denk voor jezelf eens terug wat je allemaal hebt bereikt in de afgelopen tien jaar.

Het afgelopen decennium

In 2010. Hoe oud was je toen? Zelf werd ik in dat jaar 35. Mijn kinderen werden in dat jaar 7, 6, 6 en 3. We woonden bij mijn schoonouders thuis en ik begon mijn eerste hypnose opleidingen structureel te geven.

Gemiddeld zaten er 5 mensen in de groep en iedere drie maanden gaf ik een hypnose workshop met daarin een twintigtal mensen.

Wat was jij toen aan het doen? Had je kinderen? Een relatie? Hoe was het toen op je werk? Hoe zag je leven er toen uit?

Interessant om daarover na te denken.

Het beste en slechtste jaar ooit…

Mijn beste jaar ooit zowel privé als werk was afgelopen jaar (2019). Getrouwd en een geweldig team om mij heen verzameld waarin we het afgelopen jaar heel veel werk hebben verzet.

Mijn slechtste jaar ooit was 2014. Er waren wat mensen om mij heen gekomen die niet het beste met mij voor hadden. En dat is zacht uitgedrukt. Uiteraard doe je dat zelf. Ik bedoel, ik laat die mensen toe.

Maar goed, dat jaar gingen we bijna kopje onder, maar in 2015 veranderde alles weer naar het positieve. Hoe dat kwam? Ik ging investeren in masterminds en investeren in het ontmoeten van andere mensen. Dat heeft voor mij veel veranderd.

Je moet altijd naar jezelf kijken. Wat is mijn aandeel. Ik heb heel veel fouten gemaakt en dat doe ik nog steeds. Alleen andere. Dat je ze maakt kan je misschien niet veel aan doen, maar als je ze nu nog steeds maakt dan moet je in de spiegel gaan kijken.

Ik blijf kijken kan ik je zeggen, maar dat levert wel veel op. Pijn, daardoor vaak inzicht en vanuit die inzichten kan je vervolgens handelen. In liefde.

Je kan ook handelen vanuit wraak en geloof mij, daar heb ik ook aan gedacht. Maar wat levert dat op de lange termijn dan op? Ellende. Altijd.

Dus liever dan de pijn helemaal tot je nemen en ervoor zorgen dat je dat niet meer gebeurt. En alleen naar jezelf kijken. De ander verander je toch niet.

Klinkt makkelijk allemaal, maar het is zeker twee jaar lastig geweest. En nu? Gaat top.

Leermomenten

Wat ik ook heb geleerd de afgelopen tien jaar is dat je niet bang moet zijn om in jezelf te investeren. Mijn eerste echt grote investering (naast mijn vrouw en kinderen ;-)), was de latverhogers van Eelco de Boer. 20.000 euro. Superveel geld vond en vind ik dat nog steeds.

Maar dat jaar heeft alles veranderd voor mij. Daarin ontmoette ik nieuwe mensen, andere denkwijzes en dat heeft ervoor gezorgd dat het daarna zo lekker ging.

Voor mij werkt het heel goed als ik met andere mensen omga die ‘beter’ zijn dan mij. Niet als mens, maar qua vaardigheid in iets. Bijvoorbeeld een betere sporter of ondernemer of hypnotiseur. Wat dan ook.

Daar leer ik van. Op de een of andere manier tune ik dan in die mensen. Als ik veel met ze omga dan neem ik ook allerlei gewoontes over van ze dus moet ik echt uitkijken met wie ik omga.

Dat heb ik wel geleerd van 2014-2015.

  • Ga je met de verkeerde mensen om ben je bijna persoonlijk failliet.
  • Ga je met de juiste mensen om ben je bijna een gelukkige miljonair.

Ik zeg bij allebei bijna, omdat je altijd nog jezelf hebt, maar omgeving is een zeer krachtige factor voor mij en sindsdien investeer ik ieder jaar in masterminds en/of businesscoaching.

Chronologisch

In 2017 had ik René Brandjes als business en privecoach die mij leerde hoe ik met teams moest beginnen.

In 2018 ging ik met Tibor Olgers aan de slag en tikte ik mijn allereerste miljoen aan.

In 2019 ging ik met Tako Oosterkamp aan de slag en was het thema structuur. Alles nog meer delegeren en structureren. En dat lukte.

En het aankomend jaar zit ik in de Eenheid georganiseerd door Tibor weer met andere ondernemers die op een hoog niveau business doen en waardoor ik dus een andere denkwijze ga krijgen aankomend jaar.

Want daar begint het. Bij je denken. Je moet het kunnen bedenken, anders ga je het niet doen. Hoe kan je iets doen wat je niet bedacht hebt eerst of weet. Als je het niet weet, weet je het niet.

En hoe kom je vaak op andere ideeën? Door andere mensen. Kan door een boek zijn, een podcast zijn, een seminar zijn of door met andere mensen om te gaan.

Uiteraard kan je het ook krijgen door meditatie, wandelen, een goed gesprek met jezelf of thinking time. Voor mij werken andere mensen erg goed. Maar dan wel de juiste mensen.

Jouw slechtste jaar?

Misschien was 2019 wel jouw slechtste jaar. Dan is het helemaal goed om te reflecteren. Wat was jouw aandeel daarin. Als je dat weet en dat verandert dan kan je echt 10x gaan de komende jaren. Of nog meer.

Vanaf volgend jaar zijn we bij Hypnose Instituut met 18 mensen. In 2010 was dat nog 1, alleen ik. Wanneer we de volgende 10 jaar weer zo groeien, dan mogen we wel gaan verhuizen.

Hoe gaat bij ons de komende tien jaar worden?

Onze missie is nog steeds hetzelfde. 1000 mensen opleiden die 1000 mensen helpen. Dat opleiden gaat goed, maar nu willen we ons de komende jaren ook meer in gaan zetten om onze cursisten te helpen aan klanten en ze zo te begeleiden dat ze nog beter worden in hun vakgebied. Dat wordt onze focus.

Daarnaast willen we dat iedereen binnen 30 minuten rijden een hypnose opleiding kan volgen bij de beste hypnose trainers.

Dat wordt een uitdaging, maar ook die nemen we graag aan. Eerst maar binnen een uur rijden realiseren. Zou jij trouwens mee willen doen met ons? Kijk dan deze video.

Ik hoor ook heel graag hoe jouw jaar was en waar je heen wilt gaan de komende tien jaar.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen