Positieve emoties gebruiken bij hypnose
Positieve emoties gebruiken bij hypnose
14 augustus 2017 
5 min. leestijd

Positieve emoties gebruiken bij hypnose

Positieve emoties zijn erg belangrijk als je mensen helpt met hypnose. Emoties, zowel positieve als negatieve emoties, hebben over het algemeen een positief doel. Emoties zorgen vaak voor motivatie en bescherming. Zonder emoties zouden we zombies worden die helemaal niks willen. Als mensen een probleem hebben en ze willen dat oplossen middels hypnose is het belangrijk om als hypnotherapeut op de hoogte te zijn van hoe je emoties kunt gebruiken tijdens de therapie.

In dit blog ga ik in op hoe positieve emoties te gebruiken zijn om mensen te helpen met het oplossen van problemen of angsten.

Wat zijn emoties?

Emoties zijn gevoelens die de hele dag door getriggerd worden. Je bent bijvoorbeeld aan het werk en de printer doet het weer eens niet. Daar kun je geïrriteerd door raken waardoor je de printer laat vervangen. Of je kijkt het nieuws en wordt een beetje emotioneel als er een kind onder puin vandaan wordt gehaald na een aardbeving. Je hebt dan opluchting en medelijden tegelijkertijd.

Emoties zijn zelfs in je lichaam te voelen. Je krijgt spierspanning, buikpijn, een brok in de keel, tranen of je krijgt gewoon de slappe lach.

Veel emoties geven je een naar gevoel wat je weg wilt werken. Negatieve emoties zorgen er daardoor vaak voor dat je actie onderneemt om gevaar te voorkomen, te ontwijken of juist zelfs te confronteren.

Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor onze dagelijkse acties en het gedrag dat we hebben.

Wat zijn positieve emoties?

Positieve emoties zijn emoties die je niet direct een negatief gevoel geven, zoals vreugde, blijdschap, euforie, vriendelijkheid, bewondering, verwondering en medelijden zet ik ook in dit rijtje.

Medelijden is wellicht niet de eerste positieve emotie waar je aan denkt, maar als je het tegen negatieve emoties zet zoals angst en woede moet je toegeven dat medelijden toch een positieve emotie is.

Positieve emoties hebben ook meestal niet het effect dat je wilt vluchten, bevriezen of vechten zoals negatieve emoties dat vaak wel hebben. Voor angst wil je bijvoorbeeld vluchten, terwijl iemand die woedend is nog wel eens een klap wil uitdelen.

Dus ook in de 1e reactie op de emotie kun je nagaan of een emotie positief of negatief is.

Welke positieve emoties kun je gebruiken tijdens hypnotherapie?

Zoals ik al zei zijn positieve en negatieve emoties te gebruiken tijdens hypnotherapie. Wat van belang is voordat je emoties van mensen gaat bespelen is om het doel van de emotie in je achterhoofd te houden en of het doel van die emotie kan helpen om het probleem van de persoon die je helpt op te lossen.

Er zijn 3 overtuigende emoties die positief zijn, namelijk:

  • Medelijden
  • Vriendelijkheid
  • Bewondering

Medelijden

Medelijden is het gevoel van pijn wat je kunt krijgen door pijn die andere mensen ervaren. Je voelt als het ware de pijn, of een fractie daarvan, van mensen die op de een of andere manier pijn ervaren omdat je met hen meeleeft. Je kunt je bedenken hoe pijnlijk hun situatie is en daarmee kun je die pijnlijke emoties oproepen.

Medelijden is een motiverende emotie, het motiveert mensen om andere mensen te helpen. De onderliggende gedachte van het helpen van andere mensen is dat wanneer jij in een onfortuinlijke situatie komt er ook andere mensen zijn die jou helpen.

Het helpen van andere mensen onder invloed van medelijden is een poging om karma-punten te verzamelen.

Medelijden heb je vaak voor mensen die je dierbaar zijn en wie iets overkomt wat ze niet verdienen. Als een dierbare van je wordt overvallen heb je waarschijnlijk erg veel medelijden met ze. Daarbij kan die persoon iets overkomen zijn waar jij bang voor bent dat het jou overkomt.

Medelijden wordt over het algemeen opgewekt voor mensen die slechter af zijn dan jij.

Omdat medelijden mensen motiveert om andere mensen te helpen heeft deze emotie ook een moment nodig waarop het wordt losgelaten, meestal gebeurt dit door de andere persoon te helpen. Als deze emotie niet wordt losgelaten, dit is al nodig tijdens hypnose, kan er een schuldgevoel ontstaan. In dat geval is het belangrijk om de persoon onder hypnose te helpen om van het schuldgevoel af te komen.

Medelijden kun je op de volgende manieren laten verdwijnen:

Redenen geven waarom de persoon verdiende wat hem overkwam. Criminelen hoeven meestal niet op medelijden te rekenen als ze een celstraf krijgen.

Ook personen waar je een minder grote band mee hebt krijgen vaak minder medelijden. Je kunt er bijvoorbeeld op wijzen dat het “slachtoffer” totaal niet op de gehypnotiseerde lijkt.

De angst overwinnen waar het slachtoffer slachtoffer van is geworden. Als de angst weg is dat jou hetzelfde kan overkomen, heb je vaak minder medelijden.

Soms willen mensen te veel medelijden. Als het slachtoffer te veel hulp verwacht kan dit ook medelijden stoppen. Deze techniek moet wel met beleid worden gebruikt omdat dit eenvoudig kan omslaan in woede.

Wat als je nu eens slechter af bent dan de persoon met wie je medelijden hebt? Door aan te geven dat de gehypnotiseerde medelijden heeft met iemand die het veel beter heeft dan hem of haar kun je medelijden ook laten verdwijnen.

Vriendelijkheid

Vriendelijkheid is eigenlijk meer een werkwoord dan een emotie. Vriendelijke emoties zorgen ervoor dat je iets wilt doen voor een ander, of iets doet voor een ander, zonder dat je er wat voor terug verwacht.

Vriendelijkheid is iets wat meestal pas gebeurt als iemand zichzelf totaal accepteert en van zichzelf houdt. Zelfcompassie versterken is een van de beste manieren om vriendelijkheid te stimuleren.

Je krijgt wel meerdere beloningen als je vriendelijkheid laat zien, namelijk bewondering, dankbaarheid, affectie en status.

Vriendelijkheid laten zien is een van de beste manieren om persoonlijke relaties te verbeteren en om emotionele wonden te genezen.

De wens om vriendelijk te zijn kan helaas ook gestopt worden. Als je daad van vriendelijkheid bijvoorbeeld niet wordt gewaardeerd verdwijnt vaak de motivatie om vriendelijk te zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Als vriendelijkheid wordt gebruikt om je status te verhogen en mensen om je heen dit doorhebben wordt de vriendelijkheid vaak niet geaccepteerd. Sterker nog, mensen kunnen je dan arrogant gaan vinden en je status juist verlagen door te roddelen.

Bewondering

Heb jij vroeger ook een idool gehad? Wilde jij net als Michael Jackson de moonwalk doen zonder dat je jaloers was dat hij dat kon en jij nog niet? Dat is de basis van bewondering en het gebruik van bewondering op een goede manier.

Je kunt de wens hebben om bewonderd te worden, maar je kunt ook de wens hebben om meer te zijn zoals mensen die je bewondert.

Bewondering voor anderen wordt getriggerd als die persoon kwaliteiten of gedrag heeft die jij graag ook wilt hebben. Het moet wel een win-win situatie blijven. Dus het is wel wat anders dan jaloers zijn op iemand en dat je iets van die persoon wilt “afpakken”.

In plaats daarvan motiveert bewondering je om een beter persoon te worden. Door bijvoorbeeld gedrag te laten zien wat de persoon die je bewondert ook laat zien, zoals vriendelijke acties, of juist door angsten nu eindelijk te overwinnen. In dat geval is de persoon die je bewondert er meestal niet bang voor.

Bewondering is een emotie die je kunt verminderen als die bijvoorbeeld misplaatst is of je niet verder helpt.

Als je zelf een kwaliteit sterker hebt dan je rolmodel vermindert de bewondering vaak, want je kunt het zelf ook. Dan is het tijd om een nieuw rolmodel te vinden.

Als je de kwaliteit of het gedrag niet meer belangrijk vindt kan de bewondering ook stoppen. Dit is vaak te merken als je de middelbare school verlaat en het “cool zijn” niet meer belangrijk vindt. Dat coole klasgenootje krijgt opeens veel minder bewondering.

Onzekerheid die getriggerd wordt door de persoon die je bewondert of door iets anders kan de bewondering doen omslaan in jaloezie of nijd. Dan kun je bijvoorbeeld de persoon die je bewondert opeens naar beneden gaan halen om jezelf (in gedachten) op te krikken.

Ook als de persoon die je bewondert stopt met het bewonderingswaardige gedrag kan de bewondering opeens stoppen.

De drie positieve emoties van medelijden, vriendelijkheid en bewondering hebben vooral als motivatie om een beter mens te worden. Een beter mens in de sociale zin, door bijvoorbeeld andere mensen te helpen en een beter mens in de meer egoïstische zin namelijk dat je bepaalde kwaliteiten in jezelf wilt ontwikkelen of angsten en andere duistere gevoelens wilt overwinnen.

Door tijdens hypnose deze emoties te gebruiken kun je ook andere mensen die onder hypnose zijn helpen om deze doelen in het leven te behalen. Wil je meer weten over het hypnotiseren van andere mensen en hoe je emoties kunt gebruiken om mensen te helpen? Bekijk dan eens de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen