Mindset: aanpassen om een ijzersterke mindset te krijgen
Mindset: aanpassen om een ijzersterke mindset te krijgen
22 augustus 2020 
6 min. leestijd

Mindset: aanpassen om een ijzersterke mindset te krijgen

Je mindset aanpassen, zodat die ijzersterk wordt om bepaalde doelen te bereiken is iets wat veel mensen willen. Om je mindset te veranderen is het wel handig om te weten wat het nu is. Dan heb je namelijk een idee van hoe jij jouw mindset kunt beïnvloeden.

Mindset betekenis

Mindset is een begrip die veel zaken omvat van dingen die je om een bepaalde reden doet. Als iemand je vraagt wat je mindset is, is het vaak lastig om daar antwoord op te geven. Je kunt veel kanten opgaan met de betekenis van mindset.

Je mindset is een manier waarop je denkt. Denken is iets dat je doet. Het voelt vaak alsof je mindset vaststaat, maar dat hoeft niet zo te zijn. Gedachten kun je immers beïnvloeden.

Daarnaast kun je zeggen dat mindset een set overtuigingen is. Een set van dingen die jij gelooft en denkt. Hierdoor doe, zie en hoor je dingen en heb je een idee van wie je bent.

Dan heb je ook nog voelen. Dat is ook iets dat je doet. Je voelt iets en daarover geloof en denk je iets. In mijn geval is de volgorde van hoe ik de zaken aanpak voelen, doen, denken en geloven. Deze volgorde is voor iedereen anders.

Het voelen, denken en geloven stuk kun je ook als je mindset benoemen.

Denken kan voor iedereen anders zijn. Sommige mensen denken in geluiden, die hebben een soort stem in hun hoofd. Je hebt ook mensen die denken in beelden, die zien beelden voor zich. Dan heb je ook nog mensen die denken in gevoel, dat zijn gevoelsmensen. Dit zijn al drie variaties in denken: zien, horen en voelen.

De mindset is dan denken, horen, voelen en zien.

Mindset wordt vaak gebruikt in verband met doelen die je wilt behalen. Dit doen wetenschappers ook. Zo wordt mindset onderzocht in verband met school, doneren aan goede doelen, racisme en nog veel meer[1].

Mindset coaching

Wanneer je mindset coaching wilt is dit vaak omdat je niet alleen je mindset wilt veranderen, maar ook wat je doet wilt veranderen. Je hebt er een bepaald doel mee.

Iets wat je doet willen veranderen gaat vaak makkelijker met de juiste mindset, dus ik zal je een zetje geven met mindset coaching.

Om je mindset te veranderen is het belangrijk om deze helemaal op jezelf te betrekken. Je wilt iets doen, hierdoor of hiervoor ga je iets denken en geloven. De volgorde van denken, doen en geloven kan voor iedereen anders zijn.

Ik ben bijvoorbeeld iemand die eerst doet en daarna pas gaat denken of wat ik gedaan heb handig is of niet. Je hebt ook mensen die eerst nadenken en dan pas wat gaan doen. Dan heb je ook nog mensen die niets doen en denken, maar die geloven wel weer van alles 😉.

Als er iets emotioneels gebeurt wil ik direct actie ondernemen. Dat is niet altijd handig, want soms moet je eerst even kalmeren en rustig nadenken over je beste reactie, in plaats van je instinctieve reactie te volgen.

Om je mindset te veranderen, zodat je bijvoorbeeld niet direct actie onderneemt tijdens emotionele gebeurtenissen, is het belangrijk om alle factoren binnen een mindset te gebruiken. Als je alleen nadenkt in geluid in gedachten, dat kan je helemaal raar maken. Het wordt al makkelijker als je iets visualiseert en er dan over nadenkt met geluid. Dan krijg je hele andere gedachten. Dan krijg je ook nog het gedeelte over voelen erbij. Je visualisatie wil je bereiken en dat voelt goed. Dit helpt je om een ijzersterke mindset te krijgen.

Het is dus belangrijk om wat je wilt bereiken voor je te zien, dat te willen en je er goed bij te voelen.

Vervolgens wil je dit verankeren. Je moet bijvoorbeeld ook geloven dat je dit doel kunt bereiken, dat je het waard bent om je doel te bereiken. Is dit wel eenduidig?

Dit kan van alles omvatten, zoals je vertrouwen in jezelf, in de omgeving en zelfs de economie kan erbij worden gehaald. Het komt erop neer of je er helemaal in gelooft.

Dit is het cement, anders is de rest los zand. Die overtuiging creëert de realiteit.

Een ander component is of je jouw doel belangrijk genoeg vindt. Dit lijkt op geloven, maar is het belangrijk genoeg voor je om erin te geloven? Dan wordt het namelijk ook niets.

Vind je het net zo belangrijk als dat je nu ademhaalt?

Dit alles bij elkaar zorgt namelijk voor doorzettingsvermogen. Dit zorgt ervoor dat jij je doel haalt.

Er zijn maar weinig mensen die er voor 100% zeker van zijn dat ze hun doel gaan halen. Dit is oké. Je hoeft niet een doelgericht leven te leiden, maar het is wel handig om de zaken die je echt belangrijk vindt te realiseren.

Als je dit wilt, moet je bezig zijn met zien, horen en voelen. Vervolgens moet je er helemaal in geloven, dat je dit kunt en dat je de juiste mensen tegenkomt om alles te bereiken.

Het is belangrijk om er rotsvast in te geloven. Je gaat twijfelen, maar door te geloven zul je de problemen op je weg oplossen.

Je doel kan belangrijk genoeg zijn om er jaren aan te besteden. Je bent er de hele tijd mee bezig in gedachten.

Als je hier meer hulp voor nodig hebt, kun je ook coaching krijgen van een hypnotherapeut. Die helpen je bijvoorbeeld met visualisaties en blokkerende overtuigingen weg te nemen.

Bekijk ook deze video over mindset ijzersterk maken:

Mindset effect

Je mindset heeft veel effect op wat je doet, zoals je misschien al begrepen hebt. Misschien heb je ook al begrepen dat ik duidelijk geloof dat jij je mindset kunt veranderen. Dat je invloed hebt op van alles en nog wat.

Er zijn ook mensen die dat niet hebben. Er wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen een groei mindset en een vaststaande mindset

Als je last hebt van overtuigingen dat je niet kunt veranderen, dan wordt dat vaak benoemd als een vaststaande mindset. Als je juist gelooft dat je wel iets kunt veranderen aan jezelf is dat een groei mindset.

Gelukkig kun je met een beetje hulp een groei mindset krijgen. Het heeft ook bewezen effect om zo’n soort mindset te hebben. Scholieren voelen zich bijvoorbeeld vaak beter wanneer ze een groei mindset hebben en doen ook beter mee met de lessen[2].

Het effect van je mindset kan dus inderdaad zijn dat je meer doet om iets te bereiken, omdat je inderdaad gelooft dat je dit kunt.

Ook in het onderzoek naar ingrijpen bij racisme blijkt dat als mensen gestimuleerd zijn om een soort morele mindset te hebben dit helpt om vaker in te grijpen bij racistische situaties[3].

Het effect van een opvoeding op basis van zaken waar je goed in bent waardoor je een mindset krijgt om je te focussen op wat je al goed kunt heeft ook goede effecten op welzijn in de rest van je leven en om verder te groeien in waar je al goed in bent[4].

Je mindset heeft dus zeker effect op je gevoelens, op welke acties je onderneemt en daarmee ook op het feit dat je een grotere kans hebt om je doelen te bereiken.

Mindset dagboek

Je kunt een dagboek op verschillende manieren gebruiken voor het verbeteren van je mindset. In de eerste plaats kun je gewoon een dagboek bijhouden waarin je schrijft hoe jij je voelt op een dag en waardoor dit komt.

Hiermee kun je bijvoorbeeld achterhalen over welke activiteiten je eigenlijk niet positief denkt en vervolgens hier wat aan doen; door bijvoorbeeld je doel te visualiseren en je geloof te versterken dat je dat doel kunt bereiken.

Een andere manier waarop je een mindset dagboek kunt gebruiken is door elke dag drie positieve dingen uit die dag op te schrijven. Hierdoor moet je je wel meer focussen op wat er positief is in je leven. Je kunt positievere gedachten krijgen wanneer die normaal meer aan de negatieve kant zijn.

Mindset afvallen

Wanneer je wilt afvallen is het handig dat je je focust op je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je je voor het selecteren van je lunch focust op hoe gezond de voeding is, dat dit helpt om minder te eten en dus om meer af te vallen[5].

Mindset gym

In de gym of sportschool is mindset ook heel belangrijk. Je hoort soms van sporters dat ze door de pijngrens moeten gaan om goede prestaties te leveren. Met hypnose proberen we op een goede manier, zonder de pijngrens per se te gebruiken, sportprestaties te verbeteren. Dit doen we dan met high performance hypnose. Dit helpt sporters dan om betere prestaties te leveren, beter te kunnen denken en om meer in de flow te raken[6].

Met hypnose kun je dus ontzettend veel doen om je mindset te verbeteren voor verschillende doelen. Het kan wat je gelooft over jezelf beïnvloeden, waardoor jij de juiste mindset krijgt om je doelen te behalen?

Wil je meer weten over hypnose? Volg dan onze gratis Hypnose Mastery voor 2021 masterclass hieronder.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om jezelf of anderen te kunnen helpen met hypnose.

[1] https://scholar.google.com/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=mindset+effect&btnG=

[2] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2016.01873/full

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022103118306693

[4] https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-016-9841-y

[5] https://www.nature.com/articles/s41366-019-0400-6

[6] https://journals.humankinetics.com/view/journals/tsp/16/1/article-p34.xml

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen