GHB-verslaving stoppen met hypnose

De meeste mensen denken bij een drugsverslaving aan een drug die je energie geeft voor feestjes, maar downers kunnen net zo populair zijn. De meest populaire (en gevaarlijke) downer is GHB. GHB is de afkorting voor gamma-hydroxyboterzuur. Dit stofje komt van nature in ons lichaam voor, en juist daarom is het populair want hoe bewijs je gebruik? Daarbij wordt het ook gebruikt als narcosemiddel en soms zelfs voor mensen met slapeloosheid.

Onderga je echter geen operatie en heb je geen last van slapeloosheid volgens een arts? Dan kun je beter stoppen met het gebruik van GHB.

Wat is GHB?

GHB is dus een drug waarvan de kans groot is dat je “out” gaat. Daarom wordt het door kwaadwillende mensen ook gebruikt als drogeer drugs om vervolgens iemand wat aan te doen. Het wordt daarom ook wel de “date rape” drug genoemd.

In sommige gevallen kun je ook last krijgen van geheugenverlies, waardoor je niet meer weet wat je hebt gedaan terwijl je onder invloed was (of wat er met jou is gebeurd).

De GHB is vaak een vloeibaar middel, maar kan ook in poedervorm worden gemaakt. Meestal wordt er gebruikgemaakt van loogwater, gootsteenontstopper en GBL (een industrieel schoonmaakmiddel). Hierdoor wordt GHB vaak ook nog giftiger als je dit middel van een dealer koopt en dus niet voorgeschreven krijgt van een arts (dan heeft het ook een andere naam).

GHB is eenvoudig te overdoseren, vooral met alle andere gifstoffen die er tijdens het fabriceren bij komen. Omdat het lastig in het lichaam te vinden is kunnen artsen soms niet veel doen om het overlijden na een overdosis te voorkomen. Heb je een vriend(in) die een overdosis heeft gehad? Vertel dit dan altijd aan het ambulancepersoneel. Zij kunnen dan de juiste behandeling geven om het ergste scenario te voorkomen.

Effecten van GHB

GHB heeft een aantal positieve effecten die de verslaving aan GHB kunnen verklaren. Je kunt een euforisch gevoel, meer zin in seks en een gevoel van rust krijgen.

Er zijn echter ook nadelen die door bijna 70% van de gebruikers worden benoemd. Dat zijn 7 van de 10 GHB-gebruikers die negatieve effecten ervaren, namelijk:

  • Overmatig zweten
  • Bewusteloosheid
  • Misselijkheid
  • Hallucinaties van geluiden en/of beelden
  • Hoofdpijn
  • Overgeven
  • Oververmoeidheid
  • Praten alsof je dronken bent
  • Geheugenverlies
  • Verwardheid
  • Klungeligheid

Op zich is dit dus niet een stofje waaraan je direct verslaafd kunt raken, zoals bij heroïne, maar als het herhaaldelijk gebruikt kun je wel degelijk verslaafd raken aan GHB.

Waarom raak je verslaafd aan GHB?

GHB is dus verslavend als je het herhaaldelijk gebruikt, een beetje zoals bij alcohol. Het lichaam raakt er naar verloop van tijd verslaafd aan. Toch verklaart dit niet helemaal waarom iemand aan GHB verslaafd raakt, omdat hij/zij in het begin nog wel kan stoppen.

Tom Waits heeft weleens gezegd “Realiteit is voor mensen die drugs niet aankunnen.”

Het omgekeerde is helaas ook waar een drugsverslaving is vaak iets voor mensen die de realiteit niet aankunnen. Er is vaak iets aan de hand in het leven van de GHB verslaafde waaraan hij wil ontsnappen.

In sommige gevallen is dit ernstige slapeloosheid.

In de meeste gevallen zijn dit andere problemen, zoals schulden, onzekerheid of onverwerkte trauma’s.

Het verdoofde gevoel dat GHB dan geeft is de ultieme manier om te ontsnappen aan je eigen problemen en om even rust in je hoofd te hebben.

Daarbij is drugsgebruik vaak een groepsgebeuren. Het is gezellig en iets dat je met vrienden doet. Sociale factoren spelen daarom vaak een belangrijke rol bij het beginnen met GHB, zoals groepsdruk.

Is afkicken gevaarlijk?

Afkicken van GHB is lastig. Dit komt doordat je last kunt krijgen van afkickverschijnselen. Dit kan 3 tot 12 dagen duren. Sommige mensen hebben dus een lange adem nodig om niet toe te geven aan de drang om GHB te gebruiken.

De afkickverschijnselen bestaan onder andere uit:

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Trillingen
  • Zweten

Afkicken van GHB

Afkicken van GHB hoeft echter niet gevaarlijk te zijn, maar dat kan het wel zijn. Als je het alleen recreationeel gebruikt en vooral merkt dat je er tijdens feestjes niet vanaf kunt blijven kun je thuis behandeld worden om permanent te stoppen met GHB.

Gebruik je GHB echter dagelijks? Dan kunnen de afkickverschijnselen ernstig zijn en dan is de kans ook groter dat je langdurig last hebt van afkickverschijnselen. In dat geval is begeleiding door een arts verstandig.

Overleg daarom altijd met je huisarts over de juiste aanpak als je wilt stoppen met GHB. Hij kan je doorverwijzen naar specialisten op dit gebied.

Hypnose en GHB

Tijdens het afkicken wordt er aan meer gewerkt dan alleen de lichamelijke factoren van het afkicken. Ook problemen die je hebt ontlopen tijdens de verslaving moeten aangepakt worden. Door de verslaving kan er daardoor ineens veel op je afkomen als je weer nuchter wordt.

Een terugval in de verslaving komt namelijk relatief vaak voor (2 tot 5 keer vaker dan bij andere drugs), daarom is het belangrijk om onderliggende problemen die tot de verslaving kunnen hebben geleid op te lossen.

Dit wordt vaak gedaan met cognitieve gedragstherapie (CGT), neuro linguïstisch programmeren (NLP) en dat in combinatie met hypnose. Hypnose versterkt namelijk de effecten van CGT.

Achterhalen van de oorzaak van de GHB-verslaving

In eerste instantie is het belangrijk om de oorzaak van de GHB-verslaving te achterhalen. Was het herhaaldelijk meedoen met vrienden vanwege de groepsdruk? Of deed je nu mee omdat je graag aan andere gevoelens of gedachten wilde ontsnappen?

In beide gevallen worden er vervolgstappen gezet, zoals stappen om je te helpen met:

  • Het negeren van groepsdruk
  • Beter omgaan met emoties
  • Trauma verwerking

Het negeren van groepsdruk

Vooral als je de 20 nog niet bent gepasseerd is het soms lastig om groepsdruk te weerstaan. Je wilt graag “bij de groep” horen, zelfs als je dan dingen moet doen die eigenlijk niet goed voelen.

Het is dan eigenlijk de vraag waarom je het lastig vindt om groepsdruk te negeren. Dit hangt af van overtuigingen die je hebt over de groep en over jezelf. Voor veel mensen heeft dit te maken met zelfvertrouwen. Als dit het geval is kan hypnotherapie op meerdere manieren helpen om het zelfvertrouwen te verbeteren.

Dit wordt onder andere gedaan door hypnotische suggesties die je ook tijdens zelfhypnose kun herhalen, zoals:

“Ik hoef mij aan niemand te bewijzen.”

“Ik bepaal zelf bij welke groep ik wil horen, dat is niet automatisch de groep waarmee ik al jaren omga.”

Daarnaast krijg je ook handvatten om jezelf van situaties te verwijderen waarin de kans groot is dat je in aanraking komt met GHB.

Zo kun je een geleide visualisatie krijgen waarin je ziet en beleeft hoe jij weggaat als iemand op een feestje opeens een klein flesje met vloeistof tevoorschijn haalt om het feestje een drugsfeestje te maken. Het voordeel van dit soort visualisaties is dat het de kans aanzienlijk vergroot dat je dan ook gewoon weggaat zonder schuldgevoel naar de personen op het feest.

Omdat je het weggaan al eerder hebt “meegemaakt” wordt het eenvoudiger om ook écht weg te gaan.

Beter omgaan met emoties

Emoties hebben een belangrijke functie voor onze overleving. Over het algemeen willen we nare emoties wegwerken door de oorzaak van die nare emotie weg te nemen. Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg geld, baalt daarvan (= negatieve emotie) en klust daarom bij waardoor je weer voldoende geld hebt (= positieve emotie).

In sommige gevallen wordt de drugs echter gezien als de oplossing om negatieve emoties weg te nemen in plaats van dat je praktisch aan de slag gaat om de negatieve emotie weg te nemen. Drugs werkt namelijk veel sneller dan het vinden van een bijbaantje.

Hypnose kan je ook helpen om met negatieve emoties om te gaan, zodat je niet naar drugs hoeft te grijpen. Als je door angsten bijvoorbeeld last kunt krijgen van paniek kun je technieken toepassen om snel te kalmeren.

Ook het hebben van een plan om problemen op te lossen kan al helpen om minder last te hebben van angst of andere negatieve emoties. Hiermee kan een therapeut je ook helpen.

Trauma verwerken

Trauma’s kunnen voor sommige mensen reden zijn om drugs te gebruiken. Slachtoffers van seksuele mishandeling en kindermishandeling kunnen bijvoorbeeld naar GHB grijpen om hun traumatische gebeurtenis te vergeten.

In dit geval kun je bijvoorbeeld last hebben van PTSS. Een aandoening waardoor je de traumatische gebeurtenis kunt herbeleven.

Ook voor PTSS kan hypnose de behandeling ondersteunen. Door het trauma te verwerken kun je ook minder afhankelijk zijn van de drugs.

Onbekende oorzaak achterhalen

Weet je eigenlijk niet waarom je verslaafd bent aan GHB? Dan kan een hypnotherapeut je met regressietherapie helpen om de oorzaak te achterhalen. Met regressie ga je terug naar een moment waarop een overtuiging is ontstaan die uiteindelijk voor de GHB-verslaving heeft gezorgd.

Door de regressie kun je met meer emotionele afstand naar die gebeurtenis kijken waardoor je hem in een ander daglicht ziet. Dit kan al voldoende zijn om van GHB af te blijven als je dit alleen nog recreationeel gebruikt en nog niet dagelijks.

Daarnaast zijn er nog veel meer andere technieken die je helpen om de GHB-verslaving te stoppen.

Wil je meer weten over hypnose voor jezelf of om andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=GHB+drug+abuse&btnG=

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871600001915

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1360-0443.1997.tb03640.x/full

https://www.drugs.com/illicit/ghb.html

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0018506X11002765

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S037687161730203X