Focus is levensgevaarlijk
Focus is levensgevaarlijk
25 april 2019 
in Angst
1 min. leestijd

Focus is levensgevaarlijk

Als je in de auto zit en focust op het kenteken voor je bijvoorbeeld. Niet handig. Je spant onbewust je spieren aan en als de auto voor je remt dan reageer je een fractie later.

Kan boem betekenen.

Niet handig dus.

Focus

Focus zorgt voor spierspanning. Het zorgt ervoor dat je dingen gaat weglaten omdat datgene waar je op focust het allerbelangrijkste is. Het is het teken voor je brein om alert te worden en adrenaline door je lijf te gaan jagen.

Focussen doe je namelijk alleen als er gevaar dreigt. Het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat, je ademhaling omhoog gaat en zet je lichaam in de FFF modus.

FFF?

Ja, Freeze, Flight, Fight modus. Als jij je focust op een spin, dan word je bang voor de spin. Je maakt hem namelijk groter in je hoofd dan dat die in werkelijkheid is.

Als je je focust in het vliegtuig op het geluid van de motor, dan is dat het enige dat je hoort en dan word je bang. Zo werkt het.

De oplossing? Niet focussen. Ontfocussen (als dat een woord is), perifeer kijken en je ogen ontspannen. Dan maak je de amygdala (het angstcentrum in je brein) weer rustig en kan jij ook ontspannen. Doe het maar eens en je zal merken dat je meteen ontspant.

Ga maar eens goed focussen op één ding in de ruimte en je spant je onbewust aan. Puur natuur.

Wat ze vaak noemen als gefocust werken is in flow werken. Dat is ontspannen. Gefocust werken is shit. Dan ben je net een gespannen veer die iets af moet krijgen. Heel vermoeiend. Vaak doe je dat vlak voor een deadline.

Werk je steeds gefocust? Dat kost heel veel energie en is het recept voor een burnout. Werk je in flow? Dan ben je zeer relaxed aan het werk en gaat alles makkelijker. Waarschijnlijk noem jij in flow werken, gefocust zijn, maar dat is echt wel wat anders.

Het verschil zit hem in de ogen. Perifeer kijken (ontspannen ogen hebben en ruimtelijk zien) is ontspannen en angstremmend, gespannen ogen is focus en angstopwekkend. Allebei heeft het een functie, maar je wilt ze niet gaan verwarren.

Mooie dag!

Beluister ook het hele podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.


Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen