EMDR zelf toepassen is mogelijk met een simpele techniek
EMDR Therapie

EMDRIn 1989 werd door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro EMDR ontdekt. Het is een revolutionaire methode die snel en effectief werkt. Je hoeft niet meer op een divan te liggen praten. EMDR gaat heel anders en het werkt ongelooflijk goed.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een therapie voor mensen die een trauma hebben ervaren en dat nu nog steeds ervaren. Met EMDR kan je snel het trauma verwerken (zoals hieronder bij de video) wanneer je daar nog steeds last van houdt. In 1989 werd het ontdekt door Francino Shapiro. Het schijnt dat zij even daarvoor stage liep bij John Grinder, een van de bedenkers van NLP. In NLP kennen we de eight pattern, zie hieronder de video. Een techniek die bijna exact lijkt op EMDR en al begin jaren ’80 voor het eerst werd ontdekt.

Je kan denken aan verkeersongevallen, oorlog, pesten of andere gebeurtenissen die een schok hebben veroorzaakt voor iemand. EMDR kan dan uitkomst bieden.

Hoe werkt EMDR

Het is heel eenvoudig. Het gaat erom dat de persoon de herinnering aan het voorval weer ophaalt en het beeld blijft zien. Terwijl je dan naar de herinnering (trauma) blijft kijken, volg je ook de vinger van de therapeut. Omdat je met jouw ogen de vinger volgt krijgen de hersenen de gelegenheid om het trauma een nieuwe plek te geven.EMDR en oogpatronen

Hoe het precies werkt weet niemand nog, we weten alleen dat het werkt. Zelf gebruik ik deze methode ook, alleen op een iets andere manier. De beweging van mijn vingers gaat dan niet naar links en rechts, maar gaat in een 8 vorm, een lemniscaat. Zo kunnen de ogen alle richtingen opgaan en vinden de beelden, geluiden en gevoelens weer hun natuurlijke plek en zal het trauma verdwijnen.

Met geluiden of aanraking..

Je kan ook EMDR toepassen met geluiden en zelfs met aanraking. Dat noemen ze dan bodydrum. Je kan het ook zelf doen.

Denk aan een nare gebeurtenis en houd je eigen hand voor je gezicht. Beweeg dan je hand van links naar rechts en volg die hand met je ogen terwijl je aan de gebeurtenis blijft denken. Op een gegeven moment zal het alleen maar een gebeurtenis zijn.

Doe dit eens met iets vervelends en merk op hoe dat werkt. Met echt grote problemen is het natuurlijk beter om een afspraak te maken. Niet bij iedereen werkt EMDR omdat sommige mensen gauw afgeleid zijn. Gelukkig zijn er meer manieren en het is goed om dan naar iemand te gaan die meer beheerst dan alleen EMDR.

EMDR is een supermethode en zeer eenvoudig. Natuurlijk werkt het niet altijd, zoals met alles, maar als het werkt, dan gaat het wonderbaarlijk snel en effectief. Je ontdekt deze methode bij ons in de hypnotherapie practitioner, omdat wij vinden dat je van alle markten thuis moet zijn als hypnotherapeut.

Ga er ook zelf mee aan de slag en wie weet is het wat voor jou. Je hebt dan een tool waarmee je snel van al jouw belemmeringen af kan komen.

Deel dit artikel met jouw netwerk wanneer je vindt dat ze hier zeker wat aan hebben.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Michiel
Sandra Visser
Door

Sandra Visser

op 10 Feb 2015

Hoe lang moet je het doen?

Reactie plaatsen