Slapeloosheid verminderen met hypnose
Slapeloosheid verminderen met hypnose
19 november 2017 
in Hypnose
5 min. leestijd

Slapeloosheid verminderen met hypnose

Slapeloosheid is ontzettend vervelend en zorgt voor problemen die je liever wilt voorkomen. Als je nachten achter elkaar de slaap niet kunt vatten of van het minste of geringste wakker schrikt en vervolgens niet weer in slaap valt kan dit je leven behoorlijk beïnvloeden. Om te weten wat je tegen slapeloosheid kunt doen is het belangrijk om te achterhalen welke vorm van slapeloosheid je hebt. Er bestaan namelijk meerdere.

Lees in dit blog meer over slapeloosheid en hoe hypnose kan helpen om de slaap weer te vatten.

Soorten slapeloosheid

Als je naar je arts gaat om aan te geven dat je niet meer kunt slapen krijg je vaak de vraag gesteld: “Heb je problemen met inslapen, doorslapen of wat anders?”

Deze vraag is van belang omdat dit een indicatie geeft van de vorm van slapeloosheid die je hebt.

Er zijn meerdere soorten slapeloosheid, namelijk:

  • DIMS-slapeloosheid
  • Idiopatische slapeloosheid
  • Initiële insomnie
  • NOS-slapeloosheid
  • Late insomnie
  • Middel insomnie
  • Paradoxale slapeloosheid
  • Fysiologische slapeloosheid
  • Fysiosociologische slapeloosheid
  • Slaap continuïteit

Dit is een hele rits van vormen van slapeloosheid. Bij de meeste vormen van slapeloosheid komt het erop neer dat je moeite hebt om in slaap te vallen en/of om die slaap vast te houden.

Sommige vormen van slapeloosheid hebben geen duidelijke aanleiding, zoals idiopatische slapeloosheid. Deze vorm van slapeloosheid begint als je een kind bent en is vaak chronisch. Dit is alleen te behandelen met slaapmedicijnen (geen antidepressiva).

Dan heb je ook nog Fysiologische slapeloosheid. Dit is slapeloosheid die kan ontstaan doordat er in het lichaam iets verkeerd is gegaan, zoals wanneer je een hersenkneuzing hebt opgelopen. Dit kan ook gecombineerd worden met slapeloosheidsklachten door meer psychische factoren.

Als laatst is ook je slaaphygiëne belangrijk om slapeloosheid te voorkomen. Voor veel mensen is alleen al het verbeteren van de slaaphygiëne soms voldoende om de slaap weer te kunnen vatten. Helaas geldt dit niet voor iedereen die slapeloosheid heeft.

De term slaap continuïteit wordt gebruikt om de kwaliteit van slaap aan te geven. Hoe uitgerust ben je na een nacht woelen of juist wanneer je wel geslapen hebt.

Gevolgen van slapeloosheid

Slapeloosheid heeft zowel mentale als fysieke gevolgen als er niets tegen gedaan wordt. De kans dat iemand diabetes krijgt wordt bijvoorbeeld hoger bij chronische slapeloosheid. Dat is een ontzettend vervelende bijwerking.

Daarnaast kunnen mensen meer concentratieproblemen krijgen van slapeloosheid. Het vermoeide gevoel leidt ontzettend af van werk wat je bijvoorbeeld moet doen. Daarbij kun je door de vermoeidheid ook sneller fouten maken.

Mensen met een kantoorbaan herkennen vermoeidheid vaak aan het maken van typfouten.

Hierdoor moet je die fouten weer rechtzetten. Dit kan weer leiden tot tijdsnood en dat leidt dan weer tot stress.

Stress leidt dan weer tot extra slapeloosheid en zo beland je in een vicieuze cirkel.

Gelukkig zijn er meerdere hypnose oefeningen die kunnen helpen om deze cirkel te doorbreken.

Hypnose oefeningen die kunnen helpen tegen slapeloosheid

Heb je zelf slapeloosheid of wil je mensen helpen die slapeloosheid hebben? Dan kun je meerdere hypnose oefeningen uitproberen om de slaapproblemen te verminderen.

Herinnering ophalen van moment waarop de slaap vatten lukte

Heb je niet al sinds je kindertijd last van slapeloosheid? Dan (dag)droom je vast van de momenten waarop je gewoon lekker in bed ging liggen en je zelfs al nauwelijks bewust was van het feit dat je hoofd het kussen raakte. Je was immers al in dromeland.

Dit moment kan je brein helpen om weer opnieuw te leren hoe je eigenlijk ook al weer in slaap moet vallen.

Het ophalen van deze herinnering is niet hetzelfde als een regressie. Je haalt dit gewoon iets levendiger voor je geestesoog.

Daarbij kan dit ophalen van de herinnering gekoppeld worden aan een bepaalde handeling die je helpt om in slaap te vallen. Dit moet wel een handeling zijn die je niet vaak overdag uitvoert. Je wilt immers niet op je werk in slaap vallen.

Post-hypnotische suggesties

Dit soort koppelingen worden gemaakt met post-hypnotische suggesties. Een post-hypnotische suggestie koppelt een bepaalde activiteit met een handeling. Als je bijvoorbeeld in je handen klapt val je in slaap of iets dergelijks.

Een goede trigger (zoals in de handen klappen) voor slapeloosheid is het bed. Je kunt bijvoorbeeld de volgende hypnotische suggestie geven:

“Als je de deken over je heen voelt wrijf je er nog even overheen en dan val je in slaap.”

Zo uit het niets kan het voorkomen dat deze post-hypnotische suggestie niets doet. Het is daarom belangrijk om de suggestie ook te koppelen aan het probleem waardoor iemand niet in slaap valt. Zorgen over het werk zijn vaak een reden waarom mensen niet in slaap kunnen vallen. Je kunt de post-hypnotische suggestie dan als volgt verpakken:

“Je hebt een drukke dag gehad op het werk en komt met al die drukke energie thuis. Eerst ga je ontspannen door via je buik adem te halen. Daarna ga je in bed liggen. Als je de deken over je heen voelt wrijf je er nog even overheen en dan val je in slaap.”

Als je juist om andere redenen de slaap niet kunt vatten moet je de suggestie juist bij die andere redenen plaatsen.

Vertrouwen wekken in het onderbewuste

Wat zo ontzettend vervelend is aan slapeloosheid, is dat je jezelf niet kunt dwingen om te slapen. Je denkt misschien zelfs heel kwaad: “Ga nu slapen!” maar het effect is meestal dat je dan juist langer wakker ligt terwijl de minuten voorbij lijken te kruipen. Verschrikkelijk!

Slapen is helaas een heel onbewust proces. Het onderbewuste kun je niet dwingen. Gelukkig kun je het wel met hypnose beïnvloeden.

Om weer beter te kunnen slapen is het belangrijk om weer vertrouwen te wekken in het onderbewuste. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een arm levitatie. Het vertrouwen dat dit wekt in het onderbewuste kun je dan weer vertalen naar het bed.

“Als je in bed ligt voel je de temperatuur van je rechterhand. Vervolgens kun je jouw onderbewuste het laten overnemen. Voordat je het weet is het alweer ochtend.”

Focus verleggen op het moment tussen de ademhaling

In slaap vallen is iets wat de meeste mensen die slapen niet bewust meemaken. Het is daarom voor een gezond iemand zonder slapeloosheid heel lastig om uit te leggen hoe je nu in slaap valt aan iemand die slapeloosheid heeft.

Verder dan: “Je gaat gewoon in een fijne houding liggen en doet je ogen dicht” komt je niet.

Een leuk weetje om in slaap te vallen is dat de uitademing dan vaak net even wat langer is dan het inademen. Echter zeggen dat de cliënt langer moet uitademen maakt hem/haar weer actief. Je kunt de focus beter verleggen naar het einde van de uitademing. Dan gaan ze automatisch langer uitademen. De kans wordt dan een stuk groter dat je cliënt in slaap valt.

Focus verleggen naar comfort

Dus mensen die slapen zeggen “Je gaat gewoon in een fijne houding liggen.”. Onder de deken is het namelijk lekker warm en het gewicht van de deken geeft je ook een heerlijk geborgen gevoel.

Door je cliënt zich te laten focussen op de lekkere zachte deken, het lichaam dat lekker wordt opgewarmd is er minder sprake van frustratie. Daarbij kan de verlegde focus ervoor zorgen dat het comfortabele gevoel versterkt wordt.

Dit kan weer bijdragen aan het in slaap vallen.

Dagdromen om echt te dromen

Gedachten die je hebt voor het slapengaan kunnen opeens heel duidelijk in beeld komen. Een gedachtegang kan daardoor zomaar in een echte droom veranderen. Door visualisaties is het mogelijk voor je cliënt om de slaap sneller te vatten.

Let er dan op dat dit visualisaties zijn van een fijne ontspannen plaats. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je cliënt een nachtmerrie krijgt, of juist wakker blijft liggen van een vervelende gedachte die opeens uitgebeeld wordt.

Al deze technieken kun je los van elkaar gebruiken om je cliënt te helpen, maar als je ze combineert kan dit ook erg krachtig zijn.

Wil je weten hoe je deze technieken precies toepast tijdens een hypnose sessie? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een playshop.

Bronnen:

http://www.med.upenn.edu/cbti/assets/user-content/documents/TypesofInsomniaPGandMP.pdf

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen