Fouten maken mag: het is de weg naar wijsheid

Fouten maken mag, maar toch kan je het gevoel hebben dat fouten maken verschrikkelijk slecht voor je is. Je kunt ontzettend angstig zijn over het maken van fouten en welke gevolgen dit voor je kan hebben. Terwijl je een mens bent en als er iets is wat mensen doen, dan is het fouten maken. 

Daarbij kan het maken van fouten je helpen met het leren van handige zaken en levenslessen. 

Een fout maken betekent dat je bepaalde acties hebt uitgevoerd waarbij je had verwacht dat dit een bepaald gevolg zou hebben, alleen die specifieke uitkomst is uitgebleven. Er is dan vaak totaal wat anders gebeurd dan je had verwacht. 

Fouten maken gevolgen

Fouten maken heeft allerlei gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat het maken van fouten belangrijker is voor hoe bedrijven nieuwe dingen leren dan wanneer ze succes behalen? Er wordt wel eens gezegd dat succes geboren wordt bij het maken van een fout[1]

Helaas kan een bedrijf dat al het goede in zich heeft om van fouten te leren toch nog onhandig zijn voor de personen in het bedrijf die een fout hebben gemaakt. Je collega’s kunnen bijvoorbeeld gaan denken dat je niet goed bent in je werk en je kunt minder kansen hebben op beloningen binnen het bedrijf. 

Echter, je hebt ook bedrijven die dit soort overtuigingen weten te veranderen, bijvoorbeeld door ‘De fout van de maand’ te introduceren. Dan kan het maken van fouten (niet expres uiteraard) weer gezien worden als een manier om een bedrijf verder te helpen. Na verloop van tijd presteert zo’n bedrijf vaak ook beter (bron 1). 

Er zijn natuurlijk vakgebieden waarbij fouten maken ernstige gevolgen heeft, zoals wanneer je een arts bent en patiënten overlijden door een fout. Maar voor de meeste mensen zijn de fouten niet zo ernstig. 

In je privéleven is het vooral belangrijk om signalen naar je geliefden uit te zenden over dat je hen in je leven wilt hebben. Als je dit niet goed doet kan dit er op de lange termijn toe leiden dat relaties niet meer goed werken of zelfs verbroken worden, maar op de korte termijn kun je best een fout maken. Als je hier goed met je geliefde over kunt praten kan dit je relatie zelfs versterken[2].

Angst om fouten te maken

Dus fouten maken heeft slechte gevolgen en best veel goede gevolgen, alleen dit is niet wat je leert als je klein bent. Van kleins af aan krijgen de meeste mensen juist te horen dat fouten maken niet goed is. Je hoort dit van je ouders, je hoort het op school. Je krijgt immers een beloning wanneer je zo min mogelijk fouten maakt. Die overtuigingen neem je dan mee in je verdere leven.

Daarnaast is je  focus op het maken van de fouten die je zelf hebt gemaakt vaak ook niet leuk voor je zelfvertrouwen. Dus je staat liever ook niet stil bij je eigen fouten, wat niet handig is voor het leren van fouten. 

Ook kun je door te denken aan fouten die je hebt gemaakt het gevoel krijgen dat je iets niet kunt. Dat is ook weer niet handig, want je kon het alleen maar ‘nog’ niet. 

Omdat jezelf confronteren met je eigen fouten niet echt leuk is om te doen, kun je dus ook de angst krijgen om fouten te maken (bron 1). 

Als je het heel erg vindt om fouten te maken kun je ook last krijgen van neurotisch perfectionisme. Op papier kan het dan lijken alsof je het heel goed doet. Je haalt dan namelijk hoge cijfers, maar eigenlijk doe je dit vooral uit angst. Het werk of je school brengt je dan veel stress, waardoor je eigenlijk niet echt kunt genieten van wat je leert[3]

Leren van fouten

Om te leren van fouten is het belangrijk om eerst de fout te identificeren. Bedrijven hebben bijvoorbeeld bedrijfsdoelen en als die niet behaald worden, dan is er een fout gemaakt. In je privéleven kun je ook bepaalde doelen hebben (gehad) en als die niet behaald worden, dan kun je het gedrag waarmee je hoopte je doel te bereiken zien als fout. 

Vervolgens kun je het er met iemand over hebben of voor jezelf analyseren wat je wellicht fout hebt gedaan. 

Vooral in bedrijven of in samenwerkingsverbanden is het belangrijk om conflicten op een goede manier op te lossen, zodat mensen zich altijd vrij voelen om over fouten te praten en om hun ideeën voor verbetering voor te leggen (bron 1). 

Als je hebt geanalyseerd wat mis is gegaan kun je een plan bedenken voor hoe je in de toekomst met vergelijkbare problemen of doelen om kunt gaan. 

Naar de toekomst kijken

Een andere valkuil die je kunt hebben met het maken van fouten is dat je veel terugdenkt aan de fout die je hebt gemaakt. Hierdoor leef je met je gedachten eigenlijk in het verleden en dat kan ervoor zorgen dat je nieuwe kansen niet ziet.

Blijf dus gericht op je toekomst. Je hebt geleerd van de fout, nu mag je hem loslaten en je weer focussen op de rest van je leven. 

Overtuigingen over fouten veranderen

Zoals gezegd is het voor veel bedrijven beter als mensen zich er bewust van zijn dat fouten maken mag zolang je er maar van kunt leren. Alleen die verandering van de mindset over fouten is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. 

Gelukkig kan hypnose je vaak snel helpen om je overtuigingen over of je fouten mag maken te veranderen, zodat jij weet dat het mag. Het is oké, je kunt er immers van leren. 

Cognitieve gedragstherapie in combinatie met hypnose en hypnotische suggesties wordt bijvoorbeeld al heel lang gebruikt om (onbewuste) overtuigingen van mensen te veranderen. Dit wordt met name gedaan als je overtuigingen voor onhandig gedrag zorgen[4], zoals bij neurotisch perfectionisme. 

Er zijn meerdere technieken waar gebruik van gemaakt kan worden. Soms is het belachelijk maken van een overtuiging al goed genoeg.

Zeg maar eens met een heel apart stemmetje en terwijl je een rondje loopt en je vingers in je neus stopt: “Ik mag geen fouten maken.” Doe dit net zo lang totdat je het zo idioot vindt dat je moet lachen. 

Regressie

Een andere manier om zo’n onhandige overtuigingen over het mogen maken van fouten te veranderen is door  regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je bedacht hebt dat je geen fouten mag maken. Dit zijn vaak momenten in je kindertijd, omdat dat het moment is waarop je bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. 

Met behulp van een hypnotherapeut ga je dan terug naar dat moment om dit vervolgens opnieuw te interpreteren, maar dan met de kennis van het leven dat je nu hebt. Veel overtuigingen heb je namelijk gewoon in je onderbewuste, zonder dat je even dubbelcheckt hoe logisch zo’n overtuiging is. Met regressie kun je dat even wel doen en krijg je hulp om dit zo te doen, zodat je onhandige overtuigingen kunt loslaten. 

Als het eenmaal is gelukt om de overtuiging “ik mag geen fouten maken” los te laten is het wel handig dat er niet alleen een leegte achterblijft.

Suggesties herhalen

Je wilt die juist opvullen met een nieuwe overtuiging, zoals “fouten maken mag”. Je kunt dan natuurlijk vaak zelf herhalen “fouten maken mag”. Dit kan zeker helpen en het werkt vaak nog beter wanneer je dit doet terwijl je jezelf hebt gehypnotiseerd. 

Daarnaast kun je ook nog wat ondersteunende suggesties herhalen naast “fouten maken mag”, zoals:

“Van fouten kun je leren.”

“Fouten maken je menselijk.”

“Fouten verbeteren maken je leven beter.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van waarom je het lastig vindt om te denken dat fouten maken mag kun je andere suggesties meekrijgen van een hypnotherapeut. 

Focus naar de toekomst verplaatsen

Daarnaast kan het ook handig zijn om op te houden met de hele tijd je fouten te herinneren. Lekker dwalen in die kast vol herinneringen van fouten is immers niet zo lekker. 

In dat geval kun je ook een progressie uitvoeren. Met een progressie stel je je juist een ideaal toekomstbeeld voor en zet je telkens een stap terug tot het moment van de hypnotherapie. De hypnotherapeut helpt je hiermee.

 Dit zorgt ervoor dat je onderbewuste een duidelijk toekomstplan heeft, waardoor jij je weer gemotiveerd voelt om kansen te pakken, misschien zelfs om fouten te maken en om ervan te leren.

Fouten maken is iets wat iedereen doet en toch vinden veel mensen dit heel erg. Dit komt vaak door ideeën die je thuis en op school hebt meegekregen, terwijl het leren van fouten de manier is voor jezelf en voor bedrijven om succesvoller te worden. Fouten maken is dus eigenlijk kansen maken.

Door te leren van fouten kan je het al minder erg vinden om fouten te maken en hypnose kan je helpen de overtuiging te krijgen dat fouten maken mag.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je een in voor een van onze seminars of opleidingen.

Bronnen: